Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

MERGEM LA EURO!!! După 30 de ani... de la o calificare memorabilă, România bate Israelul şi se califică la Campionatul European

Pe 17 noiembrie 1993, România, condusă de pe bancă de generalul Anghel Iordănescu şi în teren de Gică Hagi, se califica la Cupa Mondială din America, după o victorie opţinută la Cardiff cu 1-2, în faţa Ţării Galilor.

Peste 30 de ani şi o zi, pe 18 noiembrie 2023, România, condusă de pe bancă de un alt Iordănescu, Edi, fiul fostului selecţioner, şi pe teren cu un alt Hagi, Ianis, care a marcat la fel ca şi tatăl său la Cardiff, obţine o nouă calificare. De data aceasta, adversar ne-a fost greu încercatul Israel, iar gazdă Felcsut, satul natal din Ungaria al lui Viktor Orban. Rezultatul a fost însă la fel ca în 1993, 1-2, care ne-a adus şi acum calificarea. Nu mergem însă la Mondiale, ci la Europene, după 8 ani de secetă.

MERGEM LA EURO!!! După 30 de ani... de la o calificare memorabilă, România bate Israelul şi se califică la Campionatul European
Comentează 0

Partida a început cum nu se poate mai prost pentru noi, „gazdele” reuşind să deschidă scorul încă din minutul 2, prin Zahavi, care înscrie cu capul o centrare venită din corner deviată în prealabil de Vitor.

Încetul cu încetul, elevii lui Edi Iordănescu îşi revin şi încep să arate că sunt peste partenerii de întrecere. După câteva ocazii, egalarea vine natural în minutul 10. Raţiu face o cursă extraordinară, Rațiu, trimite până la Drăguș, care șutează frumos din afara suprafeţei de pedeapsă, dar nimereşte bara, mingea revine însă în teren, iar Pușcaș pune capul și trimite în plasă, fiind în această seară omul potrivit la locul potrivit. România are în continuare ocazii peste ocazii, iar în minutul 63 înscrie pentru 1-2. Pușcaș avansează spre poartă, îi pasează lui Răzvan Marin, care retrimite pentru Ianis Hagi. Fiul Regelui trage, balonul este respins, dar ajunge din nou la el, şutează cu stângul, la fel cum a făcut tatăl său la Cardiff. De data aceasta nu mai ratează şi declanşează sărbătoarea în tabăra noastră. Naţionala mai are câteva ocazii, dar nu mai reuşeşte să marcheze, partida terminându-se cu scorul de 1-2. Mai trebuie spus că ultimele 11 minute, le-am jucat în 10 oameni, după eliminarea lui Mihăilă, care face un fault dur în minutul 85.

Primii în grupă

În momentul de faţă, după 9 meciuri jucate, România ocupă primul loc în grupă, cu 19 puncte, fiind urmată de Elveţia, cu 17 puncte. Dacă marţi vom obţine cel puţin un punct în meciul direct cu selecţionata Ţării Cantoanelor, vom încheia grupa pe locul 1. Acest lucru a constitui un avantaj, având în vedere că urnele valorice pentru tragerea la sorţi în vederea stabilirii grupelor de la Euro 2024 din Germania se va face în funcţie de poziţia ocupată la finalul campaniei de calificare.

Ei sunt eroii calificării din această seară

În cele ce urmează vă prezentăm lotul pe care Eduard Iordănescu s-a bazat în partida cu Israelul.

H. Moldovan – Rațiu, Screciu (M.Marin), Burcă, Drăgușin, Bancu – I. Hagi (Mihăilă), R. Marin (Rus), Stanciu (Cicâldău) – Drăguș (Coman), Pușcaș.

Rezerve: Niță, Radu, Rus, M. Marin, Alibec, Cicâldău, Mihăilă, Coman, Olaru, Moruțan, Mogoș, Dumitrescu.

Sursa foto: Captură video primasport.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite