Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aradul – între primele zece cele mai prospere orașe din țară

Potrivit unui clasament realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV), Aradul se află între primele zece cele mai prospere orașe din țară. Potrivit site-ului propriu, IOV se definește ca fiind o echipă complexă de consultanți de strategie, research, place branding și comunicare. „Expertiza noastră pe plan local este completată de perspectiva internațională a partenerilor noștri de la Best Place – European Place Marketing Institute, Polonia, cu o experiență de peste 20 de ani în place branding la nivel european.

Utilizăm metode și instrumente de cercetare și planificare specifice domeniului de place branding, dezvoltate la nivel internațional de instituții cu vechime în domeniu”, susțin reprezentanții IOV.

Aradul – între primele zece cele mai prospere orașe din țară
Comentează 2

În clasamentul celor mai prospere orașe din țară, Aradul a obținut 45 de puncte, primele trei locuri fiind ocupate de București, Cluj-Napoca și Timișoara, cu 68,5 puncte, 62,7, respectiv 54,9. De menționat că într-un clasament general al municipiilor reședință de județ, realizat în funcție de calitate, prosperitate și vibrație, Aradul ocupă locul 20, cu 39,48 puncte, pe primele trei locuri aflându-se Cluj-Napoca, cu 64,1 puncte, București, cu 63,4 și Sibiul, cu 56,9 puncte.

Indexul acoperă o gamă largă de domenii, incluzând atât aspecte cantitative, cât și calitative ale vieții urbane. De la infrastructură la mediu înconjurător, cultură, economie, trafic urban și educație, acesta oferă o perspectivă complexă asupra performanței orașelor.

„Analiza celor 41 de municipii reședință de județ, prin prisma celor 51 de indicatori, a conturat un clar top 20 al celor mai performante orașe. De la infrastructura dezvoltată și serviciile publice eficiente, până la mediile culturale și inovatoare care încurajează creativitatea și progresul, aceste orașe au reușit să își crească performanța și calitatea vieții în mod constant în ultimii ani.

În spatele cifrelor și statisticilor obiective analizate în Indexul nostru, se află însă poveștile unice ale fiecărui oraș, elementele distinctive care le conferă identitate și individualitate: de la patrimoniul cultural și istoric, la peisajele naturale și infrastructura modernă, până la opțiunile de divertisment și calitatea educației. Practicile și politicile eficiente, împreună cu elementele unice și atractive ale fiecărui oraș, contribuie la crearea unui mediu urban distinct, care poate servi drept model și sursă de inspirație pentru alte comunități.

Explorând aceste aspecte mai puțin vizibile, putem descoperi ingredientele succesului acestor orașe și putem găsi inspirație și lecții valoroase pentru propriile comunități. Prin profilurile de orașe din paginile următoare, am urmărit să evidențiem atât realizările, cât și potențialul de dezvoltare și oportunitățile pentru viitor”, susțin reprezentanții IOV.

Un oraș performant din punct de vedere economic

Aradul este descris ca un oraș cu o istorie îndelungată și bogată, cu un patrimoniul arhitectural impresionant, care alături de Timișoara face parte din „cea de-a doua aglomerare urbană ca mărime din România”.

„Poziția Aradului în acest City Index se datorează însă mai degrabă performanțelor sale economice. Încă din perioada interbelică, orașul s-a remarcat prin capacitatea sa industrială, aici activând unele dintre cele mai vechi fabrici din țară. Această îndelungată tradiție și poziția favorabilă la granița de vest a țării a făcut din Arad una dintre cele mai atractive destinații de investiții străine în perioada post-1989. Economia locală este astăzi dominată de sectorul componentelor auto, cel al materialului rulant (tramvaie, vagoane de cale ferată), al mobilei, al componentelor electronice și al textilelor. Rata șomajului tinde, de circa două decenii, spre zero, cele mai multe companii locale fiind într-o cursă permanentă pentru recrutarea de noi angajați. Un aspect pozitiv este și faptul că dezvoltarea economiei locale a fost încurajată și de un spirit antreprenorial bine dezvoltat al locuitorilor, dar și de existența a două universități care s-au dezvoltat după 1990.

Un alt punct forte al municipiului este conectivitatea rutieră și feroviară, acesta fiind amplasat pe autostrada și magistrala feroviară care se suprapun peste coridorul pan-european IV, principala poartă de intrare în țară dinspre Ungaria, Europa Centrală și de Vest. Gara din Arad este una dintre cele mai moderne și mai spectaculoase din țară, fiind tranzitată atât de trenuri interne cât și internaționale.

Un profil al Aradului nu ar fi complet fără diversitatea etnică și confesională care sunt evidente la tot pasul”, susțin autorii studiului.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite