3 mituri demontate despre anvelope
În cazul în care ești șofer, e imposibili să nu fi auzit câteva mituri despre anvelope. Poate despre unele chiar crezi că sunt adevăruri. După ce vei parcurge acest material, însă, lucrurile nu vor mai sta deloc în același fel pentru că le demontăm pas cu pas și îți aducem explicația tehnică de care ai nevoie.
Aspecte esențiale pe care trebuie să le știi despre întreținerea anvelopelor
Până să trecem la mituri, este neapărată nevoie să îți vorbim puțin despre importanța anvelopelor deoarece acestea sunt principalele piese care fac posibilă deplasarea mașinii tale și este esențial să cunoști câteva lucruri de bază despre acestea.
Te sfătuim să inspectezi din când în când anvelopele pentru a te asigura că nu prezintă semne de uzură sau alte semne din sfera deteriorării. Acest lucru te ajută atât pe tine, cât și pe ceilalți participanți la trafic să vă deplasați în deplină siguranță.
Un alt aspect important pe care trebuie să le știi despre anvelope este acela că trebuie să le schimbi atât vara, cât și iarna pentru a reuși să îți folosești mașina la capacitate maximă, dar și pentru a nu fi pasibil de amendă.
De asemenea, atunci când depozitezi anvelopele, fie pe cele de vară, fie pe cele de iarnă, trebuie să ai grijă ca acestea să fie păstrate în condiții optime, adică într-un mediu în care lumina puternică și căldura nu pătrund și în care umezeala nu există. Astfel, te vei asigura că anvelopele tale vor fi gata de utilizare în sezonul următor.
3 mituri demontate despre anvelope
Ei, și acum că știi lucrurile de bază pentru siguranța ta și a celorlalți, este momentul să trecem la demontarea celor mai populare mituri în ceea ce privește anvelopele.
1. Anvelopele se schimbă doar când sunt extrem de uzate
Anvelopele trebuie verificate periodic și trebuie să fii atent la gradul lor de uzură deoarece îți pot pune viața în pericol, în cazul în care sunt foarte uzate. Astfel, anvelopele nu trebuie schimbate în funcție de durata lor de viață, ci în funcție de gradul de uzură. Spre exemplu, condițiile meteorologice, modul în care le depozitezi, modul în care conduci, adică viteza, dar și presiunea și sarcina care se exercită asupra acestora au o influență critică asupra anvelopelor. Prin urmare, fii atent la toate acestea și ține cont și de sfaturile experților care îți recomandă să înlocuiești anvelopele atunci când rularea ajunge la 3 mm, asta în cazul anvelopelor de vară și să le înlocuiești pe cele de iarnă atunci când rularea ajunge la 4 mm. Chiar dacă legea spune că anvelopele care au o durată de viață mai mare de 5 ani trebuie să fie supuse unui control într-un service auto, iar cele care au o vechime mai mare de 10 ani trebuie schimbate indubitabil, tu trebuie să ții cont de toate celelalte aspecte pe care ți le-am descris mai sus.
2. Anvelopele noi se montează mereu în față
Un alt mit comun este acela că dacă achiziționezi două anvelope noi, acestea trebuie montate neapărat în partea din față a mașinii. Ei bine, ai ghicit: această informație este falsă. De ce? Deoarece în momentul în care tu le montezi în partea din față, îți va fi mult mai greu să controlezi. Sigur că dacă manualul de utilizare al mașinii îți spune că trebuie să montezi anvelopele noi în partea din față, atunci vei proceda conform acestor instrucțiuni. De asemenea, trebuie să fii atent și la tracțiunea mașinii tale pentru că și aceasta dictează modul în care vei monta noile anvelope. Noi te sfătuim ca atunci când nu știi exact ce să faci, să apelezi la ajutorul unui service auto.
3. Vara este recomandat să scazi presiunea
Și acesta este un mit deoarece scăderea presiunii în anvelope va determina creșterea consumului de combustibil. Anvelopele sunt produse în așa fel încât să reziste temperaturilor din timpul sezonului cald, așa că nu ai de ce să-ți faci griji.
Ce zici, ai învățat ceva nou azi?