Astăzi intră în vigoare directiva europeană referitoare la fabricarea şi vânzarea produselor din tutun
Directiva europeană 2014/40/ UE ce reglementează fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe intră, vineri, în vigoare. Aceasta introduce reglementări comune pentru a se asigura buna funcționare a pieței interne și a se îmbunătăți informarea consumatorilor. Prevederile vizează ambalarea, etichetarea, ingredientele, avertismentele de sănătate, elementele de securitate menite să asigure conformitatea acestor produse cu directiva europeană, introducerea pe piață, condițiile de vânzare și transport.
Pachetele de țigări vor fi unitare, iar etichetarea oricărui ambalaj exterior nu trebuie să includă nicio caracteristică și niciun element de promovare sau încurajare a consumului unui produs din tutun prin crearea unei impresii eronate cu privire la efectele asupra sănătății, riscurile sau emisiile acestuia. Directiva interzice toate mesajele promoționale și înșelătoare cu privire la produsele din tutun, introduce un sistem european de urmărire pentru a combate vânzarea ilegală a produselor din tutun, le permite statelor membre să interzică vânzarea pe internet a tutunului și produselor din tutun, stabilește cerințe de calitate și de siguranță pentru țigările electronice de consum și obligă producătorii să notifice produsele noi din tutun înainte de a le introduce pe piața UE, potrivit Agerpres.
Toate pachetele unitare de produse din tutun sunt marcate cu un identificator unic, care permite între altele să se stabilească data și locul de fabricare, fabrica și utilajul utilizat la fabricarea produselor din tutun; ora fabricării, piața de destinație pentru vânzarea cu amănuntul, ruta de transport preconizată, identitatea tuturor cumpărătorilor, de la fabricare până la primul punct de vânzare cu amănuntul.
Pe lângă identificatorul unic, toate pachetele unitare de produse din tutun care sunt introduse pe piață trebuie să poarte un element de securitate inviolabil, compus din elemente vizibile și invizibile. Elementul de securitate se tipărește sau se fixează astfel încât să nu poată fi îndepărtat, să nu poată fi șters și să nu fie în niciun fel ascuns sau întrerupt, inclusiv prin intermediul timbrelor fiscale și al marcajelor de preț sau al altor elemente impuse prin legislație.
Directiva UE interzice țigările și tutunul destinat rulării în țigarete care conțin arome caracteristice, obligă întreprinderile din industria tutunului să trimită statelor membre rapoarte detaliate cu privire la ingredientele folosite în produsele din tutun, stabilește obligativitatea prezenței avertismentelor de sănătate care trebuie să acopere 65 % din fața și spatele pachetelor de țigări și de tutun destinat rulării în țigarete, stabilește dimensiuni minime pentru avertismente și elimină pachetele mici pentru anumite produse din tutun.
Toate aceste reglementări au ca scop asigurarea unui nivel înalt de protecție a sănătății, în special pentru tineri, precum și îndeplinirea obligațiilor UE ce decurg din Convenția-cadru pentru controlul tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății.
Statele membre trebuie să asigure intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 20 mai 2016. Vor mai putea fi introduse pe piață produse din tutun care au fost fabricate și etichetate înainte de 20 mai 2016, precum și țigarete electronice sau flacoane de reumplere fabricate înainte de 20 noiembrie 2016 și produse din plante pentru fumat fabricate înainte de 20 mai 2016. În ceea ce privește produsele din tutun cu o aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii Uniuni reprezintă 3 % sau mai mult într-o anumită categorie de produse, noile reglementări se aplică de la 20 mai 2020, în timp ce o serie de alte reglementări specifice se vor aplica din 20 mai 20124.
În Franța și Marea Britanie au apărut deja vineri la vânzare în tutungerii pachetele de țigări unitare, fără logo sau culori distinctive, spre marea nemulțumire a vânzătorilor și producătorilor din industria tutunului, care și-au înmulțit acțiunile pentru salvarea ambalajelor distincte.
"Pachetul neutru este urât și produce teamă. Scopul este să eliminăm aspectul atractiv al multor pachete de țigări", a spus joi ministrul francez al sănătății, Marisol Touraine, citat de AFP.
"Pachetele neutre vor duce la scăderea ratei fumatului și la salvarea de vieți", a afirmat și secretarul de stat britanic pentru sănătate publică, Jane Ellison.
Sursa romaniatv.net