Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Nicolae Ciucă: România poate produce alimente care să depășească necesarul de hrană la nivel național - MĂSURILE Guvernului pentru 2022

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România poate produce un volum de alimente care să depășească necesarul de hrană la nivel naţional. Șeful Executivului a vorbit și despre principalele măsuri pentru români, printre care și suspendarea plății ratelor pentu 9 luni și cele din Sprijin pentu România, decise de coaliție.

Nicolae Ciucă: România poate produce alimente care să depășească necesarul de hrană la nivel național - MĂSURILE Guvernului pentru 2022
Comentează 1

Anunțul a fost făcut la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social de la Palatul Victoria, condusă de premierul Ciucă.

„Țara noastră dispune de un potențial agricol generos și are capabilitatea să producă un volum de alimente care depășește necesarul de hrană la nivel național. Tocmai de aceea, trebuie să folosim acest avantaj pentru a asigura necesarul de alimente pentru populație, dar și ca resursă importantă pentru o dezvoltare economică durabilă”, a declarat șeful Executivului, la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

Guvernul a adoptat deja măsuri importante pentru agricultori, un sprijin de 300 milioane de euro, microgranturi și granturi pentru capital de lucru pentru fermierii români, și stabilirea salariului minim în agricultură și industria alimentară la 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcțiilor).

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în ședința de guvern de joi vor fi adoptate „măsurile care sunt cuprinse în planul „Sprijin pentru România”. În acest sens, vom aproba astăzi suspendarea plății ratelor bancare pentru o perioadă de nouă luni, măsură de care vor beneficia atât persoanele fizice, cât și firmele care întâmpină greutăți generate de creșterea prețurilor și a tuturor elementelor care țin de inflația pe care o resimțim cu toții. De asemenea, tot în ședința de guvern de astăzi, aprobăm ordonanța de urgență pentru sprijinirea copiilor instituționalizați, a tinerelor familii și a studenților. Totodată, prelungim programul IMM Invest+. Este o măsură pe care o luăm în vederea continuării sprijinirii IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniul digitalizării, în domeniul cercetării și inovării, precum și începerea de start-up-uri. De asemenea, în cadrul ședinței de astăzi, avem o serie cuprinzătoare de decizii care vizează îndeplinirea jaloanelor și țintelor din Programul Național de Redresare și Reziliență specifice celui de-al doilea trimestru, astfel încât să putem să asigurăm coerența implementării acestui program”.

Discuţiile din cadrul Consiliului Național Tripartit au vizat mai multe problemele privind securitatea alimentară şi energetică, măsurile de sprijin pentru a compensa efectele războiului la nivel economic şi social pentru societatea românească şi revitalizarea industriei de apărare.

Securitatea energetică reprezintă o altă temă de preocupare pentru guverne în acest context internațional dificil. La nivelul asigurării securității în aprovizionarea cantitativă cu resurse energetice, în România, atât Executivul, cât și operatorii economici din sectorul energetic au acționat cu prudență și cu promptitudine, astfel încât furnizarea, transportul și distribuția de resurse energetice să nu aibă de suferit în mod excesiv.

Din punctul de vedere al suportabilității prețurilor aplicate la clienții finali, Guvernul României a adoptat un cadru legislativ având drept scop plafonarea și compensarea prețurilor finale pentru anumite categorii de consumatori finali de energie electrică și de gaze naturale, astfel încât acestea să nu creeze dezechilibre majore între nevoia de consum și puterea de cumpărare.

Sursa: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite