„Aradul are o şansă de a trece într-o nouă etapă de dezvoltare, dacă se vor reface cetatea, faleza şi zona centrală a municipiului”
Deputatul Sergiu Bîlcea, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Arad, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu în care am abordat teme precum priorităţile liberalilor în noua sesiune parlamentară, Cetatea Aradului, alocările de fonduri care au fost făcute în ultimul timp de Guvern şi lucrările aflate în desfăşurare în municipiu.
- Domnule deputat, luna septembrie a venit cu o nouă sesiune parlamentară. Care sunt priorităţile dumneavoastră, în calitate de deputat de Arad şi care sunt priorităţile grupului parlamentar al PNL?
- Priorităţile fiecărui român, astăzi, sunt legate de gestionarea multiplelor crize suprapuse, pe care toţi le resimţim. Efectele pandemiei, criza energetică, inflaţia galopantă şi spectrul unei crize economice majore. Din punct de vedere legislativ, legile justiţiei, legile educaţiei şi nu în ultimul rând asigurarea unei majorităţi pentru deciziile în situaţii de criză sunt obiectivele Grupului PNL în Parlamentul României. Finalizarea în acest an şi aprobarea legilor justiţiei trebuie să aducă României printre altele inclusiv intrarea în Spaţiul Schengen.
- Recent, un grup de arădeni care dorea să viziteze Cetatea Aradului a fost refuzat în ultimul moment, după ce într-o primă fază primise acceptul din partea comandantului garnizoanei. Ce părere aveţi despre acest lucru?
- O situaţie regretabilă, gândindu-ne că în acest an Cetataea Aradului a intrat în patrimoniul Primăriei Municipiului Arad. Noul proprietar are obligaţia să muncească pentru obţinerea de fonduri europene, iar în următoarea perioadă să câştige proiecte pentru reintroduce Cetăţii în circuitul civil şi modernizarea ei. Aradul are o şansă de a trece într-o nouă etapă de dezvoltare, dacă se vor reface cetatea, faleza şi zona centrală a municipiului nostru.
- În ultima lună, Guvernul a alocat Aradului 13,4 milioane de lei pentru educaţie şi drumuri şi alţi 41 de milioane de lei pentru căldură şi apă caldă. Ce alte alocări s-ar mai putea face în viitorul apropiat de la bugetul de stat?
- Aradul a mai primit în luna august 8,4 milioane de lei pentru institituţiile de cultură: Teatru Clasic Ioan Slavici şi Filarmonică. În perioada 2012-2019, Aradul a fost ocolit la rectificările bugetare, dar în ultimii ani am reuşit să reglăm această situaţie. Doar în 2021 Primăria Arad a beneficiat, din rectificări bugetare, de finanţări de peste 41 de milioane de lei. Am aşteptări de la Primăria Arad, ca aceşti bani să intre în investiţii, pentru creşterea calităţii vieţii fiecărui cetăţean.
- Împreună cu viceprimarul Lazăr Faur aţi făcut un tur al lucrărilor care se realizează pe raza municipiului Arad. Care a fost concluzia la care aţi ajuns?
- Investiţiile Administraţiei Falcă din perioada 2016-2020 (pod peste Mureş pe strada Andrei Şaguna, Parc Zona 300, Parc Zona Mărului, achiziţionarea de tramvaie etc.), sunt investiţii care trebuie finalizate până în 2023. Din păcate, constat că actuala administraţie nu are proiecte pregătite sau în derulare. Arădenii au aşteptări mari şi vom continua să monitorizăm proiectele care dau valoare Aradului.
- Vă mulţumim.