A picat grindină cât oul de rață! Cu încălzirea globală nu e de joacă! Ce spune ANM despre vremea anormală din România
Intreaga planeta e lovita de fenomente meteo neobisnuite iar vremea pare ca a luat-o razna. Romania a inregistrat prima luna fara canicula in iulie iar la Polul Nord s-au inregistrat +2 grade Celsius.
Statul american Tennessee a fost lovit de o furtuna puternica vineri noaptea, ce a adus grindina de marime apocaliptica si vant distrugator.
In mai multe comitate, drumurile au fost inchise iar locuitorii au ramas fara electricitate din cauza pomilor doborati la pamant. Acoperisurile caselor au fost distruse de bucatile uriase de gheata, care au atins dimensiunea unui ou de rata. (foto sus)
In acelasi timp, in Romania, Agentia Nationala de Meteorologie a anuntat ca luna Iulie este una anormala, deoarece nu a fost inregistrata nicio zi de canicula in primele 28 de zile ale lunii.
"Această lună nu se încadrează într-un normal climatologic, deoarece până în acest moment nu am avut niciun episod cu temperaturi caniculare şi nici nu estimăm să se întâmple acest lucru până la finalul anului. Sub aspect pluviometric deja s-au acumulat cantităţi importante de apă în multe zone din ţară. Cumva nu se încadrează într-un normal”, a mai declarat meteorologul Alina Şerban pentru mediafax.ro.
În acest sfârşit de săptămână, vremea se menţine instabilă şi vor fi înregistrate averse cu descărcări electrice, spun meteorologii.
Hidrologii au emis sâmbătă o avertizare cod galben de inundaţii valabilă până la ora 21.00, pentru râuri din judeţele Prahova, Dâmboviţa, Ialomiţa, Buzău şi Brăila. De asemenea, mai multe judeţe se află sâmbătă după-amiază sub atenţionare cod galben de ploi şi descărcări electrice emisă de către Administraţia Naţională de Meteorologie.
Avertizarea cod galben de inundaţii este în vigoare de la ora 14.30 şi până la ora 21.00.
Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate şi a celor prognozate se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici bazinele hidrografice: Ialomiţa - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Buzău - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Măgura amonte S.H. Baniţa, Călmăţui, din judeţele Prahova, Dâmbovia, Ialomiţa, Buzău şi Brăila, anunta news.ro.