71 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu
Se împlinesc 71 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu, omul care a pus bazele Marii Uniri și a făurit Partidul Național Țărănesc, fiind considerat unul dintre cei mai importanți politicieni ai secolului XX.
Atestat pe 14 Iulie 1947 în urma unei înscenări, Maniu a fost judecat de autoritățile comuniste pentru „înaltă trădare” și condamnat la închisoare pe viață. Avea 74 de ani, dar comuniștilor le era încă teamă de el. A fost încarcerat inițial la Galați, apoi transferat la Sighet, împreună cu alți colegi de suferință. Avea să moară pe 5 februarie 1953, la 80 de ani, iar corpul avea să-i fie aruncat într-o groapă comună din Cimitirul Săracilor.
Personal, primul impuls pe care l-am avut atunci când am intrat în celula în care şi-a găsit sfârşitul Iuliu Maniu a fost să îmi fac cruce, scriam în 2021, după ce am vizitat Memorialul Sighed. Oricât aş fi citit până atunci despre sistemul concentraţionar, oricât aş fi citit despre lagărele sau închisorile comuniste sau naziste, oricâte fotografii sau documentare aş fi văzut, ceea ce mi-a apărut în faţa ochilor când am deschis uşa celulei, a fost înfiorător. Nu îmi făceam niciun fel de iluzii cu privire la condiţiile din puşcăriile comuniste, după cum nu-mi fac în general iluzii, dar faptul că am văzut o încăpere atât de meschină, cu un pat atât de îngust... încăpere şi pat în care a fost ţinut până la moarte unul dintre oamenii care au avut o contribuţie covârşitoare la înfăptuirea Marii Uniri, mi-a trezit un sentiment de nedescris.