Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Șefii Poștei se încăpățânează să pună în pericol elevii din Sânmartin, dar Primăria Macea a obținut o primă victorie în instanță

Scriam acum câteva luni despre situația greu de înțeles cu care se confruntă autoritățile locale de la Macea, care doresc să demoleze o clădire a comunei, ce pune în pericol siguranța elevilor școlii de la Sânmartin, dar erau împiedicați să facă acest lucru de conducerea Poștei. Despre situația de la Sânmartin a fost înștiințat și deputatul Glad Varga, care a adresat o întrebare pe această temă ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale. Răspunsul primit nu a făcut însă decât să justifice refuzul șefilor Poștei.

Șefii Poștei se încăpățânează să pună în pericol elevii din Sânmartin, dar Primăria Macea a obținut o primă victorie în instanță
Comentează 0

Clădirea pe care doresc să o demoleze edilii de la Macea se află în imediata apropiere a Școlii Gimnaziale Sânmartin, este în proprietatea comunei și se află într-o avansată stare de degradare. Imobilul are un perete comun cu fostul sediu al Poștei din Sânmartin, iar conducerea companiei refuză cu obstinație să își dea acordul ca Primăria să rezolve problema, cu toate că edilii comunei s-au angajat să consolideze clădirea învecinată. „Comuna Macea deține în proprietate, în localitatea Sânmartin nr. 372, chiar în centrul localității,  o construcție care a avut destinaţia de «Cămin Cultural», edificată înainte de anul 1910, aflată într-o avansată stare de degradare. Din acest motiv clădirea nu mai este utilizată în prezent, fiind un real pericol pentru trecători, pentru elevii din localitatea care învață la școala din imediata apropiere a acestei clădiri și pentru oricine se aventurează să pătrundă pe sub porțile ei. Primăria comunei Macea a solicitat expertizarea tehnică a clădiri, expertiză care a concluzionat că se impune «autorizarea în regim de urgență a lucrărilor de punere în siguranţa prin demolare a construcţiei grav avariate a Căminului cultural din Sanmartin nr. 372».  În acest fel «se pune în aplicare unica soluţie de înlăturare a pericolului iminent din cauza unor cedări parţiale sau totale ale componentelor structurale puternic degradate, având în vedere costul prohibitiv al reabilitării și consolidării clădirii afectate de degradări majore». Clădirea este lipită de sediul Poștei din localitate, construcție care este și ea foarte deteriorată. Practic nu mai poate fi utilizată și de aceea de o bună bucată de vreme Poșta nu mai funcționează în locația respectivă. Pentru a  emite autorizația de demolare a clădiri proprietatea comunei Macea, Primăria a solicitat de la Poșta Română, în calitatea sa de proprietar al imobilului învecinat,  «acordul» privind demolarea acestei construcții prin adresele nr. 12612/06 12 2017 și nr. 413/15 01 2018 și nr.9005/01 12 2018 (transmise Direcției Regionale de Poștă Timișoara). Prin adresa nr. 6695/05.10.2018 DRP Timișoara  arată că «nu este de acord cu demolarea clădirii», sec, fără un motiv anume”, povestea, la începutul anului Ciprian Otlăcan, primarul comunei Macea.

Acțiune în instanță

Neavând acordul vecinului, Primăria nu poate emite autorizația de demolare. Potrivit edililor comunei Macea, refuzul Direcției Regionale de Poștă Timișoara este total nejustificat în condițiile în care, potrivit legii, proprietarul imobilului care urmează a fi demolat trebuie să prevadă în proiectul de demolare și să-și asume executarea măsurilor necesare consolidării construcției învecinate. „Imobilul în care a funcționat poșta din Sânmartin nu va suferi nici un neajuns întrucât Primăria va trebui să-l consolideze concomitent cu lucrările de demolare a fostului Cămin Cultural. La începutul lunii noiembrie 2018 a fost promovată de către Comuna Macea o acțiune în instanță căreia i s-a solicitat  să constatate prin hotărâre refuzul nejustificat al Direcției Regionale de Poștă Timișoara și al Companiei Naționale de Poștă de a-și da acordul privind desfiinţarea construcţiei aflate în poprietatea comunei Macea, hotărâre care să țină loc de acord de demolare în vederea emiterii autorizaţiei de desfiinţare. Din păcate procesul poate dura mult, iar în tot acest timp cineva ar putea fi rănit sau clădirea Căminului Cultural să se autodemoleze. Culmea, în această din ultimă situație s-ar putea prăbuși și clădirea poștei din cauza stării sale fragile. Cu toate că este în interesul Poștei ca Primăria Macea să-i consolideze clădirea,  acesta se opune în instanță acțiunii promovate de către Comuna Macea. În concluzie, Consiliul Local Macea a aprobat prin hotărâre demolarea fostului Cămin Cultural Sânmartin, iar Primăria nu poate să amenajeze zona respectivă din cauza opoziției manifestate de către Direcția Regională de Poștă Timișoara”, mai susținea primarul comunei Macea.

Glad Varga a cerut lămuriri de la Ministerul Comunicațiilor

Situația fostului Cămin Cultural de la Sânmartin i-a fost adusă la cunoștință și deputatului liberal Glad Varga, cu prilejul unei vizite pe care a făcut-o la Macea. Dorind să vină în ajutorul comunității locale, deputatul PNL a trimis o serie de întrebări către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. „În urma vizitei pe care am făcut-o, la sfârșitul săptămânii trecute, în comuna Macea, mi s-a adus la cunoștință faptul că între autoritățile locale și Poșta Română există un conflict cu privire la un imobil situat în localitatea Sânmartin, aflat în imediata apropiere a Școlii Gimnaziale Sânmartin. Primăria comunei deține o clădire aflată în paragină, aflată în curtea școlii, clădire care reprezintă un real pericol pentru elevi. În aceste condiții, administrația locală a decis să o demoleze. Nu poate face însă acest lucru din cauza faptului că imobilul are un perete comun cu un spațiu aparținând Poștei. Deși au fost făcute nenumărate demersuri pe lângă conducerea Poștei Române, deși s-a găsit o soluție tehnică pentru a proteja clădirea Poștei, Primăria nu a primit acceptul pentru a-și demola propria clădire.

