Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Vizita pastorală a Preasfinţitului Călin Ioan Bot în parohia greco-catolică Bârzava

Vizita pastorală a Preasfinţitului Călin Ioan Bot în parohia greco-catolică Bârzava
Comentează 0

Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Bârzava, Protopopiatul de Arad în Duminica a doua după Rusalii, la 26 iunie 2022 Preasfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj. La sosire, Preasfinţitul Ioan a fost întâmpinat în faţa bisericii cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către Părintele Radu Vorindan, Protopop de Arad, de Părintele paroh Gabriel Ceauş, parohul locului şi de preoţii invitaţi. De-asemenea a mai fost întâmpinat de d-l Gabriel Faur, Primarul Comunei Bârzava. Tinerii îmbrăcaţi în porturi populare i-au oferit ierarhului, flori, pâine şi sare. Sfânta Liturghie arhierească a început la orele 10.30.

Alături de Preasfinţitul Ioan au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad, pr. Ioan Oltean Ardelean, paroh la Vladimirescu pr. Emanuel Cristian Micu, paroh la Juliţa, pr. Ioan Coman, paroh la Lipova şi pr. Gabriel Ceauş, parohul locului. În Cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Ioan a vorbit pe marginea lecturii Evangheliei Duminicii: chemarea primilor apostoli. A scos în evidenţă cele trei funcţii ale Preoţiei: aceea de a învăța, a sfinți și a călăuzi.

Astfel:

1. Preotul învață, predică, vorbește în numele celui care îl trimite. El transmite un conținut sfânt venit din cer și despre cer: „Cele ce le-am văzut la Tatăl vi le-am făcut cunoscute și vouă.” (Ioan 15, 15).

2. Funcţia de a sfinți, adică de a favoriza întâlnirea dintre oameni și Dumnezeu și a-i compatibiliza cu El Cel misterios, a-i face prieteni ai Săi, „V-am numit pe voi prieteni” (Ioan 15, 15), prin sfintele Taine mai ales botez, spovedanie, cuminecare.

3. A călăuzi, judecând ce e bine și ce e rău, sfătuind, arătând ce duce la lumină și viață și ce duce la suferință și moarte. Un sfat înțelept la timp poate salva un suflet, o viață. Aceasta se face prin îndrumare spirituală, sufletească.

La final, Preasfinţitul Ioan a adresat câteva mulţumiri: domnului primar şi l-a felicitat pe Părintele paroh Gabriel Ceauş. Nu în ultimul rând a mulţumit bunului Dumnezeu şi a transmis salutul şi binecuvântările Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. În continuare, părintele paroh Gabriel a adresat mulţumiri: lui Dumnezeu, Preasfinţitului Ioan pentru vizită, a mulţumit preoţilor concelebranţi, domnului primar şi tuturor celor care s-au ocupat de pregătirea acestei vizite. Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă.

 Noua biserică din Bârzava a fost construită în anul 1928. La 1 decembrie 1948, odată cu desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de către regimul ateo-comunist, această biserică a fost confiscată. După anul 1989 când Biserica Greco-Catolică și-a primit libertatea, în această biserică au slujit : Pr. Chișbora Nistor, Pr. Farcaș Radu, Pr. Ardelean Oltean, Pr. Liț Damian, Pr. Cristian Micu, Pr. Petrovan Florin, iar în prezent slujește Pr. Ceauș Gabriel care păstorește și comunitatea din Belotinț. Pr. Gabriel Ceauş, s-a născut la 17 august 1972 în Timişoara. A fost hirotonit preot la 14 octombrie 2012.

Ultima vizită pastorală în această parohie a fost efectuată de Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj la 7 octombrie 2018.

A consemnat: Raimondo-Mario Rupp

Galerie foto (50)