A.J.V.P.S. Arad - Amplă acțiune de prindere a iepurilor
Asociația Județeană de Vânătoare și Pescuit Sportiv Arad a avut ieri o amplă acțiune de prindere a iepurilor sălbatici vii de pe fondul de vânătoare 9 Rovine - Pecica.
Această acțiune a fost necesară pentru a echilibra efectivul iepurilor care a produs pagube mari culturilor agricole din cauză că acesta a explodat de-a dreptul în ultima perioadă deși s-a mărit și cota de recoltă pe acest fond. Astfel, AJVPS Arad a luat această decizie atât pentru motivele menționate, cât și pentru a-i valorifica eficient spre alte asociații de vânătoare, respectiv Dâmbovița și Covasna, lucru care aduce un venit substanțial asociației.
De asemenea vor fi introduse câteva exemplare și în câteva din fondurile de vânătoare din Județul Arad pentru o infuzie de sânge proaspăt, iar vânătorile la specia iepure vor fi sistate timp de doi ani pe acele fonduri.
Peste 100 de persoane, vânători și paznici de vânătoare din fiecare filială și grupă de vânătoare din județ au luat parte la această acțiune de mare anvergură împreună cu personalul din conducerea AJVPS Arad și fermierii din zonă. Din discuțiile purtate cu directorul A.J.V.P.S. Arad, domnul Nicu Deme, am aflat că fondul de vânătoare 9 Rovine de la Pecica este unul dintre cele mai bune fonduri de vânătoare din țară la specia iepure, dovadă faptul că din cinci "bătăi" au fost capturați 173 de exemplare.
Acțiunea s-a desfășurat și cu ajutorul partenerilor din Ungaria care au venit cu plase speciale pentru prinderea iepurilor. Pe lângă oamenii implicați, a fost nevoie și de tractoare și remorci pentru transportul persoanelor în teren, precum și a lădițelor pentru iepuri.
După finalizarea acțiunii cei implicați au avut parte și de o masă caldă.
"Pe lângă faptul că am mărit cota de recoltă în acest sezon de vânătoare, am inițiat această acțiune datorită faptului că iepurii s-au înmulțit excesiv pe fondul 9 Rovine - Pecica și au produs pagube fermierilor. Am avut parte de sprijinul fermierilor și a vânătorilor, iar vremea a fost excelentă pentru o astfel de acțiune reușind să prindem 173 de iepuri. După sortatea lor pe sexe, iepurii vor fi expediați spre două județe respectiv Covasna și Dâmbovița, unde vor fi eliberați pentru a redresa efectivul de iepure prin înmulțire pe respectivele fonduri de vânătoare. Țin să mulțumesc tuturor participanților la acțiune, vânătorilor din județ care au făcut un efort și au răspuns apelului nostru, fermierilor din zonă care ne-au sprijinit cu tractoarele și remorcile lor, precum și mass-mediei. Este o acțiune reușită care ne bucură atât pe noi ca asociație, cât și pe fermieri.", a menționat directorul A.J.V.P.S. Arad, Nicu Deme.
Iată că A.J.V.P.S. Arad a găsit o metodă foarte bună de a echilibra efectivul speciei în teren și totodată de a aduce un plus de finanțare pentru asociație, lucru care aduce implicit la o gestionare durabilă a efectivelor de vânat.