Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ședință extraordinară de CLM pentru mărirea capacității peluzelor Stadionului UTA

Consilierii municipali au fost convocați, vineri, la ora 10, pentru a participa la o ședință extraordinară. Motivul? Sunt chemați să adopte un proiect ce vizează refacerea documentației tehnico-economice și reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului  de investiție „Mărirea capacității peluzelor Stadionului UTA”.

 

 

Ședință extraordinară de CLM pentru mărirea capacității peluzelor Stadionului UTA
Comentează 1

Proiectul de hotărâre supus votului CLM se referă la „SF - privind aprobarea refacerii documentației tehnico-economice - studiu de fezabilitate -  și reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului  de investiție Mărirea capacității peluzelor Stadionului UTA, modificări și completări”,  initiativa aparținând primarului Călin Bibarț.

„Se aprobă finanțarea restului de executat în valoare de 21.050.971 lei inclusiv TVA, din care C+M,  14.832.804 lei inclusiv TVA, pentru obiectivul de investiție aferent Studiului de fezabilitate Refacerea documentației tehnico - economice  - studiu de fezabilitate - și reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului Mărirea capacității peluzelor Stadionului UTA – modificări și completări. […] Finanțarea obiectivului de investiție se realizează din fonduri ale bugetului general și alte surse atrase în condițiile legii”, se arată în proiect.

Modificări datorate normelor UEFA și celor naționale

Valoarea totală a investiției se ridică la 53.060.551  lei, cu TVA, arena urmând să aibă 11.700 locuri, dintre care 106 pentru persoane cu dizabilități. Finanțarea se asigură din fonduri ale bugetului general al Municipiului Arad. „Studiul de fezabilitate vizează refuncționalizarea stadionului de fotbal, în condițiile impuse de desfășurarea meciurilor interne cât și cele europene și reprezintă un obiectiv atât pentru autoritățile publice cât și pentru locuitorii Municipiului Arad, dar și ai județului, având în vedere tradiția îndelungată a acestui sport în această zonă. Obiectivul proiectului este realizarea unui stadion de fotbal nou care să asigure toate condițiile necesare desfășurării meciurilor de fotbal, atât pe plan intern (în cadrul ligilor interne de fotbal), cât și a celor internaționale (la nivelul echipelor de club sau chiar echipei naționale). Necesitatea investiţiei rezultă și din lipsa unui stadion de fotbal care să asigure respectarea integrală a condițiilor impuse de standardul UEFA categoria 4 cu privire la omologarea stadioanelor pentru disputarea meciurilor naționale și internaționale de fotbal, televizate, în scopul redării atractivității acestuia atât pentru cetăţenii săi, cât şi pentru dezvoltarea capacităților sportive ale municipiului. Luând în considerare evoluția investiției din punct de vedere a proiectării și execuției lucrărilor derulate în perioada 2014-2019, influențată de adaptări și modificări ale proiectului tehnic din motive neprevăzute și imprevizibile, a apărut necesitatea actualizării Studiului de Fezabilitate inițial (2009), care să cuprindă toate aceste modificări, față de care investiția nu ar putea fi finalizată în vederea punerii în funcțiune și omologării, conform cerințelor UEFA. În acest sens s-au identificat modificări de soluții datorate necesității respectării normelor din România în paralel cu normele UEFA pentru certificarea ulterioară stadionului”, susține primarul Călin Bibarț.

Reprezentanții Primăriei susțin că din 2007, când a fost aprobată documentația tehnico-economică aferentă măririi capacității peluzelor și din 2009, când au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectului de investiție au apărut o serie de modificări ale proiectului, cât și modificări legislative.