Având în vedere toate acestea vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care este programul de funcționare al Poștei din Sânmartin?
  2. Este adevărat sau nu că spațiul aflat lângă clădirea Primăriei nu mai este folosit de Poșta Română?
  3. Dacă da, de când a fost abandonat și de ce a fost lăsat la rândul său în paragină?
  4. Având în vedere că siguranța elevilor este pusă în pericol, de ce conducerea Poștei Române refuză cu obstinație să își dea acordul pentru demolarea clădirii aparținând Primăriei?
  5. Își asumă oare conducerea Poștei Române consecințele unui eventual eveniment nedorit?”, se arată într-un document semnat de Glad Varga, deputat PNL de Arad, document ce conține un set de întrebări trimise pe 26 martie ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

După cum spuneam la începutul articolului, răspunsul trimis de ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale și de conducerea Companiei Naționale Poșta Română nu face decât să justifice refuzul șefilor Poștei de a-și da acordul pentru demolarea imobilului de lângă clădirea Poștei. „Având în vedere întrebarea formulată de dumneavoastră […] vă aducem la cunoștință faptul că am supus spre analiză către Compania Națională Poșta Română aspectele prezentate de dumneavoastră”, se arată în documentul primit de deputatul arădean de la minister.

Poștașul și-a dat demisia, Agenția Poștală s-a desființat

În ceea ce-i privește, reprezentanții Poștei susțin că în clădirea de la Sânmartin ce aparține companiei a funcționat ghișeul poștal din localitate, care ulterior s-a transformat în Agenție Poștală. „Din luna noiembrie 2018, în urma demisiei salariatului poștal, agenția s-a desființat iar în clădire nu s-a mai reluat activitatea poștală. Imobilul – clădirea a fost închis și lăsat în conservare până când CNPR va lua o decizie în sensul reabilitării, desființării sau valorificării prin vânzare a acestuia. În acest sens, în luna august 2018, imobilul a fost evaluat în scopul stabilirii valorii de piață pentru valorificarea acestuia, urmând ca pentru declanșarea procedurilor de vânzare să se obțină avizele și aprobările ce se impun din partea Consiliului de Administrație și Adunării Generale a Acționarilor CNPR. Pentru luarea oricărei decizii în privința acestui spațiu se impune efectuarea unei expertize tehnice prin care se va determina cu exactitate starea tehnică a structurii de rezistență, iar în funcție de concluziile expertului tehnic, conducerea CN Poșta Română SA  urmează să analizeze toate posibilitățile, ținând cont și de resursele financiare de care dispune”, se arată în răspunsul semnat de directorul general al Poștei. În continuare, reprezentanții companiei susțin că raportul de expertiză prezentat de Primăria Macea atunci când a cerut acordul pentru demolarea fostului Cămin Cultural  ar face referire doar la acest imobil, nu și la clădirea Poștei. „Întrucât în raport nu se preciza în ce măsură această acțiune afectează spațiul deținut de subscrisa, nu a fost transmis acordul de demolare”, mai susțin șefii Poștei.  

În ceea ce-l privește, primarul Ciprian Otlăcan rămâne pe poziții, susținând că Primăria este gata să plătească dacă în urma demolării va fi afectat peretele comun. „Dacă va fi afectat peretele comun suntem dispuși să-l reparăm, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să le reparăm lor toată clădirea”, a declarat Otlăcan.

Judecătoria Arad dă câștig de cauză Primăriei

Dacă mai marii Companiei Naționale Poșta Română o țin pe a lor, refuzând să permită Primăriei Macea să facă un lucru de bun-simț, Judecătoria Arad este însă de altă părere. Spunem acest lucru în condițiile în care Primăria a obținut câștig de cauză în primă instanță. „Admite cererea formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâta COMPANIA NAŢIONALĂ POŞTA ROMÂNĂ S.A., având ca obiect obligaţie de a face – suplinire consimţământ. Suplineşte consimţământul pârâtei COMPANIA NAŢIONALĂ POŞTA ROMÂNĂ S.A. în ceea ce priveşte demolarea imobilului situat în Sânmartin, (...), înscris în cartea funciară nr. 302375 Macea, nr. top. 302375 – C1, cu destinaţia Cămin Cultural Sânmartin, aflat în proprietatea reclamantei, demolarea urmând a se realiza în mod parţial, cu menţinerea fără intervenţii a tronsonului 1 al imobilului situat în Sânmartin, (...), înscris în cartea funciară nr. 302374 Macea, nr. top 302374 – C1, cu destinaţia Oficiu Poştal, aflat în proprietatea pârâtei, prin consolidare prin cămăşuire armată şi protejare cu glaf din tablă a zidului de capăt din axul 6 al Căminului Cultural, astfel cum este descrisă la pct. 4.5 în cuprinsul raportului de expertiză nr. 278/2018 (reactualizare exp. 224/2017) întocmit de expert tehnic ing. Cziszter Kalman”, se arată în soluția pe scurt publicată pe site-ul instanței arădene. În plus, Poșta este obligată să plătească și 2.020 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată. Trebuie spus însă că soluția nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.  

Galerie foto (16)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite