Anvelope ALL Season cu M+S - Avantajele si dezavantajele utilizării lor!
Orice posesor auto se gândește că trebuie să schimbe la un moment dat setul de anvelope. De cele mai multe ori este o grijă în plus schimbarea acestora în funcție de sezon. Din dorința de a elimina acest stres, de cele mai multe ori alegem anvelopele all season cu M+S.
Poate că acestea nu sunt cea mai bună alternativă pentru orice sezon, dar avem siguranța că putem circula cu acestea indiferent de anotimp. Părerile sunt împărțite în rândul șoferilor deoarece acestea sunt un compromis.
Avantajele si dezavantajele utilizării anvelopelor ALL Season cu M+S
Din punct de vere al materialului folosit în construirea acestei anvelope, putem spune că acestea sunt de o performanță ridicată. Calitatea acesteia de a se adapta temperaturilor ridicate din timpul verii și celor sub limita de îngheț din anotimpul rece, arată limitarea anvelopelor de sezon, chiar dacă au pe ele marcajul M+S.
Fabricanții de anvelope all season cu M+S recomandă folosirea acestora în zonele cu temperaturi cuprinse între -7oC și +50oC. În afara acestui interval anvelopele vor pierde din performanță și vor avea și modificări de structura. Acestea vor putea fi folosite, fără probleme, în zonele în care diferențele dintre anotimpuri nu ating extremele.
Anvelopele all season excelează la capitolul aderență pe carosabil uscat cât și pe carosabil umed. Datorită profilului mai lamelat față de anvelopele de vară, aceste cauciucuri se descurcă bine pe drumuri acoperite cu apă, noroi, zăpadă și polei. Nu vom găsi altă categorie de anvelope care să facă față tututror tipurilor de afalt. Șanțurile prezente pe banda de rulare elimină repede apa si noroiul, diminuând riscul de acvaplanare.
În zonele în care temperaturile nu ating valori extreme, specialiștii recomandă folosire acestora, fiind nejustificată achiziția a unui set de anvelope de iarnă și unul de vară.
Pe scurt, avantajele anvelopelor all season cu M+S sunt: economisim timp cu înlocuirea, bani cu schimbul iarnă/vară și spațiu de depozitare între sezoane.
În ceea ce privește dezavantajele, acestea ar fi: uzura mai rapidă vara, aderența anvelopelor nu va fi cea mai bună nici iarna și nici vara, stabilitatea în viraje va avea de suferit în ambele anotimpuri și deci nu ne vom putea bucura nici iarna și nici vara de tot ce poate mașina!
De ce nu sunt anvelopele ALL Season alegerea cea mai bună?
Anvelopele all season sunt o alegere de compromis. Dacă facem o comparație între anvelopele de vară, cele de iarnă și cele all season, vom observa că acestea din urmă nu se apropie de performanțele niciuneia in sezonul dedicat. Datorită utilizării acesteia în toate anotimpurile, mai ales în sezonul cald, de la un sezon la altul aceasta pierde din calități.
În lunile călduroase de vară aceste cauciucuri pentru toate sezoanele nu vor oferii o bună manevrablitate la viteze ridicate deoarece compusul din care sunt fabricate este mai moale. Acest lucru duce la o uzură prematură a anvelopelor și un ciclu de viață redus față de o anvelopa de vară.
Pe perioada iernii, în schimb, pe drumurile înzăpezite acestea își diminuează aderența datorită canelurilor mai puțin adânci. Acestea, pe carosabilul înzăpezit, rămân încărcate cu zăpadă și scad stabilitatea în viraje.
Clima din zona temperată în care se află România, în general, este moderată, dar datorită modificării temperaturilor din ultimii ani putem observa creșterea numărului de fenomene extreme care ne pot surprinde cu anvelope nepotrivite.
Din punct de vedere al costurilor, anvelopele all season reprezintă un avantaj deoarece nu mai suntem nevoiți să cumpărăm două seturi de anvelope, dar trebuie avut în vedere faptul că acestea vor fi schimbate la intervale mai mici de timp comparativ cu anvelopele de iarnă sau de vară.
Specialiștii de la Vadrexim.ro recomandă utilizatoriulor de anvelope off road să fie atenți la marcajele de pe aceste anvelope întrucât nu de puține ori se întâmplă că, chiar dacă anvelopele sunt pentru trasee off road, acestea să nu aibă inscripția M+S pe ele și drept urmare nu le pot folosi în mod legal și iarna pe drumurile publice!
În concluzie, indiferent de tipul anvelopelor alese, trebuie să ținem cont de stilul de condus, de condițiile atomosferice și nu în ultimul rând de drumurile pe care vom circula. Orice anvelopă, indiferent de performanțele sale, este totuși limitată de acești factori!