Premierul Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de guvern că a fost informat de decizia lui Marius Budăi de a demisiona. ”Am avut o discuție cu Marius Budăi care m-a anunțat despre decizia de a-și depunde demisia la finalul acestei ședințe. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei. Rezultatul preliminar pe care l-am solicitat la nivel național arată că după verificarea a aproape 1.100 de astfel de centre, 13 au fost închise”, a declarat Ciolacu.

 

Ministrul Muncii afirma atunci, imediat după izbucnirea scandalului, că nu are atribuții să închidă căminele de bătrâni și nici motive să demisioneze. Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a declarat atunci același lucru. Marți, Marius Budăi a declarat că demisia sa “nu contează”. Preșdintele Klaus Iohannis a transmis tot marți, înaintea summitului NATO de la Vilnius, că “nu știe cine se face vinovat politic, dar acest lucru se va vedea”.

Pe fondul situației de la azilele din județul Ilfov, guvernul a cerut constituirea unor grupuri care să efectueze controale în fiecare județ, pentru a verifica modul în care personalul centrelor de îngrijire a vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități își desfășoară activitatea. În urma acestor controale, numeroase astfel de centre pentru vârstnici au fost închise în toată țara.

Marius Budăi a fost consilier parlamentar și şef de cabinet la Camera Deputaţilor în perioada 2004-2006, respectiv 2008. În urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016, Budăi a obţinut un mandat de deputat. A fost apoi vicepreședinte al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (aprilie 2017-februarie 2018) şi preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, în 2018.

A fost ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale în guvernul Dăncilă (noiembrie 2018 – noiembrie 2019). În noiembrie 2021 a fost ales din nou la conducerea Ministerului Muncii (guvernul Ciucă).

 

(Sursa: BIZIDAY)