Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zăbrani - primarul Dănuț Codrean are câteva proiecte spre finalizare, dar și proiecte noi pentru comună(FOTO şi VIDEO)

Fie că e vorba de Valea Crișului sau valea Mureșului ne bucurăm să reîntâlnim oameni dragi, oameni harnici, oameni care își iubesc satul natal și care fac tot posibilul să pună umărul la dezvoltarea urbei lor, pentru că numai așa satul românesc poate să se dezvolte, prin implicare și dăruirea celor care au fost aleși de semenii lor să-i reprezinte.

 Zăbrani - primarul Dănuț Codrean are câteva proiecte spre finalizare, dar și proiecte noi pentru comună(FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

Se spune că prima carte de vizită a unei comunități este însuși primarul. Chiar dacă își are rădăcinile din bunici într-un sat hunedorean de munte, lângă Vața (unde se întoarce întotdeauna cu mult drag), noul primar al comunei Zăbrani, Dănuţ Codrean, își iubește satul unde a văzut lumina zilei și de care este legat sufletește încă din copilărie. L-am cunoscut încă de când era viceprimar, timp în care sa implicat continuu în problemele administrative ale comunei, acumulând experiența necesară pentru a conduce urbea și iată că acum în calitate de primar Dănuț Codrean se implică și mai mult, iar acest lucru se vede prin proiectele în derulare și cele finalizate în comună.

Și fiindcă de puțin timp s-a aprobat bugetul comunei pentru anul în curs, am dorit să purtăm o discuție cu dânsul referindu-ne în principal la proiectele de dezvoltare ale comunei Zăbrani. „Am început anul 2022 cu optimism și speranță de mai bine pentru comunitatea noastră. În ședința Consiliului Local de la sfârșitul lunii ianuarie a fost ales și viceprimarul comunei, în persoana domnului Daniel Petrescu, fapt care mă bucură  pentru că putem să lucrăm pe mai multe fronturi în același timp și totodată sunt sigur că vom face o echipă bună pentru dezvoltarea comunei noastre. În ceea ce privesc investițiile, putem spune că am depus câteva proiecte pentru modernizarea comunei, atât prin Compania Națională de Investiții, cât și prin noul program Anghel Saligny. Anul trecut am depus trei mari proiecte necesare pentru dezvoltarea comunei noastre pentru următoarea perioadă. Unul dintre aceste proiecte se referă la EXTINDEREA REȚELEI DE APĂ ȘI CANALIZARE, în localitatea Chesinț. Un alt proiect se referă la asfaltarea a cinci kilometri de străzi pe raza comunei noastre, străzi care au rămas neasfaltate în Zăbrani, Chesinț și Neudorf. Este un proiect de suflet pentru noi ca administrație, dorindu-ne realizarea lui cât mai repede, pentru că facem eforturi an de an pentru reabilitarea acestora. Alt proiect mare pentru comună este introducerea rețelei de gaze naturale, fiind pregătiți să depunem proiectul prin programul Anghel Saligny, urmând să aducem rețeaua de transport gaz de la Aluniș. În data de 15 februarie președintele C.J.Arad, d-l Iustin Cionca a semnat certificatul de urbanism, iar acum avem deja realizate atât proiectul tehnic cât și studiul de fezabilitate. Am demarat deja și partea cu avizele, pentru a putea avansa cu acest proiect în paralel cu investiția de la Frumușeni, astfel încât rețeaua de gaz să devină funcțională și la noi cât mai repede posibil, imediat după punerea în funcțiune la Aluniș. Este un proiect pe care m-i l-am asumat încă de la preluarea mandatului meu ca primar și pe care doresc să-l duc la finalizare. În plus noi mai avem depuse proiecte și prin programul C.N.I., respectiv extinderea rețelei de apă și canalizare în Neudorf și Chesinț, apoi construcția unui complex sportiv cu o capacitate de 180 locuri care va fi construit la intrarea în localitatea Zăbrani pe partea dreaptă (dinspre Arad). Aici avem deja aprobată finanțarea, iar acum suntem în faza de licitație a lucrării, urmând să înceapă lucrările de construcție.

