Avertisment înfricoşător despre Statul Islamic. Europa, în pericol
În pofida eșecurilor militare în Irak și Siria, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) s-a reorganizat și "se concentrează mai mult ca niciodată" asupra atacurilor în afara acestor zone de conflict, în special în Europa, a subliniat joi un înalt responsabil al ONU.
Potrivit lui Jeffrey Feltman, secretar general adjunct pentru probleme politice, "continuând să reziste, în special la Mosul și Raqqa, Statul Islamic și-a reorganizat structura militară, dând mai multă putere comandanților militari și se concentrează mai mult ca niciodată asupra pregătirii și inspirării atacurilor în afara zonelor de conflict".
În acest sens, el a evocat recentele atacuri comise în Belgia, Franța, Regatul Unit, Suedia, Rusia, Turcia și Germania.
Volumul mesajelor grupării prin rețelele de socializare a scăzut în ultimele 16 luni, dar "amenințarea persistă pentru că susținători ai Statului Islamic în afara Siriei și Irakului recepționează și redistribuie această propagandă".
Numărul total al combatanților Statului Islamic, precum și veniturile grupării jihadiste au scăzut de asemenea în ultimele 16 luni, a notat Feltman, care a vorbit în fața Consiliului de Securitate, potrivit Agerpres.
Dar Statul Islamic poate conta în continuare "pe zeci de milioane de dolari lunar" provenind între altele din vânzări de petrol, extorcări de fonduri și din răpiri pentru răscumpărării, din trafic de antichități și din exploatarea resurselor miniere în teritoriile pe care le controlează, precum fosfații.
Chiar dacă numărul combatanților străini recrutați de Statul Islamic s-a diminuat de asemenea în ultimele 16 luni, "revenirea și instalarea acestor combatanți sosiți din zone de conflict în alte regiuni reprezintă o amenințare considerabilă pentru securitatea națională", a subliniat Feltman.
Evocând Sahelul, el a pledat pentru "întărirea parteneriatului între sistemul ONU și actorii regionali cu scopul de a susține țările din G5 Sahel în lupta lor antiterorism".
Franța a prezentat marți un proiect de rezoluție Consiliului de Securitate al ONU prin care se autorizează desfășurarea unei forțe militare africane constituite de G5 și având misiunea de a-i combate pe jihadiștii și traficanții de droguri în Sahel.
Mali, Mauritania, Niger, Ciad și Burkina Faso, care compun G5 Sahel, au acceptat în martie să constituie o forță de 5.000 de persoane având această misiune.
Ambasadorul francez Francois Delattre a subliniat joi în fața presei necesitatea ca "Consiliul de Securitate să fie unit pentru a susține acest proiect de rezoluție". "În materie de terorism, nu este loc pentru lipsă de unitate", a pledat el.
Potrivit unor surse diplomatice, SUA și-au exprimat reticența în a finanța această forță în cursul primelor discuții asupra textului.
Sursa realitatea.net