„Cetatea Aradului, mâine”. Concurs de desene, simpozion și concert simfonic aniversar
Asociația Clubul Rotary Arad-Cetate, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad, Filarmonica Arad, Inspectoratul Școlar Județean Arad și Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” organizează în perioada 03.05-15.06.2023, concursul „Cetatea Aradului, mâine”, ce are ca temă desenarea Cetății Aradului, așa cum și-o imaginează participanții că ar putea fi sărbătorită de ziua ei, întrucât în 16 iunie 2023 se aniversează 260 de ani de la începerea edificării construcției. Acest concurs se adresează copiilor cu vârste între 5 și 14 ani înscriși în unitățile de învățământ din județul Arad. Toți concurenții sunt invitați să participe la un tur ghidat al cetății. Cele mai bune lucrări, pe grupele de vârstă 5-10 ani și 11-14 ani vor fi premiate.
Concursul face parte dintr-un proiect mai amplu „Cetatea Aradului, mâine” care își propune ca obiectiv promovarea patrimoniului cultural local și conștientizarea privind importanța monumentului istoric de importanță locală, națională și europeană: Cetatea Aradului, singura cetate construită în stil Vauban din Europa care, pe tot parcursul existenței sale, a avut funcțiunea inițială – cazarmă militară.
Programul manifestărilor debutează joi, 15 iunie 2023, începând cu orele 19:00, arădenii fiind invitați la Palatul Cultural, unde va avea loc concertul simfonic aniversar „Cetatea Aradului. 260 de ani (1763-2023)”, susținut de orchestra Filarmonicii din Arad. Evenimentul, realizat în parteneriat cu Asociația Club Rotary Arad-Cetate, include în program „Concertul în re major pentru vioară și orchestră op 35”, de Piotr Ilici Ceaikovski, precum și suita lui Modest Mussorgski / Maurice Ravel, „Tablouri dintr-o expoziție”, dirijor Vlad Vizireanu, solist Remus Azoiței.
Vineri, 16 iunie 2023, începând cu orele 14:00, impresionanta sală „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad va găzdui Simpozionul Național „Cetatea Aradului, mâine”, cu participarea cercetătorilor și istoricilor din sfera locală și națională. Cu acest prilej, vor fi premiați câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului de desene „Cetatea Aradului, mâine”, concurs dedicat elevilor din ciclul primar și gimnazial din municipiul și județul Arad.
Sâmbătă, 17 iunie 2023, câștigătorii și participanții concursului de desene „Cetatea Aradului, mâine” vor beneficia de un tur ghidat în Cetatea Aradului, cu sprijinul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”.
Mai multe informații privind înscrierea și desfășurarea concursului de desene se regăsesc pe site-ul Asociația Clubul Rotary Arad-Cetate: www.rotary-arad-cetate.ro, pagina de Facebook: www.facebook.com/rotaryaradcetate/, înscrieri: https://forms.gle/s8B2YTHtAdYSLGHCA
REGULAMENT DESFĂȘURARE CONCURS DE DESENE
„CETATEA ARADULUI, MÂINE” 2023
- Scopul concursului
Concursul „Cetatea Aradului,mâine” își propune să celebreze 260 de ani de la naşterea Cetății Aradului (dacă luăm ca reper anul începerii – 1763, raportat la anul 2023 – anul primului eveniment propus prin prezentul proiect) și în același timp să le dezvolte imaginația și abilitățile de exprimare grafică prin intermediul unui concurs de desene.
Tema concursului este desenarea Cetății Aradului, așa cum și-o imaginează participanții că va fi sărbătorită de ziua ei.
- Organizator
Asociația Clubul Rotary Arad Cetate, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Filarmonica Arad și Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu".
- Participanţi
Acest concurs se adresează copiilor cu vârste intre 6-14 ani înscrişi în unitățile de învățământ din județul Arad care au acceptat să participe la proiectul educativ propus de organizatori. Concurenţii pot trimite maximum 1 desen de persoană şi trebuie să poată face dovada, dacă li se cere, că lucrările le aparţin.
4 . Desfăşurarea concursului
Organizatorii vor transmite invitația de înscriere la concurs prin Inspectoratul Școlar Județean Arad către toate unitățile de învățământ din județul Arad. Desenele se vor realiza în timpul orelor de curs, sub supravegherea cadrului didactic. Toate creaţiile vor fi expuse pe panouri în fața Primăriei din Arad. Se acceptă în concurs desene realizate pe hârtie - cu orice instrument (creion, creioane colorate, carioci, acuarelă, tempera etc.)
- Doritorii se înscriu în concurs completând toate câmpurile solicitate în formularul de înscriere care poate fi găsit pe link-ul https://forms.gle/KB2AtqijpYCktRrt5 ;
- Fiecare desen trimis va fi înscris în concurs sub un număr care se va comunica expeditorului prin e-mailul comunicat ca adresă de corespondență;
- Cadrele didactice îndrumătoare vor încărca pe pagina evenimentului, desenele care vor avea inscripţionat numărul concurentului;
- Neîncărcarea desenelor pe pagina evenimentului în intervalul stabilit conform calendarului de concurs atrage după sine eliminarea concurentului;
- Nu se acceptă în concurs desenele care conţin caractere sau elemente vulgare, elemente defăimătoare, antisociale, rasiste sau care trimit la discriminări de orice fel;
- Nu se acceptă în concurs desenele pentru care nu sunt precizate elementele de identificare precizate la punctul a) al prezentului regulament;
- Respectarea temei propuse este condiţie eliminatorie;
- Cel mai important criteriu de evaluare este creativitatea, însă juriul va ţine cont şi de originalitate şi îndemânare în raport cu vârsta concurentului, în acest sens înscrierea desenului se va face pentru categoria de vârstă adecvată 6-10 ani, respectiv 11-14 ani ( ani împliniți);
- Desenele realizate în cadrul acestui concurs, încărcate pe pagina de facebook devin proprietatea asociației;
- Pentru participarea la turul ghidat al cetății cadrele didactice vor completa câmpul aferent din formularul de înregistrare.
Toți concurenții și cadrele didactice îndrumătoare sunt invitați să participe în 17.06.2023 la un tur ghidat al Cetății Aradului. Pentru înscrierea la această activitate, doritorii sunt rugați să completeze câmpul aferent din formularul de înscriere. Pentru adulții care doresc să participe la turul ghidat, conform regulamentului de funcționare al garnizoanei, sunt necesare următoarele date de identificare: nume, prenume și CNP. Tabelul cu datele de identificare va fi înaintat conducerii garnizoanei înaintea turului ghidat. Înscrierea participanților minori la turul ghidat va fi considerată că a fost făcută cu acordul părinților sau tutorelui legal. Turul va dura aproximativ 30 de minute și va fi făcut în grupuri de 25 de participanți dintre care cel puțin doi adulţi. Programul de vizitare pentru fiecare grup va fi comunicat ulterior.
5. Calendarul concursului
Proiectul se va desfășura în perioada 01.11-05.12.2023 cu următoarele etape:
6. Jurizare
În vederea desemnării câştigătorilor, desenele vor fi evaluate de un juriu, format din membri desemnaţi de către următoarele entităţi (fiecare câte un membru):
- Asociația Rotary Arad Cetate;
- Inspectoratul Școlar Județean Arad;
- Asociaţia Artiştilor Plastici Arad;
- Palatul Copiilor Arad;
- Primăria Municipiului Arad.
Câștigătorii vor fi desemnați în urma jurizării [90%] şi funcție de numărul de aprecieri pe care îl adună pe pagina de facebook [10%]. O persoană poate vota o singură data un desen postat, dar poate vota mai multe desene.
7. Premierea
Se vor premia conform criteriilor de acordare a premiilor 3 desene pentru categoria de vârstă 6-10 ani și 3 desene pentru categoria de vârstă 10-14 ani. Premiile vor consta în diplome şi vouchere în valoare de:
- 200 pentru premiul I;
- 150 lei pentru premiul II;
- 100 lei pentru premiul III.
Se acordă câte trei premii pentru fiecare dintre cele două categorii de vârstă. În cazul în care unul dintre câştigători, din motive obiective, nu poate participa la premiere, premiul se transmite cadrului didactic prin grija căruia va fi înmânat școlarului.
Toți participanții și cadrele didactice îndrumătoare vor primi pe emailul utilizat la înscriere diplome de participare.
8. Condiţii generale
- Organizatorul nu răspunde pentru datele eronate/false comunicate;
- Lucrările transmise rămân în proprietatea organizatorului, acesta având dreptul exclusiv de a le utiliza timp de 12 luni de la încheierea concursului;
- Pentru respectare prevederilor GDPR, fiecare lucrare va fi afișată cu numărul pe care îl primește la înscrierea în concurs;
- Pe parcursul derulării proiectului vor fi făcute poze, concurenții care nu doresc ca imaginea lor să fie difuzată în mass media sunt rugați să menționeze acest aspect în formularul de înscriere;
- Organizatorul îşi rezervă dreptul de a efectua modificări în prezentul regulament şi program.
Transmiterea desenelor pe pagina de facebook presupune că participantul/cadrul didactic coordonator a citit şi acceptă integral condiţiile prezentului regulament.