Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ziua Naţională a României sărbătorită la Școala Gimnazială din Zam

Ziua Naţională a României sărbătorită la Școala Gimnazială din Zam
Comentează 0

Școala Gimnazială Zam a organizat în data de 26.11.2021, o activitate dedicată Zilei Naționale a României. Este un eveniment sărbătorit în fiecare an de elevii acestei școli. Cadrele didactice din ciclul gimnazial și cel primar cu sprijinul doamnei director Cioară Aniela au pregătit întreaga activitate.

Coordonatorii acestei activități extrașcolare au fost doamna profesor de istorie Costan Adriana, doamna profesor învățământ primar Mariș Marinela și doamna profesor învățământ primar Cioara Aniela.

S-au implicat un număr de 40 elevi care au contribuit cu portul popular, cu obiectele și lucrurile tradiționale aduse de aceștia de acasă. Fiecare elev al comunei Zam are în familie costume populare vechi de peste 50 de ani iar cu această ocazie le-au îmbrăcat și au participat la programul dedicat Zilei Naționale. Acest moment din an reunește toate comunitățile comunei prin intermediul straielor tradiționale. Regăsim portul popular caracteristic zonei Banatului din satele de peste râul Mureș, Sălciva și Pojoga, dar și din satele de deal de pe Valea Almășului și din satul Godinești.

Programul de Ziua Națională a început cu o prezentare a doamnei profesoare de istorie, Costan Adriana. S-a  continuat cu poezii recitate de elevii claselor primare și gimnaziale. Pe parcursul activității s-au cântat cântece caracteristice sărbătoririi a 103 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia.  

Pentru a pregăti această activitate elevii claselor primare și gimnaziale s-au implicat în rezolvarea sarcinilor date de doamna profesoară de istorie dar și de doamnele învățătoare. Fetele din clasele gimnaziale au cusut steaguri pe etamină și au adunat din familiile lor obiecte țesute la război pentru a fi expuse la școală. Elevii din clasele primare au realizat picturi cu simbolurile țării noastre pe vase de lut și pe linguri de lemn. Aceste obiecte au fost și ele expuse.

Un sprijin important din partea elevilor a venit de la familia Iurcuț din satul Pojoga care pentru acest eveniment a adus la școală războiul de țesut. Elevii s-au familiarizat cu informațiile legate de ocupațiile strămoșilor noștri.

 Câțiva dintre elevi au adunat imagini vechi din comunitatea lor pentru a ne aminti cu această ocazie de veteranii de război dar și de strămoșii lor ce au trăit acele momente ale Unirii. Alături de imaginile ce aparțin familiilor, profesoara de istorie, Costan Adriana a realizat o listă a câtorva personalități ale Comunei Zam. Este o zonă cu multe elemente istorice și legende pe care elevii școlii le -au aflat.

Momentele programului pentru sărbătorirea Zilei Naționale au fost pline de emoție și mândrie pentru ceea ce au realizat strămoții noștri. Participarea responsabilă și activă pentru pregătirea tuturor activităților a însemnat dezvoltarea spiritului civic și pe cel al cooperării.

Galerie foto (6)


Scrie un comentariu

trimite