5 PORȚII DE LEGUME ȘI FRUCTE ?!! Alege să consumi inteligent!
De ce fructele și legumele sunt atât de benefice?
Pe lângă gustul minunat, fructele și legumele sunt incredibil de versatile, cu vitamine și minerale esențiale și o varietate de substanțe vitale pentru o sănătate bună.
Multe dintre aceste substanțe nutritive acționează și ca antioxidanți puternici, protejând corpul de radicalii liberi nocivi (găsiți în poluanți) care pot provoca boli.
Studiile arată că persoanele care consumă multe fructe și legume au un risc mai scăzut de a dezvolta hipertensiunea arterială, obezitatea și accidentul vascular cerebral, precum și unele forme de cancer.
Consumate proaspete fructele și legumele curăță organismul și ajută la scăderea în greutate, ducând la o incredibilă întinerire, longevitate, sănătate și energie!
Sfaturi de top pentru a ajunge la 5 porții de legume și fructe zilnic:
• Consumă fructe și legume de sezon.
• Alege diversitatea: deoarece fructele și legumele de culori diferite conțin o combinație proprie de vitamine și minerale,
• Evitați prepararea legumelor în unt, margarină sau ulei- conținutul lor de calorii este determinat de felul în care le pregătiți.
• Nu consumați prea multe fructe uscate deoarece sunt o sursă considerabilă de zahăr și calorii.
• Verificați informațiile
nutriționale de pe etichete: legumele semipreparate pot fi bogate în sare adăugată, zahăr sau grăsime.
• Reduceți dimensiunile porțiilor de carne: înmulțiți-le cu legume!
Cât reprezintă o porție?
80g sau oricare din următoarele fructe și legume:
• o banană, portocală, pere, măr sau fructe de dimensiuni similare;
• o felie din fructe mari, cum ar fi pepene galben sau ananasul;
• două prune sau fructe de dimensiuni similare;
• o mână de struguri, cireșe sau fructe de pădure;
• o lingură de fructe uscate;
• trei linguri - fasole, mazăre sau linte;
• un bol de salată.
Având în vedere numeroasele beneficii pentru sănătate ale consumului mai multor fructe și legume, ar trebui să încercăm toți să atingem obiectivul "de cinci porții pe zi", să alegem cu atenție fructe și legume de sezon și să le consumăm cât mai proaspete!
Adelina Roșu, Nutriționist