Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ziua Mondială a Sindromului Down sărbătorită la PEDA

Ziua Mondială a Sindromului Down sărbătorită la PEDA
Comentează 0

În 21 martie, în fiecare an sărbătorim Ziua Mondială a Sindromului Down. Ziua aceasta a fost aleasă simbolic pentru a marca cei 3 cromozomi ai perechii 21, stare genetică pe care o poartă persoanele cu sindrom down pe parcursul întregii vieți.

În acest an am ales să sărbătorim această zi specială printr-un eveniment de incluziune socială prin sport, adică prin baschet INTEGRAtiv, organizat de Asociația Integra Dizabilitati Mentale și de A C S Bravii Arad. Gazdă ne-a fost (ca de atâtea alte ori) Colegiul Național "Preparandia Dimitrie Țichindeal" Arad și ca parteneri ni s-au alăturat Asociația Mobilizează-te, FCC UAV ICIM Arad, FCC UAV ICIM Junior Arad, Inspectoratul Școlar Județean Arad.

Am gândit acest eveniment ca pe unul de suflet, în centrul lui fiind persoanele cu sindrom down și cu dizabilități intelectuale. Am avut mari emoții știind că vom avea printre noi ca invitate speciale echipele de senioare, junioare și baby-baschet de la ICIM. Fix CAMPIOANELE. Să îndrăznim să jucăm baschet cu ele a fost un vis care acum s-a împlinit atât de firesc. În scurt timp sala de la PEDA s-a umplut de campioanele galben-albastre ale Aradului, într-o zi ale cărei culori sunt chiar galben și albastru, dar și al cărui simbol sunt șosetele desperecheate (adică o diversitate multicoloră și veselă) care fac parte din campania #SOCKSY inițiată, valorizată și promovată de Special Olympics Romania.

Fetele au venit însoțite de antrenori, părinți, susținători. Ne-am bucurat să îi avem alături pe domnul deputat Sergiu Bîlcea, pe doamna inspector pentru învățământul special profesor Zagorka Milencovici, pe doamna director adjunct al DGASPC Arad Rodica Crainic. Cuvintele lor de încurajare ne-au adus un plus de determinare. Și după ce toate au fost spuse, am început... sportul. Ne-am bucurat să avem alături de sportivii noștri și pe beneficiarii Centrului de Zi OPAL al DGASPC Arad, dar și tineri cu sindrom down care au venit cu familia pentru a fi parte din eveniment.

Așadar, șosetele desperecheate purtate de către toți participanții ne-au dat aripi, ne-au susținut. Baschetbalistele au fost atât de aproape de noi( și la propriu și la figurat), încât parcă ne cunoșteau dintotdeauna. ÎMPREUNĂ am parcurs un traseu aplicativ, am aruncat cu mingea la coș, am pasat, am avut meciuri unificate în care nu mai exista nicio diferență între sportivii de performanță și cei speciali. Asta era și ideea, nu? Să vă mai spunem cum striga sala atunci când mingea intra în coș? Ne credeți că și atunci când nu era coș, o sportivă ICIM o prindea din zbor și o marca? Impresionant a fost că după fiecare parcurs sportivul Special Olympics era așteptat la felicitări de către întreaga echipă ICIM. A crescut inima într-ai noștri când dădeau mâna cu fiecare jucătoare de la ICIM în parte.

Zâmbetele și îmbrățișările au fost motorul activității, pentru că exact de ele au nevoie sportivii noștri speciali. Bucuria am simțit-o ca parte a întregului, conștientizarea și recunoștința și-au dat permanent mâna. Beneficiile sportului nu se măsoară doar în indicatori fizici sau în performanțe notabile, ci și în bucuria împărtășită între sportivii diferiți, dar unici. Am perceput din nou că BRAVII sunt antrenați, orientați, încrezători, experimentați, veseli, obișnuiți cu evenimentele și competițiile. Suntem mândri de ei! Ne-am bucurat cu toții de premiile oferite sportivilor. Părinților tinerilor speciali le-a crescut sufletul văzându-i înconjurați cu atâta dragoste și investiți cu atâta importanță de către sportivele mari și mici ale ICIM-ului. Nu știm cum a trecut atât de repede timpul, dar știm că ne mai dorim astfel de evenimente, în care sportul să unească toți sportivii, indiferent de nivelul abilităților personale.
A fost o seară de vis, pe care am meritat-o, și pentru care le mulțumim domnilor Gabriel Iazbinscky și Marcel Urban, fără de care întâlnirea nu ar fi avut loc.
Mulțumiri pentru foto și video adresăm către deja prietenii noștri, unicii Marietta și Mircea Moisescu
Mulțumim tuturor celor prezenți în sală, tuturor celor care au vibrat pe aceeași undă cu noi. Am format un grup care a valorificat la maxim bucuria și dragostea, elemente cu care persoanele cu sindrom down au fost dăruite și pe care ni le predau ca lecții zi de zi. Numai să fim deschiși să învățăm ...

Galerie foto (129)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite