Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Seleușul, un loc mai atractiv pentru întreaga comunitate

Deputatul liberal Glad Varga a participat, alături de Iustin Cionca, Geanina Pistru, Sergiul Bîlcea și Ioan Cristina, la lansarea candidaturii lui Cristian Branc pentru un nou mandat de primar al comunei Seleuș. Evenimentul a fost caracterizat de deputat ca fiind un moment de angajament pentru continuitatea planului ambiţios de dezvoltare a acestei comune, cu proiecte asumate şi implementate cu succes de primarul Cristian Branc.

Seleușul, un loc mai atractiv pentru întreaga comunitate
Comentează 0

„Inițiativele sale au transformat comuna Seleuş într-un loc mai atractiv pentru întreaga comunitate. De la modernizarea infrastructurii energetice și îmbunătățirea serviciilor sociale la promovarea mobilității verzi și susținerea activităților sportive și culturale, proiectele derulate acoperă toate aspectele esențiale pentru un trai mai bun”, a scris pe Facebook Glad Varga.

Seleuş – comuna cu perspective energetice moderne

Parlamentarul a trecut apoi în revistă ultimele proiecte ale administrației locale de la Seleuș.  

„Am fost plăcut surprins să constat că primarul Cristian Branc este preocupat de asigurarea unui sistem eficient de furnizare a energiei termice în comunitate, mai puţin dependent de resursele tradiţionale.

Astfel, cu o administrare strategică și orientată spre inițiative care aduc beneficii palpabile locuitorilor, comuna Seleuș se pregăteşte ca la finele acestui an să devină unul dintre puținele locuri din țară echipate cu propria infrastructură de termoficare, bazată pe surse regenerabile de energie. În momentul de față, pe străzile din comună se lucrează la realizarea rețelei, conductele fiind deja amplasate, iar în viitorul apropiat urmeză să înceapă lucrările la centrala care va fi construită pe drumul spre Șicula”, a continuat Glad Varga.

Sătenii vor scăpa de grija lemnelor de foc

Obiectivul administraţiei locale de a asigura acoperirea completă a comunităţii cu servicii de termoficare este în curs de implementare. La Seleuș se pune în practică un proiect sistemic integrat de furnizare a energiei termice, care va fi produsă din surse regenerabile (biomasă/biogaz), biomasa, mai precis resturile vegetale, urmând să fie colectată de la locuitorii comunei, în timp ce pentru biogaz se va semna un contract cu o mare fermă de animale. Valoarea totală a investiției se ridică la 41 milioane lei, 60% din fonduri provenind din POIM, diferența de 40% fiind suportată de la bugetul local.

Rețeaua de conducte care împânzește Seleușul are o lungime de 14 km. La finalizarea lucrărilor, prevăzută pentru luna decembrie, toate imobilele din Seleuș se vor putea racorda, sătenii urmând să scape de grija lemnelor de foc. De asememea, centrala va produce energie electrică, care va fi transferată în rețeaua națională, astfel încât prețul pentru apa caldă furnizată sătenilor nu va fi unul mare.

Infrastructură pentru mobilitate verde

Un proiect ce vizează amenajarea a 19,9 km de piste de biciclete și betonarea a 7 kilometri de șanțuri în comuna Seleuș se înscrie în cadrul unui plan mai larg de modernizare și îmbunătățire a infrastructurii locale, cu o finanțare estimată la aproximativ 15 milioane lei, obținută prin intermediul PNI „Anghel Saligny”. Pistele de biciclete vor fi integrate pe toate arterele din Seleuș și Iermata, pe drumul comunal 23 care leagă Iermata de Moroda, precum și pe două străzi din Moroda. Această extindere strategică a rețelei de infrastructură pentru bicicliști va redefini nu doar peisajul urban al comunei, ci va spori şi siguranța participanților la trafic și va promova un stil de viață activ și sustenabil în comunitatea locală.

Servicii de apă îmbunătăţite

Recent a fost finalizat proiectul de introducere a rețelelor de apă și canalizare și construirea unei stații de epurare. Dacă stația de epurare, rețeaua de apă cu o lungime de nouă kilometri, stația de pompare și realizarea unei părți din rețeaua de canalizare (10 km) și 350 de racorduri au costat aproximativ 1,4 milioane euro, finanțarea fiind obținută prin AFIR, alte aproximativ 6 milioane lei au fost obținute prin intermediul PNDL 2, pentru introducerea rețelei de canalizare pe o distanță de 14,6 km, realizarea a 205 racorduri și a unei stații de pompare.

Îmbunătăţirea asistenţei medicale locale

Anul trecut, comunitatea a a beneficiat de o realizare deosebită în cadrul sistemului de sănătate local: reabilitarea și modernizarea dispensarului din comună. Proiectul, care a implicat investiții de peste 700 mii de lei din partea autorităților locale, a transformat dispensarul într-un spațiu medical avansat, oferind condiții îmbunătăţite atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.

Viaţă activă şi sănătoasă în comunitate

Administraţia din comuna Seleuş încurajează participarea activă şi implicarea tinerilor în activităţi sportive. Astfel, prin intermediul demersurilor la CNI, a fost posibilă construirea unei săli de sport modern cu 180 de locuri, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la peste 12,5 milioane lei.

Capelă la Iermata

Capela de la Iermata reprezintă o altă investiție realizată anul trecut, toate cele trei sate ale comunei având acum câte o capelă, pentru ca momentele de reculegere să se desfășoare într-un cadru adecvat şi civilizat, cu respectarea demnităţii şi confortului familiilor în momente dificile.

Planuri de dezvoltare viitoare

Printre investițiile care au fost scoase la licitație, se numără cele ce vizează un centru de colectare cu aport voluntar, dotarea cu echipamente IT și mobilier a școlilor din comună, iar pentru achiziționarea unui microbuz electric a fost deja atribuit contractul de furnizare. Fondurile sunt obținute din PNRR, pentru centrul de aport voluntar fiind alocate peste 3,7 milioane lei, pentru dotarea școlilor - 951 mii lei, iar pentru microbuzul electric - peste 1,4 milioane lei.

Mai trebuie spus că edilii plănuiesc să realizeze și două stații de reîncărcare pentru autovehiculele electrice, ca mod de promovare a mobilităţii verzi. Proiectul va fi finanțat de AFM cu suma de 369.000 lei și presupune amplasarea a două stații de reîncărcare la Seleuș și între Iermata și Moroda.

Asigurarea infrastructurii esenţiale, îmbunătăţirea serviciilor sociale şi promovarea dezvoltării economice locale sunt direcţii prioritare de acţiune pentru administraţia locală din Seleuş. Sunt convins că proiectele primarului Cristian Branc vor aduce schimbări semnificative în viaţa de zi cu zi a locuitorilor, astfel încât fiecare să se simtă acasă și să aibă oportunități reale pentru un viitor mai bun”, a încheiat Glad Varga.

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite