Iustin Cionca: „De astăzi arde gazul la Socodor, Pilu și Grăniceri!” (FOTO)
La Socodor, Pilu și Grăniceri a pornit astăzi alimentarea cu gaz! Flacăra a pornit în căminele culturale din Socodor și Pilu, dotate cu instalații de alimentație publică. La Grăniceri, gazul a fost aprins la Primărie, acolo unde funcționează o unitate de alimentație.
De mâine, locuitorii celor trei comune pot face solicitări pentru eliberarea avizului de racordare. Taxa de racordare este modică, aproximativ 270 de lei, urmând ca instalația în interiorul gospodăriei să fie suportată de către beneficiar. Operatorul rețelei, Gaz Vest, va avea câte un reprezentant în fiecare dintre cele trei primării, astfel încât cererile de racordare vor putea fi rezolvate, în mod facil, pe plan local.
„Îi felicit pe cei trei primari, Ioan Jura, Claudiu Bătrânuț și Lucian Drăgan, pentru această realizare deosebită. Vă reamintesc că este primul proiect din România, din fonduri europene, de extindere a rețelei de gaz! Începând de astăzi, locuitorii comunelor Socodor, Pilu și Grăniceri se pot conecta la rețeaua de gaze naturale. Pentru următorii patru ani, obiectivul nostru este ca numărul localităților branșate la gaz să crească cu 30% în județul Arad”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca.
În cadrul proiectului de Socodor-Grăniceri-Pilu a fost construită o conductă de racord de înaltă presiune DN 100 mm, în lungime de 1,4120 km, a fost montată la limita administrativă a comunei Socodor o stație de reglare, măsurare și predare (SRMP) cu o capacitate tehnologică de 5.050,00 Nmc/h pentru care s-a realizat și un drum de legătură de 240 m și a fost realizată o rețea de distribuție gaze naturale de medie presiune cu o lungime de 103,953 km.
Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de 55,5 milioane lei. Finanţare nerambursabilă este de 45,98 milioane lei din care 39 milioane din Fondul European de Dezvoltare Regională, 6,89 milioane lei de la Guvernul României iar 506 mii lei din bugetul local al partenerilor. Consiliului Județean Arad a sprijinit financiar proiectul cu suma de 890 mii lei.
Acest proiect a fost finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și Guvernul României prin Contractului de finanțare nr. 585/09.06.2021. Cofinanțarea proiectului a fost asigurată din bugetul comunelor partenere și de Consiliul Județean Arad.