Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Trei inși au fost condamnați pentru că au înjunghiat un bărbat, în timp ce erau drogați cu șoricioaică

Șoricioaica face ravagii în Arad iar o recentă condamnare privind o înjunghiere a fost pe fondul consumul acestui drog. 

Trei inși au fost condamnați pentru că au înjunghiat un bărbat, în timp ce erau drogați cu șoricioaică
Comentează 0

Agresiunea a avut loc în 16 septembrie 2022, într-o casă părăsită din Vlaicu. Un bărbat de 44 de ani a fost înjughiat în inimă cu un cuțit de trei bărbați, asta după ce aceștia din urmă consumaseră șoricioaică. Atât victima cât și atacatorii sunt oameni fără adăpost. Însă seria violențelor comise în Arad de persoane aflate sub influența șoricioaicei datează de câțiva ani.

Atât persoana vătămată cât şi cei trei inculpaţi sunt persoane fără adăpost care au locuit o perioadă pe raza municipiului şi care obţineau venituri la limita subzistenţei din prestarea de activităţi lucrative cu ziua, la diverse persoane fizice şi juridice. Cei patru se cunoşteau anterior, după cum rezultă din propriile declaraţii, fraţii (doi dintre inculpați) fiind ajutaţi de mai multe ori în trecut cu sume de bani de către persoana vătămată.

În dimineaţa zilei de 16 septembrie 2022, cei trei inculpaţi şi-au început ziua prin prestarea de activităţi către comercianţii din piaţa din cartierul Aurel Vlaicu din Arad şi alte persoane fizice. „În data de 16.09.2022, m-am trezit de dimineaţă pentru a ajuta pieţarii. Făceam acest lucru în fiecare zi şi obţineam 50 de lei pe zi. În ziua respectivă am fost rugat de o doamnă să tund iarba. Împreună cu ceilalţi doi inculpaţi am ajutat-o şi am primit suma de 25 de lei din care ne-am luat spirt şi şoricioaică”. Aceste sume de bani câştigate au fost folosite exclusiv pentru achiziţionarea şi ulterior consumul de substanţe psihoactive şi alcool, aspect confirmat şi de ceilalţi doi inculpaţi în declaraţiile date în cursul urmăririi penale. Această stare de intoxicaţie joacă în opinia instanţei un rol semnificativ în derularea ulterioară a evenimentelor şi explică parţial declaraţiile pe alocuri confuze ale inculpaţilor cu privire la dinamica activităţii infracţionale. După ce au utilizat aceste sume de bani obţinute prin mijloace licite, cei trei inculpaţi iau decizia de a se deplasa la un imobil părăsit în care ştiau că locuieşte persoana vătămată, cu scopul de a sustrage de la acesta sume de bani pentru a-şi achiziţiona în continuare substanţe psihoactive: „... m-am deplasat împreună cu fratele meu şi cu numitul  la locuinţa mai sus menţionată, cu scopul de a sustrage bunuri şi bani, fapt cunoscut de numitul, care s-a exprimat: Hai să îl facem pe bulangiu. Până la locuinţa acestuia, toţi trei am discutat că vom intra în locuinţă şi vom face tot ce e necesar să luăm sume de bani sau valori”.

Potrivit rechizitoriului, sunt luate în considerare declarațiile persoanei vătămate, cu precădere. „În acel moment, a început să mă înjure când a văzut că am pus mâna pe telefon spunându-mi: ce morţii mătii faci, vrei să suni la poliţie?, după care toţi trei au început să mă lovească. În timp ce numitul m-a imobilizat şi mă ţinea de mâini,al doilea m-a lovit cu pumnul la nivelul feţei, fapt care m-a dezechilibrat şi am scăpat telefonul din mână. El a luat telefonul de pe jos şi l-a băgat în buzunar” (declaraţie dosar urmărire penală).  Ulterior inculpaţii mai sustrag dintr-un buzunar al persoanei vătămate suma de 30 de lei.

Raportat la primul inculpat, instanţa constată că acesta este o persoană neintegrată în societate, fără un loc de muncă stabil şi care are antecedente penale, fiind condamnat anterior pentru infracţiuni comise cu violenţă, nefiind întrunite însă condiţiile pentru reţinerea primului termen al recidivei post-executorii, pedeapsa anterior aplicată fiind de 1 an de închisoare. De asemenea, inculpatul este consumator frecvent de substanţe psihoactive, nu a exprimat vreun regret sincer cu privire la suferinţele provocate victimei şi a încercat constant să inducă în eroare organele judiciare cu privire la modalitatea de desfăşurare a activităţii infracţionale. În plus se va reţine şi comiterea celor două fapte în condiţiile circumstanţei agravante. Inculpatul va execut pedeapsa 10 ani şi 8 luni închisoare, pentru tentativă la omor calificat și tâlhărie calificată. 

Cu privire la cel de-al doilea inculpat, instanţa constată că acesta este o persoană neintegrată în societate, fără un loc de muncă stabil, însă spre deosebire de ceilalţi doi inculpaţi acesta nu are antecedente penale. De asemenea inculpatul este consumator frecvent de substanţe psihoactive, nu a exprimat vreun regret sincer cu privire la suferinţele provocate victimei, deşi este persoana care a profitat în trecut cel mai mult de sprijin financiar din partea victimei şi a încercat şi el în mod constant să inducă în eroare organele judiciare cu privire la modalitatea de desfăşurare a activităţii infracţionale. În plus se va reţine şi comiterea faptei de tâlhărie în condiţiile circumstanţei agravante. El a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Arad la 5 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată.

Privind pe cel de-al treilea inculpat, instanţa constată că acesta este o persoană neintegrată în societate, fără un loc de muncă stabil, prezenta faptă fiind comisă în stare de recidivă post-executorie. De asemenea inculpatul este consumator frecvent de substanţe psihoactive, însă spre deosebire de ceilalţi doi inculpaţi, este singurul care a exprimat un regret sincer cu privire la suferinţele provocate victimei şi cu ocazia audierii în faţa instanţei a avut o poziţie relativ sinceră, contribuind la aflarea adevărului. Pe de altă parte se va reţine şi comiterea faptei de tâlhărie în condiţiile circumstanţei agravante. A fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată în stare de recidivă postexecutorie. Cei doi inculpați care au primit pedeapsa de 5 ani de închisoare au fost achitați pentru tentativă de omor calificat. 


Scrie un comentariu

trimite