Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

A fost semnat contractul pentru extinderea rețelelor de canalizare și apă potabilă în comunele Pilu și Grăniceri; localnicii se vor putea branșa gratuit (FOTO)

La Pilu a fost semnat contractul  „Proiectare și execuție a obiectivului „Extindere rețea de canalizare și apă potabilă în comunele Pilu și Grăniceri”. Alături de primarii celor două comune, Lucian Drăgan (Pilu), respectiv Claudiu Bătrânuț (Grăniceri), la eveniment au participat: Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, deputatul Sergiu Bîlcea, Giorgiana Olteanu, viceprimarul comunei Pilu, reprezentanții firmei de consultanță Green Development SRL și Ioan Gheorghe Ivanic, reprezentantul firmei care va executa întreaga lucrare, Ideal Anastasya, în condițiile în care Tiberiu Bone, reprezentantul Tisoti Exim SRL, firma care a executat studiul de feezabilitate, nu a putut fi prezent din motive personale.

A fost semnat contractul pentru extinderea rețelelor de canalizare și apă potabilă în comunele Pilu și Grăniceri; localnicii se vor putea branșa gratuit (FOTO)
Comentează 0

În calitate de gazdă, primarul Lucian Drăgan a făcut o scurtă prezentare a proiectului, care presupune realizarea unei rețele de apă cu o lungime de 10.384 metri și 420 de branșamente casnice la Vărșand, 7.054 metri și 400 de branșamente casnice la Pilu. În ceea ce privește canalizarea menajeră, la Vărșand vor fi 16.113 metri de rețea și 462 branșamente casnice, la Pilu, 14.753 metri de rețea și 440 branșamente casnice, iar la Grăniceri 3.658 metri de rețea plus extinderea stației de epurare existente. De menționat că atât rețeaua de apă, cât și cea de canalizare vor fi prevăzute cu hidranți supraterani, vane îngropate, stații de pompare, conducte de refulare sau gravitaționale, cămine de golire sau de aerisire.  Valoarea totală a proiectului este de 55.429.340,46 lei, din care 51.797.044,77 lei din fonduri europene nerambursabile - PNRR, cofinanțarea comunei Pilu fiind de 3.632.295,69 lei. Ceea ce este foarte important de menționat este că localnicii se vor putea branșa gratuit.

„Inițial, în anul 2008, în primul meu mandat, am depus un proiect pentru extinderea rețelei de apă potabilă care atunci ne-a fost respins. Totuși în următorii ani am înființat o rețea de apă potabilă din bugetul local care funcționează și azi. Mai apoi, în 2017 am depus la PNDL un studiu de fezabilitate în vederea finanțării, însă din cauza numărului locuitorilor de la acea dată, a fost respins.  A treia încercare  a fost parțial câștigătoare, mai exact în anul 2020, pe Programul «Anghel Salingy», am depus un nou studiu de fezabilitate care ne-a fost declarat câștigător, însă nu cu o sumă suficientă încât să realizăm întreaga rețea de canalizare și de apă potabilă care să deservească ambele sate. În 2022 au apărut numeroasele  ghiduri de finanțare prin PNRR, și aici regăsim și Componenta 1, care se referea la extinderea rețelelor de canalizare și apă potabilă. Când spunem extindere se înțelege că trebuie să avem deja sistem de canalizare, ceea ce noi nu aveam. Nici de această dată nu ne-am dat bătuţi și viceprimarul Giorgiana Olteanu,  împreună cu consultanții au găsit cea mai bună variantă, aceea de a face parteneriat cu comuna Grăniceri care deja avea sistem de canalizare și mai ales stație de epurare. Azi, după toată munca depusă, vă spun că avem câștigat fără nici o îndoială, proiectul de apă-canal cu suma cea mai mare din Județul Arad raportat la secțiunea comunelor. 

La final, vă mai pot spune cu mare mândrie că împreună cu Giorgiana Olteanu, echipa de consultanți și proiectanți, aici prezenţi și întreaga echipă de oameni care au ajutat la obţinerea tuturor documentelor, toți am reușit să realizăm cel mai important proiect al comunei Pilu. Am încercat obținerea finanțărilor încă din primul meu mandat, iar acum, la finalul celui de-al patrulea mandat las acest proiect într-o fază avansată și îmi doresc ca următoarea conducere să reușească să finalizeze această mare lucrare, pentru că noi, toți cetățenii comunei, avem nevoie de această utilitate”, le-a spus celor prezenți Lucian Drăgan, primarul comunei Pilu.

În continuare, Claudiu Bătrânuț, primarul comunei Grăniceri a vorbit despre extinderea stației de epurare din comuna pe care o conduce, extindere posibilă datorită acestui proiect. Mă bucur că localitea Grăniceri, comuna Grăniceri a reușit să fie partener al comunei Pilu în acest proiect, prin care vom reuși să modernizăm stația de epurare din comuna Grăniceri, de fapt va fi o extindere a stației de epurare cu încă 1.800 de locuitori echivalenți, de la 2.500 de locuitori echivalenți. Aș vrea să felicit întreaga echipă, echipa de consultanți, vreau să îi doresc constructorului multă răbdare, pentru că în toate cele trei localități sunt rețele de gaz, a spus Claudiu Bătrânuț.

Un moment important

Deputatul Sergiu Bîlcea a ținut să remarce faptul că primarul Lucian Drăgan își încheie cel de-al patrulea mandat în fruntea comunității cu un proiect atât de important. „Sunt onorat să fiu astăzi alături de dumeavoastră și de domnul primar, care știu că astăzi are un moment important, un moment de orgoliu, dacă doriți, pentru că un proiect atât de importnant, la final de mandat, își pune semnătura pe o lucrare foarte importantă. Domnul primar vorbea despre relația cu parlamentarii de la București. Este foarte importantă. Timp de patru ani, împreună cu colegul meu, deputatul Glad Varga, am încercat să construim o punte de legătură între Guvernul României, Consiliul Județean și fiecare primărie din județ care ne-a solicitat ajutorul”, a afirmat Sergiu Bîlcea.

O nouă realizare a actualei administrații

La rândul său, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a subliniat că semnarea acestui contract reprezintă de fapt o nouă realizare a actualei administrații, care a reușit să atragă 11 milioane de euro pentru rețeaua de apă și canalizare. „Am aflat cu bucurie că trebuie să cofinanțăm acest proiect și nu este o sumă mică. Voi fi partenerul administrației locale. Domnul primar și echipa dânsului a reușit să obțină gratuitate pentru cetățenii care doresc să se branșeze. În majoritatea localităților unde s-au obținut finanțări, aceste branșamente au fost plătite de bebeficiari. Îi doresc succes celui care s-a angajat să facă lucrarea aceasta, dar mare atenție, că termenele trebuie respectate. În PNRR nu există prelungiri”, a încheiat Iustin Cionca.

Foto: Mădălina Politic

 

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite