Aradul, printre judeţele lăudate de ministrul Sorin Cîmpeanu, după concursul de titularizare; avem însă şi noi „faliţii noştri”, chiar cu note de 1
Au fost publicate rezultatele concursului de titularizare de anul acesta, înainte de titularizare. Cu peste 50% dintre candidaţi care au obţinut note mai mari de 7, Aradul a fost lăudat de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Cu toate acestea, trebuie spus că avem şi noi faliţii noştri, cu note de 1.
Dar înainte de a vorbi despre cele mai mici note şi materiile pentru care s-au prezentat la concurs candidaţii, trebuie remarcat că au existat candidaţi care au obşinut nota 10. Este vorba despre Paula Bianca Almasi – Arte vizuale (Educaţie plastică/Educaţie vizuală/Educaţie artistică), Estera Domnica Anistoroaei (Educaţie muzicală specializată), Ovidiu Faur şi Daniel Vâscan (Religie Penticostală).
La capitolul „aşa nu”, trebuie spus că un candidat care a dorit să se titularizeze pe un post de profesor de sport a reuşit „performanţa extraordinară” de a lua nota 1,15. O colegă de-a sa, ceva mai bine pregătită, care a dat probă la Limba şi literatura română, pedagogie preşcolară şi metodica desfăşurării activităţilor instructiv-educative în grădiniţa de copii, a luat nota 1,7. O altă candidată, iubitoare de limba şi literatura franceză, a făcut ce-a făcut şi a obşinut nota 1,8, iar o doamnă sau domnişoară care a candidat la Artă teatrală, arta actorului a luat 1,9.
Câţi candidaţi au fost la Arad şi când se pot depune contestaţiile
Proba scrisă a Concursului național pentru ocuparea posturilor/catedrelor declarate vacante/rezervate în unităţile de învăţământ preuniversitar a avut loc pe 13 iulie. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, s-au înscris un număr de 826 de candidați. La proba scrisă au avut dreptul să participe, după verificarea dosarelor, susținerea inspecțiilor/probelor practice și validarea fișei de înscriere un număr de 787 candidați.
Concursul s-a desfășurat în patru centre de concurs organizate la Colegiul Național „Moișe Nicoară” Arad, Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Tichindeal” Arad, Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad și Colegiul Economic Arad.
Din cei 787 de candidați, 91 au fost absenți și 46 s-au retras din motive personale. Nu au existat candidați eliminați.
Rezultatele inițiale s-au afişat astăzi. Atât în cursul zilei, cât şi mâine se vor putea depune contestații la sediul IŞJ Arad, rezultatele finale urmând a fi afişate pe 27 iulie.
La nivel naţional - 20% dintre candidaţi, note sub 5
La nivel naţional, 20% dintre candidații la examenul de titularizare din acest an au luat note sub 5, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Potrivit acestuia, peste 12.000 de candidați au luat peste nota 7.00 la concursul de titularizare, iar 146 au luat nota 10.00.
Ministrul a ţinut să remarce rezultatele bune obţinute de mai multe judeţe din ţară, printre care şi Aradul, având în vedere că peste 50% dintre candidaţi au obşinut note mai mari de 7.
„Felicitări celor peste 12.000 de candidați care au luat peste nota 7.00 la concursul de “titularizare”!
Felicitări, în mod deosebit, celor 146 candidați care au luat nota 10.00!
Numărul posturilor “titularizabile” este anul acesta de 5.163.
Dacă proiectele noilor legi vor fi adoptate, anul viitor estimăm că vor fi peste 10.000 posturi “titularizabile”. Mai mult și mai important decât atât, noile mecanisme vor asigura creșterea calității proceselor de pregătire și a formarii inițiale și vor înlătura principiul actual “dacă vrei sa devii profesor, te descurci”!
Este trist că 4.573 candidați au luat note mai mici decât nota 5.00.
Astăzi, la ora 10.00, se publica rezultatele înregistrate la proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar 2022 (înainte de contestaţii)
Județele CJ, BN, BC, B, NT, AR, PH și DB au avut cele mai bune rezultate din perspectiva notelor mai mari de 7.00 (peste 50% din total candidați)
Județele CL, GR, TL, și MH au avut cele mai slabe rezultate din perspectiva notelor mai mari de 7.00 (sub 40% din total candidați).
• Rata notelor (inițiale) peste 7.00 obținute la nivel national de candidați este 48,68% (în creștere cu peste 4%, față de rezultatele consemnate anul trecut, anume 44,47%).
• Rata notelor (inițiale) între 5.00 și 7.00 este de 32,91% la nivel național (în scădere, comparativ cu anul trecut - 35,49%). 8.176 candidați au obținut note între 5.00 și 6.99 în această sesiune.
• Rata notelor (inițiale) sub 5.00 este de 20,04% la nivel național (în scădere comparativ cu anul trecut - 23,06%). Totuși, 4.573 candidați înseamnă foarte mult, fiind un puternic semnal de alarma.
• Din promoția curentă, 45,83% dintre candidați au obținut note inițiale peste 7.00, mai mult cu 5% decât anul trecut (40,63%).
• 146 de candidați au obținut nota 10.00 (față de 130 în 2021), iar 11.948 de candidați au obținut note între 7.00 și 9,99. [...]
Contestaţiile se pot depune la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice în data de 19 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv în data de 20 iulie, până la ora 12:00.
Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul dedicat în data de 27 iulie.
Pentru a obţine statutul de titular, un candidat trebuie să obţină minimum nota 7.00 atât la proba scrisă, cât şi la inspecţia specială la clasă/proba practică şi să fie repartizat pe un post didactic vacant publicat pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Nota la proba scrisă are o pondere de 75% din media de repartizare, iar nota la inspecţia specială la clasă sau la proba practică are o pondere de 25% din media de repartizare”, a scris pe Facebook ministrul Sorin Cîmpeanu.
Sursa foto: capital.ro