Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Noua perlă a CCR; ce a mai declarat neconstituțional „curtea roșie”

Noua perlă a CCR; ce a mai declarat neconstituțional „curtea roșie”
Comentează 0

Curtea Constituțională a declarat joi, ca fiind neconstituțională definiția "partidului politic parlamentar" din legile privind organizarea alegerilor prezidențiale și a celor parlamentare. Potrivit judecătorilor constituționali, obținerea statutului de ”partid politic parlamentar” nu trebuie să depindă de faptul că formațiunea politică respectivă are un grup parlamentare.

Decizia pronunțată joi de CCR are consecințe importante, ținând cont de faptul că legea prevede că doar partidele politice parlamentare au reprezentanţi în Biroul Electoral Central, în celelalte birourilor electorale și în secţiile de votare.

”Excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.2 alin.(1) lit.e), art.4 alin.(2) și art.27 alin.(2) lit.c) teza finală din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și ale art.118 alin.(2) din Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizare și funcționarea Autorității Electorale Permanente. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis:

1. Cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „care au grup parlamentar propriu în cel puţin una din Camerele Parlamentului”, cuprinsă atât la art. 2 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, cât şi la art. 118 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea și funcţionarea Autorităţii Electorate Permanente este neconstituţională;

2. Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispozițiilor art. 4 alin.(2) teza finală din Legea nr. 370/2004;

3. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispozițiilor art. 4 alin. (2) teza întâi și art. 27 alin. (2) lit. c) teza finală din Legea nr. 370/2004.

 

Sursa: www.b1.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite