Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sentința cămătăriei de 300.000 de euro, pronunțată de Curtea de Apel

Două persoane au ajuns după gratii în cazul cămătăriei de la Ratio, care i-a adus persoanei vătămate un prejudiciu de 300.000 de euro. Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au pus în aplicare două mandate de executare a pedepsei închisorii, emise de magistrați pe numele unei femei de 42 de ani, din Arad, și al unui bărbat de 37 de ani, din Sântana, care au de executat pedepse cu închisoarea de 4, respectiv 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj. Este vorba despre Crișan Claudia și Stăniș Dorel, cele două persoane au fost încarcerate, ieri, în Penitenciarul Arad.

Sentința cămătăriei de 300.000 de euro, pronunțată de Curtea de Apel
Comentează 0

Firul evenimentelor

Patroana restaurantului a depus o plângere după ce a fost șantajată ani la rândul de două femei și un bărbat care ii cereau dobânzi de chiar și 10.000 de euro. Femeia, care deține două restaurante și o brutărie, s-a trezit acasă cu o cruce pe care scria „Odihnește-te în pace!” și cu geamurile brutăriei sparte. În anii 2016-2019, pentru 70.000 de euro, patroana restaurantului a ajuns să dea înapoi femeii de la care luase banii cu camătă aproximativ 300.000 de euro. Trei inculpați au fost arestați în urma unor percheziții efectuate de polițiști la sfârșitul anului 2019.

Cei doi arădeni condamnați la pedepse cu executare au scăpat mai ieftin, fiindu-le reduse pedepsele la 4, respectiv 3 ani, după ce fuseseră condamnați în primă instanță de Judecătoria Arad la 5 (Crișan Claudia) respectiv 4 ani (Stăniș Dorel).

Potrivit sentinței definitive a Curții de Apel Timișoara, „achită inculpata Rechişan Sorina Veronica pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. Menţine pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare aplicată inculpatei Rechişan Sorina Veronica prin sentinţă pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj,(...) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 2 ani. Inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Municipiului Arad sau Primăria comunei Vladimirescu, judeţul Arad pe o perioadă de 80 de zile, în funcţie de posibilităţile concrete de executare existente la nivelul Serviciului de probaţiune”. 

Instanța menţine dispoziţiile din sentinţă privind obligarea inculpaţilor Crişan Claudia, Stăniş Dorel Andrei şi Rechişan Sorina Veronica la plata sumei de 20.000 euro, reprezentând daune morale, ca urmare a săvârşirii infracţiunii de şantaj. De asemenea, o obligă pe inculpata Crişan Claudia la plata către partea civilă a sumei de 295.000 euro, reprezentând daune materiale constând în dobânda încasată nelegal de inculpată. 

În cazul lui Rîpan Andrei condamnat cu suspendare pentru săvârşirea a infracţiunii de favorizarea făptuitorului, menține sentința Judecătoriei Arad, condamnându-l definitiv la pedeapsa de un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 3 ani.


Scrie un comentariu

trimite