2 mai, ziua Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”din Arad
Înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior la Arad, a preocupat, în timp, personalităţi de aleasă cultură şi înalt patriotism din această parte de vest a ţării, începând cu cel de numele căruia se leagă actul Marii Uniri de la 1918, Vasile Goldiş. Strădaniile lor nu au putut deveni realitate, decât după căderea regimului comunist din România în 1989.
Antecedente existau:
Astfel, la Arad s-a înfiinţat și funcționat una din cele mai vechi asociaţii social-culturale, alături de cea de la Sibiu, Astra arădeană, iar în 1812 îşi deschidea porţile, prima Preparandie, care avea să lumineze minţile şi sufletele celor care vor deveni adevăraţii apostoli ai satelor româneşti, plămădind cu dăruire oameni şi caractere.
La începutul secolului XX, Aradul era Capitala politică a Transilvaniei, impunând în mişcarea pentru emanciparea şi unitatea naţională a românilor, numele unor personalităţi care se detaşau prin cultură, devotament, verticalitate şi crez naţional. Între acestea, Vasile Goldiş s-a impus cu deosebire, putând fi socotit, îndrumătorul şi animatorul întregii pleiade de adevăraţi cărturari ai Ardealului acelor vremuri. Dorinţa lui Vasile Goldiş ca Aradul să devină centru universitar, oraş al culturii şi centru economic european va deveni realitate, după mai bine de jumătate de secol de la trecerea spre cele sfinte a marelui patriot român.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”din Arad a fost fondată, la 2 mai 1990, în urma unui miting al tinerilor arădeni, organizat din iniţiativa unui grup de intelectuali, având sprijinul autorităţilor locale, de către un Comitet de Iniţiativă. În baza celor peste 3.000 de adeziuni ale participanţilor, Rectorul fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, iniţiatorul manifestaţiei, sprijinit de profesorul Alexandru Roz – remarcabil istoric al Aradului - au înaintat Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi Guvernului României, respectiv Primului Ministru din acea perioadă, Petre Roman, propunerea de înfiinţare a universităţii, propunere rapid aprobată.
Universitatea a luat numele lui Vasile Goldiş, care devine astfel patronul spiritual al noii universităţi, cel care afirma: „numai instituţiile cultural-educative, în care rolul de bază îl are învăţământul, au menirea de a contribui la afirmarea unui popor într-o democraţie de tip naţional.”
Astăzi, după 27 de ani de existenţă, având ca rezultat al activității educaționale peste 100.000 de absolvenți, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad se află din plin pe ruta a ceea ce se numeşte - în literatura contemporană: „Noua Universitate”; o instituţie de învăţământ superior cu desăvârşire deschisă la bază şi care îşi propune să fie cât mai selectivă la vârf, cu toate implicaţiile care rezultă de aici, rămânând în acelaşi timp o universitate antreprenorială, pusă în slujba comunităţii arădene, comunitate care a contribuit în mod decisiv la înfiinţarea ei.
Comunitatea academică a universității noastre este cea care a făcut posibil visul lui Vasile Goldiș, ghidându-se după crezul de viață al acestuia, pe care l-a urmat permanent:
“PRIN NOI ÎNȘINE!”
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean,
Preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad