Arădenii se reclamă între ei la Poliţia Locală; câte sesizări au fost făcute anul trecut şi care au fost principalele „subiecte” abordate
Dispeceratul Poliţiei Locale a devenit un veritabil punct de atracţie pentru arădenii care sesizează diverse aspecte care încalcă prevederile legale în vigoare, ceea ce este de înţeles, dar şi pentru cei care pur şi simplu simt nevoia să-şi reclame vecinul, cunoscutul sau inventează tot felul de fapte, semn că spiritul de dinainte de 1989 nu a murit încă.
„În ultimele 12 luni, dispeceratul poliției locale s-a aflat nonstop la dispoziția cetățenilor, la numărul unic de apel gratuit 0257-939 fiind primite 6.565 sesizări confirmate, verificate operativ și soluționate, precum și un mare număr de apeluri privind solicitări de sprijin operativ, asistență de la parteneri etc. La acestea, se adaugă mii de apeluri neconfirmate ori în referire la situații soluționabile fără intervenția urgentă a echipajelor operative, dar pentru care, unii cetățeni au optat să se adreseze serviciului telefonic privind contravențiile în desfășurare pus la dispoziție de municipalitate.
În aceste condiții, pentru sezonul estival, apelurile telefonice transmise la numărul gratuit 0257-939 cumulează aproximativ 1.300 solicitări pe lună, 60% dintre acestea fiind transmise în timpul zilei și 40% noaptea. În sezonul rece, apelurile telefonice transmise poliției locale prin dispecerat se situează în jurul cifrei de 1.100 pe lună, din care, 70% reprezintă petițiile transmise ziua, respectiv 30% pe timpul nopții.
Cele mai multe sesizări formulate prin intermediul dispeceratului poliției locale se referă la opriri/staționări neregulamentare, blocări căi de acces, apelarea la mila publicului, adăposturi improvizate, deversare de deșeuri pe platformele gospodărești, activități comerciale desfășurate fără autorizație, staționare abuzivă pe locurile de parcare rezidențială RECONS, concesionate de către reclamanți, staționare pe locuri destinate persoanelor cu dizabilități.
De asemenea, dispeceratul poliției locale a fost implicat în desfășurarea acțiunilor comune ale DGPL cu Poliția Municipiului Arad și Inspectoratul Județean de Jandarmi (razii, planuri de măsuri ocazionate de 81 manifestări publice, asigurarea desfășurării meciurilor UTA și a altor evenimente sportive). Dispeceratul a direcționat echipajele operative pentru asigurarea a sute de intervenții de urgență realizate de subcontractori pe domeniul public sau împrejmuirea/semnalarea spațiilor deteriorate de pe carosabil ori de la clădiri. Drept urmare, și în 2022, măsurile rapide de izolare a zonelor de risc de pe domeniul public au permis evitarea oricărui incident care să pună în pericol viața și sănătatea cetățenilor.
Cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele urmărite de dispeceri sunt direcționate echipajele în teren, către locurile unde s-au petrecut diverse evenimente, pentru intervenția rapidă, conform competențelor. Cele mai multe dintre faptele contravenționale astfel surprinse pe camerele de supraveghere vizează deversarea necontrolată de deșeuri în afara pubelelor amenajate, urmate de circulația fără a deține autorizație eliberată de Primăria Municipiului Arad a vehiculelor de mare tonaj.
Totodată, la solicitarea echipajelor aflate în teren în exercitarea atribuțiilor de serviciu, Dispeceratul asigură verificarea informațiilor în bazele de date ale evidenței persoanelor și autovehiculelor, în funcție de fiecare misiune în parte. Astfel, în anul 2022 s-au verificat 6.459 de persoane, 313 permise de conducere, 2.287 autovehicule, 252 mențiuni operative și 264 societăți comerciale”, se arată într-o informare a Poliţiei Locale.