Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pădure Centenară plantată la Ghioroc

Comuna Ghioroc a luat în ultimii ani un avânt și o dezvoltare pe toate planurile, cum nu a avut niciodată și acest lucru se datorează faptului că echipa Primăriei este mereu la datorie prin proiecte implementate, dar și prin munca de zi cu zi.

Pădure Centenară plantată la Ghioroc
Comentează 0

Fiecare zi este o nouă provocare, atât pentru primarul comunei, domnul Popi Morodan Corneliu, cât și pentru viceprimarul comunei, Nicolae Hedean, cel care este mereu pe teren. Cât despre angajații Primăriei, sunt toți ca o familie și fiecare știe ce are de făcut. Deviza primarului este "ÎN FIECARE ZI TREBUIE FĂCUT CEVA" pentru comună bineînțeles.

Nici în prag de Centenar nu au stat fără să facă ceva și astfel s-au mobilizat împreună cu elevii Liceului Vasile Juncu din Miniș, sprijiniți și de Ocolul Silvic Tîrnova care a furnizat puieții de stejar și astfel au plantat o mică pădure la intrarea în localitatea Ghioroc.

Inițiativa a aparținut directorului Liceului Tehnologic Liliana Stanciu, cea care a fost practic inițiatorul acestui proiect împreună cu copiii, beneficiand însă de tot sprijinul din partea Primăriei Ghioroc și a primarului Popi Morodan Corneliu care a preluat această idee și a pregătit terenul pentru plantarea puieților.

De altfel, copiii de la Liceul Tehnologic Vasile Juncu din Miniș sunt obișnuiți cu astfel de activități, deoarece în fiecare an participă la plantări de arbori  în pădurea comunală Ghioroc. Altfel spus au transformat un teren unde era groapa de gunoi, într-o pădure tânără, care va simboliza Centenarul Marii Uniri de la 1918 și va purta numele "PĂDUREA CENTENARĂ Sîrbu Stoiu" în amintirea celui care a participat la Marea Unire de la Alba Iulia, reprezentând plasa Ghioroc.

Marți, 27.11.2018, șaizeci și cinci de copii de la Liceul Tehnologic Vasile Juncu din Miniș în frunte cu directorul  liceului și alți profesori, s-au mobilizat împreună cu angajații Gospodăriei Comunale Ghioroc, angajații Primăriei, primarul și viceprimarul comunei, voluntari, consilieri locali și angajați ai Ocolului Silvic Tîrnova, respectiv șeful Oc. Silvic, Ing. Silvic Tămaș Dorel și Ing. Silvic Bîte Sorin, pădurari și tehnicieni din cadrul Ocolului Silvic, în calitate de specialiști au început pichetarea apoi săparea gropilor și plantarea puieților care au provenit din pepiniera Tîrnova, plantând astfel 1918 puieți din specia Stejar Roșu, în amintirea anului Unirii Principatelor.

Suprafața împădurită este de 0,70 ha și a necesitat înainte de plantare o scarificare a terenului, apoi fărâmițarea stratului de pământ prin dublă trecere cu un cultivator, după care s-a curățat terenul de pietre. De amintit este faptul că însăși nepotul marelui patriot Sîrbu Stoiu, acum și dânsul la o vârstă înaintată, a ținut să participe la acțiunea de împădurire în amintirea bunicului său, plantând puieți de stejar împreună cu elevii.

Acțiunea de împădurire a durat câteva ore, iar dacă la ora 9:30 erau plantate câteva rânduri de stejari pe terenul gol ca în palmă, în jurul orei 15:00 era o adevărată pădure plantată. Iată că acești copii vor rămâne în istoria localității ca întemeietorii "Pădurii de smarald" așa cum le place lor să spună, iar peste ani și ani, trecând pe acolo își vor aminti de acea zi în care fiecare dintre ei a pus în pământ un pui de arbore care va fi parte la pădurea care se va forma peste ani, iar copiii lor cu siguranță vor poposi la umbra pădurii plantată de părinții lor.

Un vechi proverb românesc spune așa. "Cine nu a sădit un pom și nu a crescut un copil a trăit degeaba pe pământ". Iată că acești copii și-au sădit fiecare un pom fie el și stejar roșu, însă dincolo de acest aspect ei sunt cei care duc simbolul Marii Uniri mai departe, tocmai prin acea PĂDURE CENTENARĂ de la Ghioroc.

Galerie foto (200)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite