Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zilele comunei Șiria la a XV-a ediție (FOTO şi VIDEO)

Șiria nu este numai una dintre cele mai mari și mai dezvoltate comune din județul Arad dar este și o vatră de folclor autentică, este o localitate încărcată de istorie, fiind atestată la anul 1169. Însăși marele Ioan Slavici vorbea de Șiria ca fiind o localitate însemnată, iar astăzi Șiria este una dintre cele mai elegante comune din județul Arad. Trecând peste istoricul acestei frumoase localități, vrem să punctăm faptul că Șiria a avut trei zile de sărbătoare și nu orice sărbătoare pentru că acest eveniment dedicat „Zilelor comunei Șiria” a fost sărbătorit așa cum se cuvine, iar ca răspuns al seriozității administrației locale în a organiza acest eveniment și a-l face atractiv putem vorbi fără să exagerăm că la această sărbătoare au luat parte câteva mii de oameni, estimându-se că numai în ultima zi, respectiv duminică au fost prezenți la eveniment peste 3000 de persoane.

Zilele comunei Șiria la a XV-a ediție (FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

Asta vorbește de la sine despre o comună închegată, o comunitate unită și nu în ultimul rând o administrație eficientă și mereu aproape de cetățeni. Dacă vineri 24 iunie debutul s-a realizat sus la Cetatea Șiriei prin „Sărbătoarea iei”, celelalte două zile s-au desfășurat în localitate și pe Stadionul „Otto Greffner” din Șiria.

 Sâmbătă au avut loc activități sportiv - recreative, începând cu un raliu de epocă, inaugurare sediului Poliţiei comunale, inaugurarea Centrului Social Comunitar „Marcel Ioan Priescu”, expoziţia de pictură organizată în cadrul Muzeului Ioan Slavici și premierea elevilor și dascălilor cu rezultate excepționale.

Duminică însă, sărbătoarea și-a urmat cursul conform obiceiului începând cu parada portului popular, în sunetul fanfarei „Brass Band” din Șiria. La eveniment au luat parte și Grupul Vocal „Podgorenii” din Șiria, ansamblurile de dansuri ,,Șiriana” din Șiria, Ansamblul de dansuri „Țarinuța” din Bocsig, Ansamblul de dansuri „Busuiocul” din Sîntana, Ansamblul de dansuri „Florile Mureșului” din Vladimirescu, Ansamblul „Arădeana” din Arad, și nu în ultimul rând grupul folcloric „Sânzienele” și „Feciorii Zărandului” coordonați de o adevărată doamnă a cântecului popular autentic, Mărioara Miclea. Soliști vocali au fost Patricia Corbei, Sabina Dobre, Alin Neag, Adelin Albulescu a fost solist la saxofon, iar invitați speciali au fost Orchestra „GENERALUL” condusă de Florin Ionaș, cu soliști vocali: Claudia Ionaș, Nena Damian și Daniel Ilie. Orchestra Ionuț Mateș și Simona Costin din Bihor au fost de asemenea invitați speciali, care prin cântecul frumos de la Bihor au antrenat tinerii în hore.

A fost o zi încărcată cu un program folcloric de excepție dar și cu multe surpize... venite din aer, pentru că biletele de tombolă au fost aruncate peste public din motodeltaplan de însuși maestrul zborurilor cu o aripă, Dan Cojocar, de la Aerodromul Charlie Bravo din Șiria, spre bucuria publicului și în special al copiilor. De altfel, câțiva dintre copii au reușit să adune și un metru pătrat de bilete (vezi galeria foto).

Au fost desigur și mulți norocoși care au avut bilete câștigătoare, astfel încât au plecat acasă cu diferite cadouri, iar marele premiu a fost adjudecat de o doamnă din Șiria, respectiv un TV (plasmă). Șirienii împreună cu primarul Valentin Bot au primit vizita eurodeputatului Gheorghe Falcă și a autorităților județene respectiv, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, vicepreședintele CJ, Ionel Bulbuc, Ioana Engelhardt, directorul Centrului Cultural Județean Arad și a consilierului municipal Liliana Waas, care au luat parte la eveniment. Gazda și prezentatorul acestui frumos eveniment a fost Garofița Popa, cea care a pregătit surprizele serii (vezi video 2).

A fost o zi minunată, o zi al cântecului și dansului popular, dar înainte de toate a fost o zi a specială pentru fiecare locuitor din comuna Șiria, pentru că la ceas de sărbătoare lumea se adună și socializează, iar acest lucru este extrem de important după cei doi ani grei prin care am trecut cu toții. „Mă bucură faptul că am reușit să organizăm din nou «Zilele comunei Șiria» pentru că merităm cu toții să avem parte și de momente frumoase, prin care readucem în actualitate cântecul, portul și dansul popular. Tinerii noștrii merită un moment de relaxare prin care să socializăm din nou, să fim noi înșine să ne bucurăm împreună de tot ceea ce sa realizat în comună pentru că de toate acestea trebuie să beneficiem fiecare dintre noi și cu atât mai mult copiii și nepoții noștrii. Vreau să multumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui eveniment, sponsorilor, angajaților din primărie, domnului viceprimar, Consiliului Județean Arad și nu în ultimul rând colaboratorilor și cetățenilor comunei Șiria”, a spus primarul Valentin Bot.

 

Articole asemanatoare