Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Sunt primării care vor da faliment dacă vor fi obligate să suporte cheltuielile de asistență socială”

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a avut amabilitatea să ne acorde un interviu. Am vorbit despre buget, despre riscurile la care sunt supuse primăriile după ce vor fi obligate să suporte integral cheltuielile sociale, despre investițiile cu fonduri europene care se fac și se vor face în județ, despre drumul Arad-Șiria-Pâncota-Buteni, despre investițiile în Sănătate, dar și despre Opoziția din CJA.

„Sunt primării care vor da faliment dacă vor fi obligate să suporte cheltuielile de asistență socială”
Comentează 0

- Domnule președinte, principala problemă a administrațiilor locale este lipsa banilor. Mulți dintre primari susțin că lipsesc banii pentru investiții, dumneavoastră ca reprezentant al Consiliului Județean Arad susțineți că sunteți condamnați de Guvern să nu mai faceți investiții. Cum ați caracteriza pe scurt bugetul croit de actuala majoritate parlamentară?

- Cum aș putea caracteriza altfel această majoritate parlamentară decât una ostilă Aradului și arădenilor, o majoritate parlamentară care face tot posibilul ca Aradul să nu se dezvolte! Suntem în luna martie și nici astăzi nu avem buget! Nu avem încă cifre exacte, dar am constatat că, pentru al treilea an consecutiv, Guvernul transferă spre administrația locală noi responsabilități, fără a asigura resursa financiară. În 2017, autoritățile locale au fost obligate să majoreze salariile cu 30%, fără a se asigura susținerea financiară necesară, astfel încât banii au fost luați de la investiții. În 2018, s-a decis că administrațiile care au excedent bugetar nu vor mai primi sume pentru echilibrarea bugetului, astfel încât am încheiat anul cu o pierdere de 11 milioane de euro. Anul acesta, Guvernul dorește să transfere autorităților locale partea de asistență socială, pentru care, până acum, se subvenționa de la București între 70% și 90%. Fără acești bani, Consiliul Județean va trebui să suporte din buget propriu cheltuielile cu acest domeniu, în condițiile în care nu știm încă pe ce bani ne vom baza. În ultimii trei ani, Consiliul Județean Arad nu a primit niciun leu de la Guvernul României pentru investiții, din fondurile colectate din județul Arad! Nici Spitalul Clinic Județean de Urgență nu a primit niciun leu! Iată de ce spuneam că majoritatea parlamentară este ostilă Aradului!

- Credeți că autoritățile locale vor face față din punct de vedere financiar dacă vor fi obligate să suporte cheltuielile de asistență socială?

- Nimeni nu știe încă ce înseamnă această sarcină bugetară. Sunt primării care au anunțat că vor da faliment. Vă dau exemplul Primăriei Petriș, care are un buget de 20.000 de euro anual și ar urma să plătească doar pentru asistență socială 60.000 de euro! Această nouă cheltuială ne va afecta foarte mult pe toți. Guvernul PSD vrea să fie populist, dar aruncă toată povara pe umerii administrațiilor locale. În loc să dezvolte comunele și orașele prin investiții, le paralizează cu niște cheltuieli cărora nu le pot face față. Suntem în luna martie și din cauza Guvernului, care nu a respectat legea și nu a realizat bugetul în luna octombrie a anului trecut, nu putem preciza nici astăzi care vor fi pierderile exacte din acest an la nivelul Consiliului Județean. Un lucru este cert – vom pierde în total mai mult decât anul trecut, când Guvernul PSD, cu sprijinul parlamentarilor PSD de Arad, a luat de la Consiliul Județean 11 milioane de euro, de la Primăria Arad 16 milioane de euro, iar de la restul primăriilor din județ aproximativ 18  milioane de euro. Acum, pe lângă ceea ce ni se ia, vom fi obligați să plătim integral asistența socială. Lipsa acestor bani se va simți la investiții și în dezvoltare. În momentul de față bugetul întocmit de PSD este contestat de președintele României, fiindcă este un buget incorect. Sper că, la o analiză corectă, se va decide alocarea sumelor necesare pentru serviciile sociale, pentru a nu crea incertitudini în sistemul social în ceea ce privește salarizarea personalului, asigurarea investițiilor și a standardelor de cost și asigurarea serviciilor sociale către persoanele defavorizate.

 

Lucrări finanțate din fonduri europene

 

- Cu toate că Guvernul nu a fost nici anul acesta foarte darnic cu Aradul, ați anunțat că veți demara mai multe proiecte, transformând județul într-un șantier. Cum veți plăti lucrările?

- Județul Arad se dezvoltă din fonduri europene! În ultimii doi ani, Consiliul Județean Arad a scris și depus proiecte de finanțare în valoare de 150 de milioane de euro, din care avem deja semnate contracte sau suntem în curs de semnare pentru 100 de milioane de euro. Chiar dacă Guvernul ia banii arădenilor, Consiliul Județean aduce bani în Arad! Fondurile acestea vor fi folosite cu prioritate pentru investiții în drumurile județene și în spitale. Vom asigura legătura localităților din zona transfrontalieră la infrastructura TEN-T, degrevând punctul de frontieră Nădlac prin redistribuirea traficului transfrontalier către puncte de frontieră alternative, legând DN 79 Arad-Oradea cu punctul de frontieră Vărșand cu ocolirea orașului Chișineu-Criș prin modernizarea următoarelor drumuri: Curtici – Sânmartin; Sânmartin – Socodor; Socodor – Nădab; orașul Curtici va construi centura sud-nord a oraşului (7,296 km) legând zona industrială cu DN 79 şi cu punctul de trecere de frontieră Vărşand. Modernizăm drumurile județene Arad-Horia-Șiria-Galșa-Mâsca-Pîncota; Sânpetru German-limită judeţ Timiș, Pîncota-Seleuş; limită județ Timiș-Cuveșdia-Lipova; Nădlac-Peregu Mare; Dorobanţi-Macea; Pecica-Turnu; Sintea Mare-Şepreuş; Gurahonţ-Buteni; Sânmartin-Olari-Caporal Alexa; Bârsa-Moneasa-limită judeţ Bihor. Reabilităm drumurile județene Pîncota-Măderat-Târnova-Șilindia-Luguzău-Cuied-Buteni; Nădab-Cintei-Zărand-Seleuş; DN 79-Mișca-Vânători-Satu Nou- Apateu-Berechiu. Construim un pod nou peste Mureș și realizăm ultimul tronson din centura de Est a municipiului Arad.

- Fără doar și poate, drumul Arad-Șiria-Pâncota-Buteni este cel mai important drum județean. Cu toate acestea se află într-o stare jalnică. Cum s-a ajuns aici și ce este de făcut până vor începe lucrările de reabilitare?

- Consiliul Județean Arad a accesat banii pentru modernizarea acestui drum, prin fonduri europene. Se pare însă că nu obţinerea de fonduri pentru lucrări a fost hopul cel mai greu, ci birocraţia din România. Şase luni de zile a blocat Guvernul modernizarea drumului Arad – Şiria – Pâncota – Buteni. Ne-a fost respinsă licitaţia de trei ori, pentru că am cerut şi alte criterii de departajare a firmelor care participă, respectiv durata de implementare a proiectului şi garanţia acordată lucrării pe Arad-Şiria-Pâncota-Buteni. Mă bucur că în cele din urmă insistenţa Consiliului Judeţean Arad, dezbaterile publice pe care le-am organizat cu cetăţenii afectaţi de starea drumului şi profesionalismul celor care au realizat documentaţia pentru finanţarea din fonduri europene a acestei lucrări au dat rezultate. Este un succes al arădenilor în lupta cu instituţiile de la Bucureşti, instituţii care din păcate nu ne susțin în actuala guvernare. Având în vedere valoarea lucrării de 104 milioane lei + TVA, obţinută de Consiliul Judeţean Arad din fonduri europene, va fi organizată o licitaţie europeană la care pot participa toţi operatorii economici interesaţi din Uniunea Europeană. Deschiderea ofertelor se va face în data de 28.03.2019, la ora 15.00.

