Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FOTO | Milioane de ”suflete neîmplinite” au apărut în Arad. Vezi spectacolul naturii, care durează trei zile pe an

Milioane de fluturi numiți popular ”rusalii”, efemeride sau ”suflete neîmplinite” au apărut la marginea orașului, deasupra râului Mureș, oferind un spectacol pentru trecători, în timp ce zeci de pescari îi vânează pentru a avea momeală pentru pești tot anul.

FOTO | Milioane de ”suflete neîmplinite” au apărut în Arad. Vezi spectacolul naturii, care durează trei zile pe an
Comentează 2

Palingenia este o specie de insecte de apă care apare pe râul Mureș, în Arad, în perioada rusaliilor, motiv pentru care sunt numite și ”rusalii” sau efemeride.

La marginea orașului, milioane de fluturi zboară deasupra râului, oferind un spectacol ce durează trei zile în fiecare an.

Numeroși arădeni se opresc pe malul apei pentru a privi fluturii, în timp ce zeci de pescari prind insectele zburătoare cu plase pentru a avea momeală pentru pești tot anul.

”Acum nu avem nicio șansă să prindem pești, pentru că au parte de un festin cu acești fluturi și cu larvele care se află în apă. În aceste condiții, venim să pescuim efemeride. Sunt o momeală foarte bună, pe care o păstrăm în congelator pentru a avea tot anul”, a spus un pescar.

”Sunt doar trei zile pe an când înflorește Mureșul și profităm de acest moment să pregătim meniuri pentru pești pe care le folosim mai târziu”, a adăugat un bărbat.

Arădenii spun că există o legendă potrivit căreia efemeridele sunt suflete neîmplinite ale unor băieți și fete care au murit înainte de a căsători.

”Se zice că tinerilor care mor fără să-și împlinească menirea de soț și soție li se îngăduie ca o zi pe an să coboare pe pământ, în chip de ființă înaripată, pentru a cunoaște iubirea”, a spus o femeie care a asistat la spectacolul naturii.

Conform biologilor, insectele trăiesc în stadiul de larvă timp de trei ani, în nămolul Mureșului, iar în stadiul de adult trăiesc doar câteva ore sau o zi, atât cât se împerechează și depun ouă, motiv pentru care fluturii se mai numesc și efemeride.

”Palingenia este o specie endemică pentru această zonă a Europei. Se găsește doar pe Mureș și Tisa, dar în anumite condiții, pentru că este nevoie de un mâl în care se dezvoltă larvele”, a declarat biologul arădean Gabriel Herlo.

Pentru biologi, apariția an de an a acestor insecte este un indicator pentru calitatea apei râului, pentru că poluarea nu ar permite dezvoltarea larvelor.

Galerie foto (23)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite