Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tot ce ar trebui să știm despre televizoarele inteligente (TV Smart)

Tot ce ar trebui să știm despre televizoarele inteligente (TV Smart)
Comentează 2

Din momentul în care televizoarele cu tub (CRT) au căzut în dizgrație și ecranele plate au invadat magazinele s-au succedat mai multe generații de tehnologii – aveam de ales între LCD, plasme sau DLP. Astăzi însă avem acces la o panoplie impresionantă de opțiuni tehnologice de calitate.

TV Smart Full Array

Atunci când vorbim despre televizoarele LED de rezoluție 4k, modul de plasare a diodelor luminoase poate fi de două tipuri: dispuse pe marginile ecranului (Edge Lit) sau într-o rețea în spatele său, pe toată suprafața (Full Array sau cu matrice completă).

De obicei, pentru smart TV-urile ieftine se preferă prima opțiune, iar pentru modelele de vârf a doua. De obicei matricea de LED-uri oferă o calitate de imagine superioară, un contrast mai bun, o iluminare mai puternică și mai uniformă, negru mai profund și umbre mai detaliate.

TV Smart Nanocell de la LG

Seria NanoCell de la producătorul coreean LG folosește un filtru special din nanoparticule care rafinează puritatea spectrului de culoare RGB.

Nanoparticulele funcționează ca un purificator de culoare. Claritatea, precizia și realismul culorilor sunt mai mari decât la televizoare fără acest tip de tehnologie.

TV Smart Triluminos de la Sony

Tehnologia Triluminos este utilizată exclusiv de Sony pentru aparatele proprii, este tot o tehnologie transmisivă (sursa de lumină este în spatele ecranului) și are particularitatea unei palete de culori mai largi decât de obicei, pentru nuanțe subtile și culori naturale. Mai ales culorile naturale intense primare (verde, roșu și albastru) par mai frumoase decât în realitate, veți avea senzația că peisajele, pădurile, râurile fac parte din camera dumneavoastră de zi.

TV Smart OLED

Televizoarele OLED utilizează diode electroluminiscente organice. Aceste componente electronice se luminează atunci când sunt traversate de un curent electric, în contrast cu LED-urile obișnuite.

La prima vedere, un smart TV OLED seamănă bine cu un smart tv LED (chiar dacă este mai subțire, în general). Totuși, ele nu sunt identice. OLED, fiind un sistem emisiv, nu are nevoie de iluminare în spatele ecranului pentru a produce o imagine. Fiecare pixel se aprinde sau se stinge separat de celelalte, ca o matrice uriașă de becuri mici. Astfel, se obțin ecrane de câțiva milimetri grosime. Este, deci, foarte simplu să agăți un smart tv OLED pe perete.

În ceea ce privește calitatea imaginii, Smart TV-urile OLED sunt greu de concurat, imaginea pur și simplu taie răsuflarea. Contrastul este infinit – negrul este complet negru, pentru că pixelii pot fi stinși individual – profunzimea este extremă, culorile suprasaturate și timpul de răspuns extrem de scurt.

Când priviți, de exemplu, un film de acțiune sau jucați jocuri video, nu va exista nici un fel de neclaritate la mișcările bruște.

TV Smart QLED de la Samsung

Televizoarele QLED de la Samsung folosesc tehnologia quantum dot (punct cuantic) – al cărei principal avantaj este luminozitatea foarte ridicată, chiar mai ridicată decât în cazul OLED. Acest tip de smart tv este recomandat pentru încăperi luminoase sau magazine. Sunt extrem de luminoase, iar culorile sunt de-a dreptul orbitoare. Astfel, nu va mai fi nevoie să închideți obloanele, chiar în plină zi veți avea o imagine superbă.

În contrapartidă, smart TV-urile QLED oferă contrast mai slab decât OLED, iar unghiul de vizionare, deși destul de mare, este incomparabil mai mic.

TV Smart 8k Ultra HD

Până la apariția smart tv-urilor bazate pe noi tehnologii (cum ar fi de pildă microLED, care intră pe piață în 2021 la prețuri exorbitante), se cuvine să menționăm oferta de tv-uri 8k.

Dacă vi se pare că rezoluția de 4k este clară, trebuie doar să vedeți cum arată un smart tv 8k, incluzând de patru ori mai mulți pixeli decât un 4k. Vorbim despre o rezoluție de 7680x4320 pixeli față de 3840x2160 pentru 4k. E o diferență importantă. Pentru moment, doar Samsung, LG și Sony sunt marii jucători care oferă smart tv-uri cu această rezoluție pentru entuziaști. Desigur, pentru moment există foarte puțin conținut media în 8k, dar viitorul cu siguranță ne va surprinde, iar unii dintre noi vor să fie pregătiți pentru el.


Scrie un comentariu

trimite