Răsturnare de situație: apar primii suspecți în cazul atentatului cu bombă de la Arad / UPDATE: Decizia de eliberare a suspecțiilor a fost contestată de procurori
După ani întregi în care anchetatorii au părut că bat pasul pe loc, polițiștii au făcut în această dimineață șapte percheziții domiciliare, în dosarul asasinatului cu bombă de acum trei ani, de la Arad, în care victimă a fost milionarul Ioan Crişan. Patru persoane sunt vizate de aceste percheziții, una dintre ele fiind fiica lui Ioan Crișan, potrivit unor surse Antena 3 CNN.
Update 8 Decizia de eliberare a suspecțiilor a fost contestată de procurori
Magistrații de la Parchetul General au contestat decizia magistraților de la Curtea de Apel București privind eliberarea Laurei Crișan și a celor doi bărbați suspectați că au ajutat-o să își omoare tatăl. Ieri, magistrații au decis că nu există suficiente probe pentru reținere, informează știripesurse.ro.
Update 7 Toți suspecții reținuți au fost puși în libertate
Laura Crișan, fiica omului de afaceri Ioan Crișan, suspectă în cazul uciderii tatălui său, a fost pusă în libertate, joi seară, de către instanță, după ce procurorii au cerut arestarea ei, scrie antena3.ro.
În libertate au fost puși și ceilalți doi suspecți pentru care procurorii au propus, de asemenea, arestul preventiv.
De menționat că Laura Crișan susține că nu este vinovată și că va face o notă cu privire la cum a cheltuit cei 100.000 de euro despre care anchetatorii susțin că ar fi fost folosiți pentru plata asasinatului.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 6 Cine a denunțat-o pe fiica omului de afaceri
Potrivit România TV, fiica lui Ioan Crișan ar fi fost denunțată de frizerul pasionat de electronică care ar fi declarat anchetatorilor că a construit mecanismul ce a declanșat explozia, dar nu a știut despre ce este vorba. Acum este cercetat în stare de libertate, în timp ce Laura Crișan și doi bărbați au fost reținuți și urmează să fie prezentați în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă.
Update 5 Ce au stabilit până acum anchetatorii
Potrivit anchetatorilor, cele trei persoane reținute sunt cercetate pentru săvârșirea mai multor infracțiuni.
„Procurorul de caz din cadrul Secției de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus măsura reținerii preventive față de doi inculpați și o inculpată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat, prev. și ped. de art. 188 alin. 1, art. 189 alin. 1 lit. a, b din Codul penal, cu aplic. art. 77 lit. a din Codul penal, distrugere, prev. și ped. de art. 253 alin. 4 din Codul penal, cu aplic. art. 77 lit. a din Codul penal, nerespectarea regimului materiilor explozive, prev. și ped. de art. 346 alin. 1 din Codul penal, cu aplic. art. 77 lit. a din Codul penal, cu aplic. art. 38 alin. 1 și 2 din Codul penal.
În fapt, s-a reținut în sarcina celor doi inculpați că, la data de 27 mai 2021, au procurat un mecanism care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil, în care au încorporat ulterior încărcătura explozivă – procurată, deținută, transportată și folosită fără drept – și l-au plasat în autoturismul victimei, iar la data de 29 mai 2021, ora 06:59, acționând cu premeditare și din interes material, l-au detonat de la distanță în timp ce victima se deplasa la volanul autoturismului în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu din municipiul Arad. Inculpații au fost instigați la comiterea faptei de către inculpata menționată. Victima a decedat ca urmare a exploziei și incendiului subsecvent, iar autoturismul a fost complet distrus. Prin modul, locul și mijloacele de săvârșire, fapta a fost de natură să pună în pericol alte persoane și bunuri.
Precizăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat de presă al Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Update 4 Fiica omului de afaceri a fost reținută împreună cu doi complici
Laura Crișan, fiica omului de afaceri Ioan Crișan, ucis în atentatul de la Arad din 29 mai 2021, a fost reținută pentru omor calificat distrugere şi nerespectarea regimului materialelor exploziv, împreună cu doi complici, scrie adevarul.ro.
Update 3 Cum au ajuns anchetatorii la unul dintre suspecți
Potrivit stirileprotv.ro, anchetatorii au ajuns la unul dintre suspecți cu ajutorul unei probe ADN găsite în mașina lui Ion Crișan, distrusă de explozie. Iar bărbatul ar fi indicat-o pe Laura Crișan ca fiind cea care ar fi comandat asasinatul.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 2 Unul dintre suspecți... un frizer
Potrivit anchetatorilor, unul dintre suspecții care au fost ridicați ar fi... un frizer pasionat de electronică, care ar fi realizat bomva folosind componente sârbești.
Update 1 Cât s-ar fi plătit pentru moartea omului de afaceri
Potrivit realitatea.net, Laura Crişan, fiica omului de afaceri, ar fi plătit pentru moartea tatălui său 100.000 de euro. Aceasta ar fi fost ajutată de trei prieteni ai milionarului ucis.
În urma perchezițiilor din această dimineață, Laura Crișan a fost ridicată pentru a fi dusă la București, la audieri.
Alături de fiica omului de afaceri, Poliția mai suspectează trei bărbați, unul dintre ei ar fi confecționat explozibilul pus în mașina milionarului, iar ceilalți doi ar fi activat bomba, scrie antena3.ro.
Intrați AICI pentru detalii.
„Procurorii Secției de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române efectuează, în această dimineață, 7 percheziții domiciliare în cauza privind săvârşirea infracţiunii de omor asupra unui om de afaceri din Arad, la data de 29 mai 2021.
Dosarul privind explozia unui autoturism marca Mercedes Benz în parcarea magazinului Profi, din cartierul Vlaicu- zona Lebăda, din Arad, în dimineața zilei de 29.05.2021, a fost preluat de PÎCCJ de la parchetul local având în vedere complexitatea cauzei dată de gravitatea faptelor, impactul social major, aspectele de fapt investigate fiind extrem de grave.
În vederea unei bune înfăptuiri a actului de justiție, au fost alocate importante resurse umane și logistice de către Poliția Română, care și-au desășurat activitatea sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală.
În cauză au fost efectuate numeroase activități investigative și de cercetare penală, activități derulate în mod constant și care au presupus inclusiv activități de cooperare judiciară internațională”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.