Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Profile în câteva „linii”: IARINA-LIZICA MIUȚA

IERI, 28 aprilie, IARINA A ÎMPLINIT 18 ANI. M-am gândit mult până să scriu acest articol, dar având în vedere că la recenta Olimpiadă de Limba Română Minorități, IARINA a obținut unicul punctaj maxim (100 de puncte la scris, 100 de puncte la oral), la nivel național, la o participare de 252 de elevi din 19 județe, cred că binemerită o rememorare a parcursului ei școlar, deoarece o asemenea izbândă nu se realizează pe neașteptate. 

Profile în câteva „linii”: IARINA-LIZICA MIUȚA
Comentează 0

S-a vorbit mult despre genele moștenite de IARINA, dar este evident că aceste predispoziții se pot subția și apoi atrofia (cazurile sunt numeroase!), dacă nu sunt augmentate prin muncă, foarte multă muncă, prin tenacitate, prin îndârjire. IARINA este INTELIGENTĂ și AMBIȚIOASĂ, SENSIBILĂ și SUFLETISTĂ, dar în același timp LABORIOASĂ și PERSEVERENTĂ impresionând printr-o SÂRGUINȚĂ dusă aproape până la SACRIFICIU.  Îmi amintesc că în clasele primare, IARINA regreta că sâmbăta nu merge la școală, deoarece admirabila sa învățătoare (profesor la clasele I-IV), FRAU DIANA, a reușit performanța de a-i determina pe micii săi elevi să meargă cu drag la școală, sentiment, ce nu i-a părăsit nicicând. În clasele a V-a și a VI-a la Liceul german, deși avea numai 11-12 ani, IARINA credea cu hotărâre că „o va birui pe profesoara de limba germană”, care o nedreptățea, protejându-și, fără reținere, fiica, iar eu nu am comentat, acceptând-i solicitarea de a efectua la finalul celor două clase, stagii de câte o lună, la școli  în Germania, crezând că astfel, prin cunoștințele acumulate, va reuși să performeze la orele de germană. Abia la sfârșitul clasei a VI-a, IARINA mi-a spus, cu amărăciune, că „nu o poate birui” pe profesoara de germană, ceea ce noi, toți știam, dar am dorit ca ea singură să se convingă, chiar dacă a fost o lecție dură și sper, utilă pentru mulți în viitor. IARINA i-a avut, apoi,  profesori de limba germană pe GABRIELA BENGHIA și MARTIN SCHWAGERL, pe care I-A ÎNDRĂGIT MULT, reușind performanța de a obține Certificatul C1 (maxim pentru germană, fără a fi limbă maternă), dar și Certificatul C2 (engleză, ca limbă maternă),  necesare accederii la universități europene prestigioase. De asemenea, de-a lungul anilor, IARINA a avut PROFESORI MERITUOȘI, la care se raportează cu REALĂ PREȚUIRE: CRISTINA HANȚ (dirigintă și profesoară de limba română), SANDA ROVEANU (matematică), MICHAEL SZELNER (fizică), STOICA SIMONA (limba engleză), BRIGHITTE ANNE TODEA (geografie, coordonator al proiectului Eco Provocarea, care a obținut locul I, la nivel național), ADINA  BODESCU (chimie).

Desigur, un rol important în devenirea IARINEI a avut-o FAMILIA, care a consiliat-o cu ENORMĂ IUBIRE și PROFUNDĂ ASUMARE: tatăl, care din clasa I până în clasa a XII-a, a ascultat-o, în fiecare seară, la toate disciplinele de a doua zi; mama, care i-a întreținut apetența pentru lectură;  eu, „bunica cea rea”, cu întâlnirile noastre zilnice, adesea cu „scântei”, precum și ceilalți membri ai familiei noastre lărgite. 

În formarea IARINEI au contribuit, în mod deosebit, cele 2-3 EXCURSII ANUALE în țări pentru care a optat ea însăși (SUA, Anglia, Germania, Austria, Elveția, Danemarca, Belgia, Olanda, Italia, Grecia, Albania, Spania, Cehia) și întotdeauna pregătite riguros, deoarece ele nu constituiau doar atracții turistice, ci prilejuri de a descoperi istoria, cultura, civilizația locurilor, materializată în muzee, expoziții, concerte. De exemplu, la Paris, a fost a 5-a oară, deoarece își dorea să-și poată rezerva o zi întreagă spre a revedea, de la deschidere, până la închidere, muzeul Luvru. Comentariile ar putea fi multe despre interesul IARINEI pentru ISTORIE și LITERATURĂ dar și pentru ȘTIINȚELE EXACTE și, nu în ultimul rând, pentru ECOLOGIE și VOLUNTARIAT. 

Fără îndoială, aș avea încă multe de spus despre IARINA, dar mă opresc aici, nu înainte de a-i adresa tradiționalul LA MULȚI ANI!, cu prilejul majoratului ei, precum și urări de SUCCES la BACALAUREAT și la ADMITEREA LA FACULTATE. Și, mai ales, îi doresc un DESTIN DE EXCEPȚIE, construit cu CREDINȚA că NIMIC NU ESTE POSIBIL FĂRĂ DUMNEZEU.

Lizica Mihuț

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare