Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Au fost recepționate lucrările de reabilitare la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad (FOTO)

Capitolul reabilitării exterioare a Teatrului Clasic din Arad s-a încheiat, joia trecută, 26 mai 2022, având loc recepția lucrărilor. Primăria Arad anunță încheierea lucrărilor de restaurare și reabilitare exterioară a uneia dintre clădirile emblematice ale municipiului: Teatrul Clasic Ioan Slavici.

Au fost recepționate lucrările de reabilitare la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad (FOTO)
Comentează 1

Proiectul “Reabilitare clădire Teatru Clasic Ioan Slavici Arad – Etapa 1 – Restaurare și Reabilitare exterioară” - cod SMIS 122779 a fost finanțat prin Regio Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la  14.098.866lei, din care finanțarea nerambursabilă a fost de 13.128.009 lei.

Reabilitarea clădirilor monument istoric implică o atenție deosebită atât pentru detaliile de execuție ale elementelor cât și pentru reconstituirea și restaurarea elementelor valoroase din punct de vedere arhitectural. Lucrările au cuprins fațadele exterioare și acoperișul. Sunt suprafețe considerabile! Vorbim despre  peste 5800 mp de fațade și mai bine de  3500 mp de acoperiș. Acesta din urmă, dacă până acum era prevăzut cu învelitoare din țiglă și tablă, care producea efecte nedorite,  acum s-a optat pentru un acoperiș cu tablă din titan  zinc care asigură o utilizare mult mai îndelungată. În ceea ce privește tâmplăria, o parte dintre ferestre au fost restaurate, iar cele care nu au putut fi salvate au fost înlocuite. Întrucât Teatrul a fost printre primele clădiri din municipiu iluminate arhitectural, s-a impus refacerea acestuia. S-au folosit corpuri de iluminat cu LED, mult mai eficiente energetic, care pun în valoare obiectivul de patrimoniu și-l fac mai vizibil pe timpul nopții”, a explicat Lucia Giurgiu, șef al Serviciului Investiții din cadrul Primăriei Arad.  

În vederea promovării acestui obiectiv reprezentativ din centrul istoric al Aradului și de asemenea în vederea creșterii atractivității clădirii, prin acest proiect s-a amenajat în holul teatrului o expoziție despre istoria teatrului. Cele  trei panouri expoziționale surpind momentele importante din istoria teatrului, atât a clădirii cât și a instituției de cultură.  

Avem trei panouri care prezintă frumoasa poveste a clădirii teatrului atât din punct de vedere arhitectural cât și al destinației pe care a avut-o aceasta.  Avem primele afișe ale pieselor jucate aici, a mai spus Lucia Giurgiu.

Chiar dacă recepția lucrărilor de restaurare și reabilitare exterioară a Teatrului Clasic abia s-au încheiat, municipalitatea arădeană se gândește deja la reabilitarea interiorului clădirii.

 Vizăm etapa a II-a. Sperăm să găsim o posibilă finanțare în următoarele axe de finanțare. Reabilitarea interioară este de asemenea un proiect amplu în care am vrea să ducem în actualitate tehnologie de scenă modernă și să creăm condiții deosebite pentru viitoarele puneri în scenă a pieselor de teatru”, a mai explicat Lucia Giurgiu, șef al Serviciului Investiții din cadrul Primăriei Municipiului Arad.   

Galerie foto (7)


Scrie un comentariu

trimite