Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Lovitură pentru românii cu credite bancare. Cu cât vor creşte ratele lunare

Datoriile românilor la bănci cresc în ritm alert. Din cauză că dobânda-cheie se află în pericol de mărire pe măsură ce cursul valutar instabil și inflația pun presiune pe Banca Centrală, ratele românilor vor fi mai scumpe cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei pe lună!

Lovitură pentru românii cu credite bancare. Cu cât vor creşte ratele lunare
Comentează 0

Lovitură pentru românii cu credite bancare. În luna iulie, românii s-au împrumutat cu 6,3 miliarde de lei, mai mult cu 2, 1% față de luna iunie. În total, au de achitat băncilor suma de 306 miliarde de lei. Cei care au luat credite bancare înainte de primăvara lui  2019 sunt deja afectați întrucât vechiul indice IRCC se află deja în creștere. ROBOR, la trei luni de zile, aduce un plus la rata lunară de 15 lei pentru acești români.

Mai mult, viitorul nu sună bine deloc. Banca Centrală se pregătește să majoreze dobânzile de două ori. Potrivit analiștilor, acest lucru ar putea să aibă loc în luna noiembrie și în luna ianuarie a anului 2022. „Factorii care influenţează întotdeauna dobânda sunt inflaţia, riscul general al pieţei, probleme de lichiditate. Avem şi această dobândă reală care e legată de dezechilibrul dintre cerer şi ofertă de capital de pe piaţă”, a explicat Cristian Păun, profesor de economie, pentru EVZ.

„Inflaţia e deja destul de sus. E deja 5,3%. Atunci BNR va majora dobânda-cheie. Ceea ce duce în lanţ la majorarea dobânzilor de către bănci. Ratele românilor vor fi mai scumpe cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, pe lună”, a precizat Adrian Câciu, analist economic, pentru Antena 3.

Astfel,. un român care a luat un credit pe 30 de ani, în valoare de 250.000 de lei, avea în luna mai o rată lunară de 1.123 de lei, calculată la un indice ROBOR la 3 luni, de 1,5%. În condițiile în care același indice va ajunge la 2,5%, clientul va plăti mai mult cu 144 lei pentru aceeași rată lunară!

Sursa: romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite