Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Numărul de ore de școală va fi SCHIMBAT din toamnă! Ministerul Educației, propunere de ultimă oră

Ministerul Educației vrea să modifice, începând din această toamnă, numărul de ore alocat fiecărei materii în parte, doar pentru clasele de început de ciclu. Este vorba de clasele pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a. Restul claselor însă vor rămâne tot cu multe ore, care pot ajunge la maximum 34 de ore pe săptămână, de exemplu, la clasa a VIII-a.

Numărul de ore de școală va fi SCHIMBAT din toamnă! Ministerul Educației, propunere de ultimă oră
Comentează 0

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență „hibrid”, care modifică și Legea Educației și introduce și noi reguli pentru școală în cazul limitării sau suspendării cursurilor, ca în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit EduPedu.ro.

Proiectul de Ordonanță de Urgență lansat în dezbatere publică de minister propune ca, din toamnă, anul școlar 2020-2021, numărul de ore de școală din planurile-cadru să se aprobe prin ordin al ministrului educației și să se aplice pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a.

În schimb, potrivit proiectului de OUG propus de Ministerul Educației, clasele a III-a, a IV-a, a VI-a, a VII-a si a VIII-a rămân sufocate de numărul mare de ore, care poate ajunge și la 34 la clasa a VIII-a, de exemplu. Din toamnă, elevii din clasa a VIII-a vor avea minimum 31 de ore pe săptămână, în care intră și materia ce trebuie recuperată din clasa a VII-a, semestrul al II-lea, din cauza epidemiei de coronavirus. Cursurile au fost suspendate pe 12 martie în toate școlile din România, cu câteva zile înainte de instituirea stării de urgență de coronavirus la nivel național. Din luna mai, cursurile au fost reluate, parțial însă, nu în toate școlile din țară, doar online, iar situațiile elevilor au fost încheiate pe baza notelor, mediilor din primul semestru.

Potrivit legii care reduce numărul orelor de școală pe săptămână, care este, teoretic în vigoare în prezent, promulgată în noiembrie 2019, elevii ar trebui să învețe la școală, „în medie”, 20 de ore în clasele I-IV (față de 19-22 de ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 de ore în prezent) și 30 de ore la liceu. Legea trebuie să se aplice din 14 septembrie 2020.

Ministerul Educației nu a anunțat până acum care sunt planurile de modificare a disciplinelor de școală în condițiile reducerii orelor de clasă. În ceea ce privește modificarea planurilor-cadru – adică a materiilor pe care le studiază un elev în fiecare clasă și a numărului de ore alocat fiecărei discipline în parte – proiectul de OUG prevede că schimbările încep acum, în anul școlar 2020-2021, și se vor „finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026”, potrivit EduPedu.ro.

Care sunt prevederile Legii Educației care reduc numărul de ore, potrivit proiectului OUG:

1. La art. 66 după alineatul (1) se introduc alineatele (1^1) și (1^2) care vor avea următorul cuprins:
„(1^1) Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire, stabilit prin planurile-cadru, se aprobă prin ordin al ministrului educației și cercetării și se aplică pentru clasele de început de ciclu, respectiv clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, începând din anul școlar 2020-2021.
(1^2) Aplicarea prevederilor alin. (11) se va finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.”

2. La art. 66 după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin.(4) care va avea următorul cuprins:
„ (4) În situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a beneficiarilor direcți ai sistemului de educație în unitățile de învățământ, ca urmare a deciziei autorităților competente, Ministerul Educației și Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa școlară aprobată.”

Astfel că Ministerul Educației își rezervă dreptul de a modifica din acest an școlar (2020-2021) planurile-cadru și pentru celelalte clase: „În situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a beneficiarilor direcți ai sistemului de educație în unitățile de învățământ, ca urmare a deciziei autorităților competente, Ministerul Educației și Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa școlară aprobată”, art. 66, alin. 4, potrivit proiectului de OUG.

Numărul de ore pe care îl vor petrece, săptămânal, în medie, elevii la școală, potrivit noilor modificări ale Legii Educației:

- 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),
- 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)
- 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).

Numărul de ore, minim și maxim, petrecut de elevi la școală, săptămânal, până în prezent. Situația pentru toate ciclurile la clasele pregătitoare - VIII, potrivit EduPedu.ro:

Clasa pregătitoare:

- Numărul minim de ore pe săptămână: 19 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 20 (maxim 1 oră opțională)

Clasa I:

- Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opțională), mai mare decât numărul prevăzut de actuala Lege promulgată în noiembrie anul trecut, care prevede 20 de ore săptămâna pentru ciclul primar (4 ore/zi).

Clasa a II-a:

- Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opțională), mai mare decât numărul prevăzut de actuala Lege promulgată în noiembrie anul trecut, care prevede 20 de ore săptămâna pentru ciclul primar (4 ore/zi).

Clasa a III-a:

- Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opțională), mai mare decât numărul prevăzut de actuala Lege promulgată în noiembrie anul trecut, care prevede 20 de ore săptămâna pentru ciclul primar (4 ore/zi).

Clasa a IV-a:

- Numărul minim de ore pe săptămână: 21 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 22 (maxim 1 oră opțională), mai mare decât numărul prevăzut de actuala Lege promulgată în noiembrie anul trecut, care prevede 20 de ore săptămâna pentru ciclul primar (4 ore/zi).

Clasa a V-a:

- Numărul minim de ore pe săptămână: 26
Numărul maxim de ore pe săptămână: 28, mai mare decât numărul prevăzut de actuala Lege promulgată în noiembrie anul trecut, care prevede 25 de ore pe săptămână la gimnazial (5 ore/zi).

Clasa a VI-a:

- Numărul minim de ore pe săptămână: 28
Numărul maxim de ore pe săptămână: 30, mai mare decât numărul prevăzut de actuala Lege promulgată în noiembrie anul trecut, care prevede 25 de ore pe săptămână la gimnazial (5 ore/zi).

Clasa a VII-a:

- Numărul minim de ore pe săptămână: 31
Numărul maxim de ore pe săptămână: 33, mai mare decât numărul prevăzut de actuala Lege promulgată în noiembrie anul trecut, care prevede 25 de ore pe săptămână la gimnazial (5 ore/zi).

Clasa a VIII-a:

- Numărul minim de ore pe săptămână: 31
Numărul maxim de ore pe săptămână: 34, mai mare decât numărul prevăzut de actuala Lege promulgată în noiembrie anul trecut, care prevede 25 de ore pe săptămână la gimnazial (5 ore/zi).

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite