Aniversarea Unirii Principatelor Române la Arad
Cu prilejul aniversării a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române Moldova și Țara Românească, Vineri, 24 Ianuarie, pe platoul din fața Primăriei Aradului a avut loc o festivitate de omagiere a evenimentului.
S-a început cu intonarea Imnului Național al României și s-a continuat apoi cu un ceremonial religios oficiat de către Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, secondat de mai mulți preoți și cu prezentarea semnificației Zilei Unirii de către Sorin Bulboacă, directorul Complexului Muzeal Arad și de către subprefectul Aradului, Doru Sinaci.
Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala Horă a Unirii, în care s-au prins toți cei prezenți.
”Ziua de 24 Ianuarie are o semnificație specială pentru istoria României, pentru că atunci, prin dubla alegere ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, s-a realizat Unirea Principatelor sau, cum este numită de către unii istorici, Unirea cea Mică. România, prin Alexandru Ioan Cuza și prin guvernele care au modernizat România, a pășit demn în rândul țărilor europene. România a sprijinit, prin politica sa curajoasă, lupta de eliberare a popoarelor din Balcani, în primul rând a sârbilor și bulgarilor. În planul politicii interne Alexandru Ioan Cuza, având sprijinul Franței, a împăratului Napoleon al III-lea, a desfășurat o politică de modernizare, de occidentalizare a României. Franța a servit ca model pentru instituțiile create atunci în România. S-au înfăptuit în câțiva ani reforme care au schimbat total fața României. Este vorba de Legea de reformă agrară, prin cxare au fost împroprietăriți aproape un milion și jumătate de țărani, este vorba apoi de Legea învățământului, prin care școala primară devenea gratuită și obligatorie pentru toți copiii României, este vorba despre înființarea învățământului universitar după model francez, după modelul Sorbonei. În 1860 s-a înființat Universitatea din Iași iar în 1864 Universitatea din București. Tot în același an, 1864, prin statutul dezvoltător al Convenției de la Paris, s-a înființat pentru prima dată în România Parlamentul bicameral. De asemenea, după model francez, Codul civil și Codul penal au întregit procesul de modernizare a României. Alexandru Ioan Cuza a creat o armată modernă, a creat un sistem modern de poștă/telegraf, a dezvoltat Arhivele Naționale și a impus România pe harta Europei ca una dintre țările în plină afirmare și dezvoltare”. (Sorin Bulboacă, directorul Complexului Muzeal Arad)
”Această realizare de țară a fost posibilă datorită unor lideri curajoși și solidari cu neamul românesc. La fel ca atunci și acum modernizarea unei națiuni înseamnă un proces de lungă durată, care necesită eforturi constante din partea întregii societăți, începând cu liderii politici. Încă de la preluarea guvernării a pus pe primul plan dezvoltarea țării, care trebuie să prevaleze în fața intereselor personale, indiferent de costurile electorale pe care le implică. Generația care a realizat Unirea Principatelor Române ne inspiră în continuare să trecem peste multe încercări și să rămânem solidari. Coeziunea socială este esențială pentru îndeplinirea obiectivelor de țară. Împreună am realizat aderarea la Spațiul Schengen și la programul Viza Waiver, obiective care alături de statul de membru a Uniunii Europene și a NATO consolidează rolul României în lume și oferă românilor drepturile pe care le merită. Tot împreună vom duce România în OEDC și vom continua reformele asumate de acest guvern și care ne permit accesarea banilor europeni și utilizarea lor pentru mari proiecte de infrastructură, așa cum este și Autostrada Moldovei și multe altele, precum și pentru alte investiții care să îmbunătățească viața românilor. (Subprefectul Aradului, Doru Sinaci)