Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

V. Leac este un somn(ambul) ieșit din Mureș/ care trăiește pe malul râului/ și ar vrea să zboare ...

V. Leac este un somn(ambul) ieșit din Mureș/ care trăiește pe malul râului/ și ar vrea să zboare ...
Comentează 0

... cred că această parafrază după poeta americană Emily Dickinson îl definește cel mai bine pe experimentalistul poet arădean V. Leac, carele de câțiva ani a părăsit ”serele cu bozii” ale provinciei și s-a stabilit în București, încercând să-i găsească un nou rost poeziei sale în capitală.

Și a (re)venit recet la Arad, la o întâlnire cu iubitorii de literatură, întâlnire mijlocită de Biblioteca Județeană A. D. Xenopol, care prilejuiește cu regularitate astfel de binecuvântate evenimente, unde arădenii iubitori de artă au posibilitatea unor contacte directe cu diverși creatori, legați într-un fel sau altul de municipiul nostru.

Iar V. Leac este exemplul ideal al poetului postdecembrist, ce încearcă să-și definească propria identitate lirică, racordându-se atât la autentica poezie românească ce a traversat cum a putut deșertul estetic arid al comunismului nivelator, cât și la marea poezie a lumii. Lucru foarte dificil, dacă ținem cont de faptul că acum, la 30 de ani de la Revoluție, încă nu avem o istorie a literaturii române unde să se discearnă limpede care sunt scriitorii postbelici adevărați și care sunt doar ”descurcăreții”. parveniți ideologic.

În partea întâi a întâlnirii V. Leac a povestit despre aventura sa existențială în Bucureștiul contempotan nouă, iar în partea a doua a răspuns cu candoare și malițiozitate întrebărilor venite din partea asistenței.

Iar în final a acordat cu generozitate autografe pe recentul său volum de poezii ”monoideal”, volum despre care voi scrie cu altă ocazie.

 

V. de Zărand

Galerie foto (30)


Scrie un comentariu

trimite