Ansamblul „Violoncellissimo“, cu arădeanul Radu Sinaci printre componenţi, a cântat sâmbătă la Palatul Cultural (Foto)
Turneul naţional Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo 2022, intitulat anul acesta Euforica, a pornnit săptămâna aceasta din vestul extrem al ţării, cu un prim concert la Sala Filarmonicii din Oradea, urmat pe 1 octombrie, de Ziua Internaţională a Muzicii, de un concert extraordinar la Palatul Cultural din Arad. Povestea continuă pe 5 octombrie la Sala Thalia din Sibiu pentru a ajunge la Bucureşti, la Ateneul Român, pe 9 octombrie.
Astfel, sâmbătă, de Ziua Internațională a Muzicii, recitalul celor mai performanți violonceliști ai României s-a desfăşurat pe scena Palatul Cultural, începând cu ora 19.00, când melomanii au avut ocazia să-l vadă pe scenă pe arădeanul Radu Sinaci, șeful partidei de violoncel a Orchestrei de Cameră Radio din București.
„De patru ani străbatem ţara în fiecare toamnă în această formulă, aparent aceeaşi, dar în permanenţă alta, pentru că în fiecare an ni se alătură noi membri. Ne place enorm ceea ce facem și dorim să oferim ascultătorilor noștri momente de neuitat prin prezentarea diferitelor ipostaze de exprimare ale violoncelului”, afirmă violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu, liderul ansamblului şi directorul general al Filarmonicii George Enescu.
„În ultimii ani am spart toate barierele repertoriale, aducând în fața publicului lucrări celebre din muzica clasică, dar și incluzând în programele noastre alte genuri muzicale care se potrivesc cu profilul violoncelului și cu spiritul nostru, al interpreților. Ne place să ne adresăm tuturor categoriilor de public, oferindu-le piese de muzică clasică, jazz, rock, folclor, muzică de film și divertisment. Concertele noastre transmit emoție, poezie, energie, optimism și speranță”, adaugă renumitul violoncelist.
Evenimentul de la Arad a fost organizat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, în colaborare cu Filarmonica Arad.
UN SUFLU NOU
Violoncelistul Radu Sinaci s-a născut în anul 1984 la Arad și a studiat violoncelul la Liceul de Muzică din orașul natal cu profesorii Anika Gașpar și Erwin Czuczu.
A obținut atât diploma de licență, cât și diploma de master la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa prof. Marin Cazacu. În anul 2012 i se conferă titlul de Doctor în Muzică.
Radu Sinaci face parte din acea categorie de muzicieni care încearcă mereu să îmbunătățească tehnica violoncelului, aducând-i un suflu și o sonoritate nouă. Reușește acest lucru folosind procesoarele de sunet și looperele cunoscute în rândul chitariștilor, dar foarte rar folosite în rândul violonceliștilor.
Pe lângă activitatea concertistică de factură clasică, Radu este un promotor al jazz-ului cântat la violoncel și a publicat două cărți care îl aduc în centrul atenției pe muzicianul arădean Alexandru Mocsonyi.
Radu Sinaci a obținut numeroase premii la concursurile naționale și internaționale de violoncel, însă premiul de virtuozitate câștigat la Sibiu International Jazz Competition a reprezentat o premieră în lumea muzicală românească.
În prezent este șeful partidei de violoncel a Orchestrei de Cameră Radio din București, membru al ansamblului Violoncelissimo și al ansamblului Playthoven.
PROGRAMUL a fost următorul:
Johann Schrammel - Marș
G. Fr. Handel – Passacaglia
P.I. Ceaikovski - Aria lui Lensky
Astor Piazzolla - Oblivion și Libertango
Jacques Offenbach - Can Can
Dimitri Şostakovici - Vals
* - Suită folclorică românească
Radu Sinaci - Tribute to Mozart
Radu Sinaci - Beethoven Rocks…
Saint Saens / Radu Sinaci – Bacchanale
Sabin Pautza (arr.)- The Final Countdown
Mozart/Say - Alla Turca Jazz Rock