Avertismentul climatologilor: vin furtunile ucigaşe!
Climatologii avertizează că încălzirea globală ar putea genera în curând formarea unor „uragane ucigaşe” care vor distruge cele mai multe dintre cele mai mari oraşe ale lumii şi istoria lor.
Lucrarea „Topirea gheţii, creşterea nivelului mărilor şi furtunile ucigaşe” atenţionează că prin menţinerea ritmului actual de ardere a combustibililor fosili şi de folosire a gazelor cu efect de seră, omenirea induce o schimbare climatică eminentă, care ar putea duce umanitatea „dincolo de un punct fără întoarcere”, scrie The Independent.
Coordonatorul lucrării, James E Hansen, un climatolog pensionat de la NASA şi director al Universităţii Columbia, spune că „suntem pe cale să le lăsăm generaţiilor viitare o situaţie pe care nu o vor putea controla”.
Majoritatea climatologilor sunt de acord cu previziunea că nivelul apelor va creşte cu 600-900 cm după topirea zonelor îngheţate, doar că unii dintre ei cred că acest proces va avea loc în câteva secole. Lucrarea despre care vorbim, care a fost publicată în revista „Atmospheric Chemistry and Physics”, susţine, însă, că tot procesul nu va dura mai mult de 50 de ani.
Echipa, formată din 18 specialişti, crede că apa dulce provenită din topirea straturilor de gheaţă va forma o pojghiţă deasupra oceanelor care va accelera procesul de creştere a nivelului apelor. Acest strat de apă dulce va opri curenţii calzi şi va împiedica degajarea căldurii în atmosferă. Apa va deveni, astfel, mai caldă şi va accelera topirea porţiunilor de gheaţă de sub nivelul mărilor.
Lucrarea se bazează pe dovezile unor furtuni uriaşe care s-au petrecut cu 120.000 de ani în urmă, când temperatura Pământului era doar cu puţin mai ridicată decât în prezent.
În cel mai rău caz, dacă poluarea continuă şi dacă mările vor răspunde la încălzirea continuă printr-o mai mare viteză de creştere, probabil că nivelul va creşte până în anul 2100, cu 120 cm, ştergând de pe faţa Pământului localităţile de pe coaste şi alungând populaţia de pe insule. O creştere de 90 cm va afecta 4,2 milioane de oameni, în timp ce una de 180 cm va muta din loc 13 milioane de oameni. Cele mai afectate vor la început Antarctica şi Groenlanda.
sursa: romanialibera.ro