Alte proiecte depuse sunt pentru extinderea rețelei de iluminat public în noul cartier din Neudorf, precum și construcția unei noi remize de pompieri pentru Neudorf – zona Industrială. Un alt proiect mare este pentru reabilitatea și modernizarea grădiniței din Zăbrani, astfel încât să creem condiții cât mai bune pentru cei mici, pentru că la noi se pune un mare accent pe învățământ și copii. Dacă ne referim la proiectele realizate din bugetul local putem spune în primul rând că și bugetul anului 2022 este aproximativ ca cel de anul trecut însă este axat în primul rând pe investiții și cofinanțările proiectelor guvernamentale.Totodată din bugetul local ne-am propus construcția a două capele mortuare la Neudorf și la Chesinț, fiind foarte necesare astfel încât să intrăm și acolo în normalitate. Concomitent cu proiectele depuse se lucrează la proiectele începute și aici mă refer la extinderea clădirii Şcolii Adam Muller Guttembrunn, clădirea afterscool-ului unde lucrările au avansat foarte mult și nu în ultimul rând reabilitarea și modernizarea clădirii dispensarului din Chesinț unde vom avea două cabinete medicale și un birou pentru taxe și impozite astfel încât cei din Chesinț să poată plăti acolo dările la stat. Timpul bun din aceste zile ne-a permis să începem și lucrările de reprofilare a drumului agricol ce face legătura între Zăbrani, Chesinț și Neudorf, în lungime de 17, 5 km, precum și reprofilarea respectiv pietruirea străzilor încă neasfaltate din comună, așa cum am făcut în fiecare an astfel încât să se poată circula în siguranță și pe acele străzi. De asemenea avem și lucrări zilnice de întreținere a spațiilor verzi, a parcurilor și nu în ultimul rând a șanțurilor de scurgere pluvială. Am reabilitat putem spune și parcarea «ROȘIA» de la intersecția drumului spre Neudorf cu drumul ce merge spre Timișoara, prin nivelarea și lărgirea platformei de parcare, urmând să amenajăm în curând și popasul de acolo. Este un loc de odihnă într-un cadru frumos spunem noi, care merită pus în valoare pentru că la urma urmei este o carte de vizită pentru comuna noastră.  Desigur că din bugetul local am aprobat sume și pentru sport și cultură, tinând cont de faptul că vor fi redicate restricțiile referitoare la pandemie. Dacă vom intra în normal din acest am vom ține din nou Ruga Satului precum și celelalte sărbători tradiționale în comună cum este CARAVANA IEPURAȘULUI şi BALUL POMPIERILOR.

Anul acesta de împlinesc 90 de ani de la înființarea Clubului Sportiv VICTORIA ZĂBRANI, eveniment ce va avea loc în data de 9-10-11 iunie pe stadionul din Zăbrani. Tot atunci vom avea și o delegație din Germania printre care foști sportivi ai clubului Victoria Zăbrani, care au emigrat în Germania după 89. Va fi un eveniment de suflet, atât pentru noi, cât și pentru cei care au activat în cadrul clubului. Ca primar îmi doresc o dezvoltare cât mai rapidă și durabilă, o modernizare armonioasă a satului românesc, de aceea facem tot posibilul ca administrație, să realizăm proiecte și să atragem cât mai multe finanțări externe. Suntem o comunitate mare și frumoasă, cu un istoric interesant dorindu-ne un prezent și viitor cât mai bun pentru noi și copiii noștri, pentru că ei sunt cei care vor putea beneficia din plin de pe urma a ceea ce realizăm noi astăzi și în perioada următoare. Și fiindcă se apropie cu pași repezi mărțișorul nu-mi rămâne decât să doresc tuturor locuitorilor comunei noastre «O primăvară superbă alături de cei dragi!»”

Galerie foto (121)

Articole asemanatoare