„Soluția inițială a fost regândită astfel încât să fie construite și tribune noi Tribuna 1 și Tribuna 2, astfel încât să se asigure o cursivitate atât vizuală, cât mai ales funcțională în ceea ce privește spațiile necesare pentru spectatori și sportivi, accese pentru evacuări a publicului, cu separare eficientă între public, galerie-gazde, galerie-oaspeți, sportivi, oficialități și mass-media. [...] Locaţia proiectată a hotelului, Sub Peluza Sud, nu era satisfăcătoare din punct de vedere al orientării  şi  a fluxurilor, motiv pentru care a fost relocat în clădirea aferentă Tribunei Oficiale;  s-a mărit suprafaţa gradenelor, din cauza distanţei dintre scaunele spectatorilor, astfel încât spațial alocat unui loc mărindu-se de la 45 cm la 50 de cm, conform normelor româneşti; totodată, la Tribuna Oficială, locurile destinate oficialilor aveau aceleaşi dimensiuni ca şi scaunele destinate publicului general, lucru neacceptat de UEFA. Scaunele respective au dimensiuni mai mari motiv pentru care a fost necesar proiectarea unor spații mărite pentru scaune și implicit pentru culoare, astfel determinând o lățime mai mare a gradenelor din zona VIP de la 80 cm lăţime la 110 cm conform normelor UEFA”, susțin reprezentanții Primăriei.

Lucrări suplimentare

Aceștia mai spun că reconfigurarea stadionului a determinat implicit modificări ale construcţiei corpurilor PN, PS, T1, T2, atât a spaţiilor auxiliare, cât şi a gradenelor, fapt ce a determinat modificări în ceea ce privește lucrările necesare.  „Având în vedere ca normele privind securitatea la incendiu s-au modificat pe perioada implementării proiectului, au fost necesare lucrări suplimentare privind rețeaua de incendiu, precum și dotarea spațiilor interioare în ceea ce privește hidranții interiori; s-au creat spații suplimentare în ceea ce privește accesul și evacuarea deoarece au fost calculate eronat ele nefiind conforme cu cerințele solicitate in cadrul normativ P118-1999 Normativ de siguranța la incendiu ele fiind mai înguste”, mai spun cei de la Primărie.

Privitor la condițiile pentru omologare în vederea îndeplinirii standardelor UEFA, trebuie spus că „proiectul inițial a fost regândit astfel încât tribunele T1 si T2 să fie demolate nu reparate, astfel ca împreună cu peluzele să formeze un inel de gradene pentru a se obține o cursivitate vizuală, cât și de accese și evacuări ale publicului. [...] Un alt avantaj este ușurința de a tronsona stadionul pe tipuri de de spectatori; astfel pe tribuna 1 vor fi amplasate locurile pentru VIP, spectatori standard și mass-media, pe Tribuna 2 vor fi spectatori standard, pe Peluza Nord spectatori standard + galeria gazde, pe Peluza Sud vor fi spectatori standard + galeria oaspeti; în acest fel, se va segrega stadionul în funcție de spectatori, iar oaspeții vor sta în partea opusă galeriei gazde pentru a preveni incidentele. În zona oaspetilor, fată de împrejmuirea necesară, se va păstra câte un sector de partea în care nu se vând bilete, fiind zona pentru stewarzi și oameni de ordine. Astfel se va asigura un spatiu tampon cerut în competițiile UEFA și de FRF de responsabili cu siguranța spectatorilor”.

Televizare la standarde europene

Sistemul de televizare va primite transmiterea video și audio de către televiziunile naționale și internaționale a jocurilor și/sau întrecerilor sportive, interviurilor și a conferințelor. Se vor amplasa camere de luat vederi la nivelul terenului, în tribune, peluze în zona de luat interviuri după meci și în sălile de conferințe. Se vor respecta cerințele UEFA si FRF pentru stabilirea poziției camerelor prin amenajarea platformelor metalice. Se va asigura pentru sala de conferințe o platformă pentru amplasarea camerelor video. Stadionul va fi dotat cu o zona pentru camerele de reportaj situată în exteriorul stadionului. Pentru aceasta zona se va asigura alimentarea cu energie electrică și rețea de transmisii TV. Pentru transmisia TV în zona carelor se va prevedea un tablou Wallbox principal de la care vor pleca conexiuni pe fibra optică pe fiecare camera din interiorul stadionului. Astfel se va realiza o pre-cablare pe fibra optica pentru întreg sistemul de transmisie TV realizându-se conexiuni cu toate camerele de transmisie eveniment sportiv enumerate mai sus cu studiourile TV, sala de conferință si zonele de interviuri.

„Studiul de fezabilitate realizat ține cont de toate aceste condiții și creează premisele construirii stadionului UTA, respectând cerințele din UEFA GUIDE TO QUALITY STADIUMS privind infrastructura stadioanelor”, se arată în raportul de specialitate aferent proiectului.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite