Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

S-a obținut finanțarea pentru cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, care se va construi în zona Grăniceri-Pilu

Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România, controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark, a semnat un acord cu Rezolv Energy, companie deținută de fondul britanic de investiţii Actis, pentru finalizarea unui parc solar de 1.044 MW la Arad, cel mai mare ca dimensiune din Europa, scrie zf.ro.

S-a obținut finanțarea pentru cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, care se va construi în zona Grăniceri-Pilu
Comentează 3

Situat în zona Grăniceri-Pilu, parcul va ocupa o suprafață de 1079,37 hectare. La începutul anului 2021, când se purtau discuții pentru elaborarea PUZ-ului, Claudiu Petru Bătrânuț, primarul comunei Grăniceri ne declara că „va fi o investiție cu o valoare de 700 milioane de euro, investiție desfășurată pe terenuri private, Primăria Comunei Grăniceri asigurând un teren pentru construirea stației de transformare. Puterea instalată va fi de 700 megawatt/oră. Este o investiție extraordinară pentru comuna noastră și sunt mândru că cel mai mare parc fotovoltaic din România și din câte știu eu, unul dintre cele mai mari din Europa, va fi aici în județul Arad.”

Potrivit www.revistabiz.ro, proiectul va avea o putere instalată de 1.044MW, având în plan să includă o soluţie de ultimă generaţie de stocare a energiei. Producţia anuală de energie a acestui parc fotovoltaic va acoperi necesarul de energie pentru peste 1 milion de gospodării şi va genera peste 500 de noi locuri de muncă în următorii trei ani.

Energia generată va fi vândută către consumatori comerciali şi industriali prin Acorduri de cumpărare de energie pe termen lung.

„Suntem mândri să facem parte din procesul de tranziţie al României către energia regenerabilă. Credem că România poate fi un exemplu în vremuri aşa de interesante ca cele pe care trăim acum. Energia verde este mai ieftină şi mai curată şi nu creează dependenţă faţă de alţii. Noi ne bazăm pur şi simplu pe soare şi pe vânt”, a declarat Sebastian Enache, head of M&A, Monsson.

Parcul fotovoltaic se află în etapa finală de dezvoltare, urmând ca până în iunie 2023 să înceapă construcţia. Rezolv Energy evaluează deja soluţii tehnologice şi opţiuni de finanţare prin împrumut. Monsson şi Rezolv au planuri mari şi în ceea ce priveşte reconversia profesională a oamenilor din zonă şi implicarea cât mai mare a forţei de muncă locale în lucrările de construcţii şi operarea parcului fotovoltaic.

Pentru mai multe detalii intrați AICI și AICI.

Fotografia are rol ilustrativ

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite