2023 - anul „rotativei” în coaliția de guvernare. Cine va fi noul premier, cum se împart ministerele
Nicolae Ciucă a confirmat, la finele anului 2022, că la sfârșitul lunii mai va avea loc celebra „rotativă” la guvernare, așa cum cele două mari partide au stabilit la crearea actualei coaliții. Ciucă ar urma să fie înlocuit de Marcel Ciolacu la conducerea Guvernului, odată cu mai mulți miniștri.
„În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliția am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai și se va face rotirea așa cum am agreat”, declara premierul Nicolae Ciucă pe 29 decembrie.
Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea în luna noiembrie că va fi respectat acordul coaliției în acest sens: „Există o dată exactă. 25 mai este data la care se va face rotația, prin Parlament. Premierul demisionează, cade tot cabinetul, apoi se vine iar în Parlament cu noul premier și un nou program de guvernare”.
Ce înseamnă „rotativa” PNL-PSD
Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.
Rotativa premierilor va reprezenta totodată ultima decizie importantă pe care o va lua Klaus Iohannis în calitate de președinte al României. Concret, după ce Nicolae Ciucă va demisiona din funcție, Iohannis va trebui să-l numească în funcție pe reprezentantul social democraților. Astfel, președintele Iohannis își va încheia mandatul așa cum l-a început din 2014: numind în funcție un premier PSD.
Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD - la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:
- Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;
- Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
- Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
- Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.
PSD ar vrea să păstreze anumite ministere
În ciuda protocolului semnat de partidele coaliției, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat la începutul lunii octombrie că ar dori o renegociere a protocolului astfel încât ministerele Transporturilor și Fondurilor Europene să nu mai facă rocada și să rămână la PSD, respectiv PNL. Acesta a explicat că PSD și PNL ar trebui să consolideze „ceva ce funcționează” și să nu se lase duse de val de „orgoliul politic”.
De altfel, social-democrații au mai propus o dată o schimbare a ministerelor. Conform unor surse politice, după ce ministerul Apărării Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării, social-democrații au negociat cu liberalii să dea la schimb Apărarea pentru Ministerul Energiei condus în prezent de Virgil Popescu. Liberalii s-au opus însă cu vehemență și au respins în spațiul public acest scenariu.
Cu toate astea, conform unor surse guvernamentale, liberalii se gândesc la varianta expusă de Ciolacu din urmă cu două luni, și anume să facă rocada de premieri și vicepremieri, dar să rămână cu aceleași ministere.
Sursa: realitatea.net