 

Zeci de milioane de euro pentru Sănătate

 

- Drumurile sunt fără îndoială extrem de importante pentru o comunitate, dar și Sănătatea este foarte importantă. Având în vedere că Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad se află în „parohia” dumneavoastră, ce planuri aveți în 2019 pentru această instituție?

-  În domeniul sănătății publice, am realizat cele mai mari investiții din sistemul medical al județului Arad. În urma acestora, suma adusă de Consiliul Judeţean Arad pentru modernizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență, de la preluarea sa în anul 2010, va depăși 90 de milioane de euro. Avem în curs investiții de 58 de milioane de euro. Prin Compania Națională de Investiții vrem să construim un Complex Matern-Pediatrie, prin Programul Național de Dezvoltare Locală să amenajăm noua secție de Oncologie și un Spital de Psihitrie nou, iar prin fonduri europene să construim o secție de boli infecțioase pentru adulți. Anul trecut, tot din fonduri europene Spitalul Județean a preluat clinica Cardiolife și vrem să intrăm într-un program național, ca de anul viitor intervențiile pe cord să se realizeze gratuit la Arad. Dezvoltarea secției de Cardiologie a început, deja, și ea va viza tot etajul V al Spitalului Județean. Pe fonduri europene vom extinde Unitatea de Primire Urgențe, unde peste 100 de arădeni solicită zilnic intervenții medicale de urgență, și continuăm să o dotăm cu aparatură modernă. Tot pe fonduri europene, modernizăm Ambulatorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

 

„PSD are un alt interes politic”

 

- Într-o democrație, Opoziția are un rol foarte important, acela de a sancționa derapajele Puterii. Opoziția din CJA are câțiva consilieri foarte vocali, care vă critică și chiar vă atacă ori de câte ori prind ocazia. Ce ați dori să le transmiteți?

- Eu nu sunt împotriva criticii, dar să fie constructivă. În aproape trei ani, de când sunt președinte, am constatat că opoziția din Consiliul Județean Arad este doar vocală, pentru că, din 2016 și până în prezent nu a mișcat un deget pentru a duce ceva bun în Arad. Din contră au votat împotriva mai multor proiecte viabile pentru județ. I-am invitat pe cei din opoziție în repetate rânduri să fie partenerii administrației arădene în dezvoltarea județului nostru. Din păcate, nu o dată ne-au spus că nu pot susține proiectele Aradului pentru că nu au acces la factorii decidenți de la București. Alteori, pur și simplu nu votează proiectele, pentru că PSD are un alt interes politic. Aș dori să le transmit că nu realizează nimic dacă se opun proiectelor de dezvoltare și că atunci când este vorba despre dezvoltarea Aradului nu ar trebui să aibă în vedere culoarea politică, ci interesul comunității.

- ...dar locuitorilor județului ce le transmiteți?

- Locuitorilor județului le mulțumesc pentru că au înțeles că marile proiecte la care urmează să începem anul acesta lucrările au avut nevoie de o perioadă de pregătire. Am respectat Legea Achizițiilor Publice, o lege proastă, din păcate, pe care Parlamentul nu a avut capacitatea să o schimbe. Iar această lege a blocat investițiile în toată țara. Acum, după multe luni de așteptări, putem începe, în sfârșit, să muncim. Am cerut constructorilor de drumuri creșterea perioadei de garanție pe care o acordă pentru drumuri. La Spital, am cerut conducerii ca și atitudinea cadrelor medicale să fie corespunzătoare efortului pe care noi l-am făcut, de a moderniza Spitalul. Anul trecut, în colaborare cu Primăria, am cumpărat câte un aparat medical nou în fiecare săptămână, ceea ce nu cred că s-a mai întâmplat la vreun spital din țară! Le transmit arădenilor să aibă încredere în administrația PNL, pentru că noi ne continuăm proiectele. Am accesat fonduri europene, ne-am regrupat în funcție de dificultățile pe care le-am avut de trecut și suntem convinși că munca depusă se va vedea în confortul arădenilor și în creșterea calității vieții.

- Vă mulțumim.

 

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite