Aradul sortează: Staţia a început să funcţioneze, iar autorităţile cer arădenilor să-şi selecteze deşeurile pe care le aruncă (FOTO)
După o muncă susţinută a echipei de la Recons, condusă de directorul Nicolae Mehelean, staţia de sortare a deşeurilor a devenit funcţională în numai patru luni, astfel încât s-a făcut un mare pas înainte în ceea ce priveşte ţintele asumate de autorităţi privind colectarea selectivă. Cu toate acestea, există încă probleme legate de contaminarea deşeurilor reciclabile, ceea ce duce implicit și la scăderea preţului la care pot fi valorificate ulterior de către Recons.
Primarul Călin Bibarţ, Dan Pascu, directorul RETIM Ecologic Service SA, societatea care colectează deşeurile arădenilor şi Nicolae Mehelean, directorul Recons, s-au întâlnit astăzi cu presa la staţia de sortare, pentru a prezenta modul în care funcţionează aceasta. „Vrem să le transmitem un mesaj arădenilor că doar staţia şi noi nu facem faţă, dacă nu sunt parteneri cu noi, rugându-i să sorteze gunoiul. Vom începe o campanie de informare, cu sprijinul celor de la RETIM vom trimite şi atenţionări, iar în etapa a treia vom trece la măsuri coercitive, nu vom mai ridica gunoiul nesortat, după care se vor da amenzi. Suntem convinşi însă că arădenii sunt partenerii noştri şi vor dovedi că Aradul sortează”, a declarat primarul Călin Bibarţ.
Deșeuri reciclabile contaminate
În continuare, Dan Pascu, directorul RETIM, a ţinut să menţioneze că în momentul de faţă, sub jumătate din ceea ce ar trebui să fie deşeuri reciclabile se colecteză separat. „Multe dintre deșeurile reciclabile sunt contaminate cu deșeuri menajere. Ne propunem să acționăm alături de Primărie, să ne conformăm cu toții. Împreună cu colegii de la Recons vom publica lunar rapoarte cu privire la gradul de conformare”, a spus Pascu.
32 de persoane și 12 tone pe oră
În ceea ce-l privește, Nicolae Mehelean a ținut să mulțumească constructorului care împreună cu o echipă de cinci persoane a reușit să finalizeze stația de sortare în patru luni. „La stația de sortare lucrează 32 de persoane. Instalația merge automat, intervențiile nefiind necesare. Capacitatea stației este de 12 tone pe oră”, a declarat Mehelean.