Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Școala de Sudură Crișan: ”Clasa muncitoare merge ... acolo unde vrea ea”

Școala de Sudură Crișan: ”Clasa muncitoare merge ... acolo unde vrea ea”
Comentează 0

În acest sfârșit de săptămână cea de a XXIII-a serie de cursanți ai Scolii de Sudură CRIȘAN a dat examenul de absolvire. Și de această dată au fost tineri (ba și tinere) din diferite localități ale României, cu toți motivați de faptul că, investind timp și bani în deprinderea acestei meserii aici, la Arad, la Școala de Sudură CRIȘAN, investetsc într-o profesie care le dă o mare libertate de mișcare, având posibilitatea de a se angaja apoi unde ”vor mușchii lor”, în România sau în străinătate, căci limbajul sudurii este universal.

”Cursul de sudori care s-a încheiat astăzi zic eu că a fost unul foarte reușit, ținând cont de rezultatele examenului, atât la proba practică, cât și la cea teoretică. Cursul a ținuit trei luni, eu obișnuiesc să îi spun ”o terapie de șoc”, pentru că ne concentrăm mai mult pe sudură și pe desen tehnic. Deci, avem partea de teorie și partea de practică. La partea de teorie există tehnologia sudurii, unde se predă tot ce ține de sudură și desenul tehnic, pentru că sudorul trebuie să știe ce înseamnă o piesă, o sudură, când i se dă desenul tehnic trebuie să știe să citească măcar un minim, pentru a avea habar cum să execute sudura și partea practică, pe care marșăm cel mai mult, deoarece ea este cea mai importantă. Ei sunt conștienți și eu le repet mereu faptul că se angajează cu proba practică și nu cu certificatul de calificare, cu diploma. Per ansamblu cursanții au fost destul de bine pregătiți și, ținând cont că sudura este aproximativ 70% din industria metalelor și a confecțiilor metalice, dacă nu avem sudori, industria va sta în loc. Deci, mă bucur că încă sunt tineri dornici de a practica această meserie, pentru că piața o cere și este un gol foarte mare, pe care este limpede că noi singuri nu o să-l putem umple, însă și puținul pe care-l oferim noi aduce plus valoare industriei românești. Următoarea serie va fi în septembrie, dar până atunci noi mai practicăm niște ”cursuri blitz” la diferite firme, unde facem o inițiere în sudură, o specializare mai așa, pe termen scurt, deoarece sunt foarte multe firme ce nu au sudori și în partea de mentenanță este un gol foarte mare. De exemplu, acum vom lucra cu Firma Alexander pentru un curs rapid și, deoarece nu pot să îi scoată pe oameni din producție, vom merge noi la ei acasă, adică în atelierul lor și să-i învățăm cum să repare ce se rupe la remorca TIR-ului și multe alte probleme cu care se confruntă ei. Am mai făcut cursuri din acestea BLITZ și la Ford Craiova și la o firmă de agricultură din Timișoara” a prezentat instructorul sudor Gabi Chițescu.

”Nici nu imi vine să cred că au trecut atât de repede trei luni de zile, căci este o perioadă lungă să fii de luni până vineri aici, având în vedere că avem și o familie, dar am întâlnit oameni excepționali, care m-au sprijinit intens, și nici eu nu m-am așteptat să învăț atâtea într-un timp relativ scurt de 360 de ore. În continuare voi lucra tot la firma la care sunt angajată, însă în specializarea de sudor”, s-a confesat tânăra sudoriță, Oana Iure.

”Tocmai am dobândit calificarea într-o meserie care îmi place foarte mult și pe care o fac cu pasiune”, a constatat satisfăcut proaspătul sudor, Raboșki Alexandru.

”A fost o experiență frumoasă la școala domnului Crișan și mă simt pregătit și capabil să încep un job în domeniul sudurii”,. ne-a asigurat buzoianul Cârjanu Mihai Florentin.

”Cred că acum, după absolvirea acestui curs, voi face față provocărilor de la noul loc de muncă din orașul de pe Bega”, ne-a spus categoric timișoreanul D. Adonis.

”Au trecut 10 ani de când am construit școala asta, condițiile în primii cinci ani au fost foarte grele, dar cu timpul le-am rezolvat pe toate și acum ne mândrim că avem o școală apreciată și la noi și peste hotare, am avut și avem elevi din toate județele țării, actualmente avem din Buzău, din Maramureș, din județul Timiș și școala funcționează foarte bine. Deja avem 5 înscriși pentru cursul care va începe în luna Septembrie și sunt foarte mulțumit, căci am o echipă deosebită, deoarece dacă nu ai o echipă foarte bine pregătită, nu poți să realizezi nimic de durată și sunt bucuros de cum abordează tinerii viața, învestind în ei, căci calificându-se în această meserie, vor câștiga bine. Noi suntem autorizați din patru în patru ani de către Ministerul Educației și Ministerul Muncii și diploma pe care o obțin aici este recunoscută nu numai în toată Uniunea Europeană, ci pe tot mapamondul și avem foști cursanți care mi-au dat telefon chiar din Australia. Ca noutate, în acest an am avut și o femeie, la care m-a impresionat în mod deosebit curajul de a aprecia munca, căci venea aici cu cei doi copilași și am ajutat-o amenajând pentru băieții ei în curte la noi cu coș de baschet, unde copiii se jucau, cât timp mama lor învăța. Căci noi credem că oricine învață o meserie, este un câștig pentru societate, deoarece în loc să primească bani de la statul român, lucrează și iși croiește astfel un altfel de viitor!” a punctat Ioan Marin Crișan, directorul școlii de sudură arădene.

 

 

Galerie foto (63)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite