Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ZIUA VACCINĂRII - A început vaccinarea românilor. Care sunt cele trei etape. Ce trebuie să știm

Campania de vaccinare în România a început, în acestă dimineață, de la ora 9.00. Prima persoană vaccinată din țara noastră este o asistentă de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, cel mai mare spital COVID. Este vorba despre asistenta Mihaela Anghel, în vârstă de 26 de ani, cea care, pe 27 februarie, a preluat primul caz COVID din România. La ora 10:00 a început vaccinarea și în alte nouă spitale de boli infecțioase din țară. Momentul marchează startul unei ample campanii de vaccinare nu doar în România, ci și în întreaga Uniune Europeană. VEZI LIVE

ZIUA VACCINĂRII - A început vaccinarea românilor. Care sunt cele trei etape. Ce trebuie să știm
Comentează 0

Vaccinarea a început duminică în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Evenimentul de vaccinare de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a început duminică, 27 decembrie, la ora 9.00. Primul medic ales pentru a fi primul român vaccinat este de la „Matei Balș” din București, alături de echipa sa. La ora 10:00, a început vaccinarea și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase din prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Evenimentele din această primă zi a vaccinării în România vor fi transmise live pe toate paginile de Facebook instituționale ale Guvernului României.

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19, au ajuns în țară pe la Vama Nădlac 2, vineri, în ziua de Crăciun, în jurul orei 13.40. Cele 10.000 de doze de vaccin din primul lot au ajuns sâmbătă, 26 decembrie 2020, la Institutul Cantacuzino din București, de unde plecat sâmbătă seară către cele 10 spitale din țară în care începe oficial, astăzi, campania de vaccinare.

„Este un moment pe care îl așteptăm de un an de zile, livrarea și distribuția vaccinului va ajuta la limitarea și eradicarea pandemiei”, a declarat premierul Florin Cîțu, sâmbătă, prezent la recepționarea vaccinului, la Institutul Cantacuzino. 

Debutul campaniei de vaccinări nu va fi doar în România, ci în întreaga Uniune Europeană. Autoritățile de la Bruxelles a transmis fiecărui stat membru câte o tranșă „simbol”.

„Începem să dăm pagina peste un an foarte dificil. Zilele vaccinării în Europa sunt un moment emoționant de unitate și o poveste de succes european. Vaccinările ne vor ajuta să ne revenim la viaţa normală, încet-încet", a transmis sâmbătă Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

Vaccinarea în România începe după 10 luni și o zi de la confirmarea primului caz de COVID-19 pe teritoriul țării - 26 februarie 2020. Bilanțul coronavirus a ajuns până sâmbătă, 26 decembrie 2020, la  613.760 de persoane confirmate cu COVID-19, dintre care 15.108 au murit:

Primul român vaccinat - un medic de la Institutul „Matei Balș”, la ora 9.00

Primul român vaccinat este un cadru medical de la spitalul „Matei Balș” din Capitală, cel mai mare spital COVID din România.

Prima persoană care va fi vaccinată este un cadru medical, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. 

Momentul marchează startul unei ample campanii de vaccinare nu doar în România, ci în întreaga Uniune Europeană.

Urmează primele vaccinări anti COVID-19 din România - în alte 9 spitale din București și alte orașe, simultan, de la ora 10.00

Prima tranșă de peste 3.000 de vaccinuri a fost repartizată de sâmbătă, 26 decembrie, celor 10 spitale din București și din țară.

În momentul în care transporturile de vaccin pornesc de la Institutul Cantacuzino spre centrele din țară vor fi scoase de la temperatura de minus 70 de grade Celsius și vor fi transportate la un "lanț de frig" obișnuit de 2-8 grade. La această temperatură, vaccinul are o durată de viață de 5 zile, iar în momentul în care flacon e scos la temperatura camerei, are o durată de stabilitate de 6 ore, a explicat Valeriu Gheorghiță. Specialistul militar a dat asigurări că niciun transport nu va face mai mult de 12 ore pe drum.

Potrivit autorităților, alocarea dozelor pe spitale s-a făcut deja, cu mențiunea că acestea pot fi modificate, în funcție de cererea unităților respective:

1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 100 de doze

2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș“- 600 de doze

3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Dr. Victor Babeș“ - 530 de doze

4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca- 375 doze

5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța- 170 doze

6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Victor Babeș“, Craiova- 90 doze

7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 260 doze

8. Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență- 210 doze

9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava- 250 doze

10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeș“, Timișoara- 450 doze.

„Cele peste 3000 de doze care vor ajunge mâine în spitale sunt doar pentru prima administrare și constituie un necesar estimativ întocmit de fiecare unitate spitalicească și poate suferi modificări. O parte din personalul din spitale este în concediu, alții sunt la scurt timp post-infecție cu SARS-Cov2, alții au trecut recent prin această infecție și au decis să mai aștepte până ce se vor vaccina.

Mai mult decât atât, subliniem că aceste doze trebuie să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, au transmis autoritățile, sâmbătă, 26 decembrie.

Citește continuarea pe realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite