Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

La Hășmaș s-au făcut și se fac investiții menite să schimbe în bine viața locuitorilor

Deși este o comună mică, cu puțin peste 1.100 de locuitor, Hășmașul are parte de o administrație locală dinamică, preocupată să atragă fonduri guvernamentale și europene pentru investiții menite să crească gradul de confort al locuitorilor.

La Hășmaș s-au făcut și se fac investiții menite să schimbe în bine viața locuitorilor
Comentează 0

În urma vizitei de documentare pe care am făcut-o zilele trecute în comună, am avut ocazia să purtăm o discuție edificatoare cu primarul Cornel Popa și să vizităm câteva dintre obiectivele în care s-a investit în ultimul timp sau unde urmează să se investească. Aflat aproape de sfârșitul actualului mandat de primar, Cornel Popa ne prezintă câteva dintre proiectele menite să schimbe fața celor șase sate ale comunei.  „Și în actualul mandat am avut realizări frumoase. Începând cu anul 2020 am reușit să realizăm lucruri de mare importanță pentru comunitate. Am schimbat în bine viața locuitorilor din cele șase sate ale comunei Hășmaș. Una dintre inverstițiile foarte importante este finalizarea asfaltării tuturor străzilor din satele comunei. Această investiție în valoare de aproximativ 2,7 milioane de lei, a fost realizată prin PNDL 2. O altă lucrare la care am ținut foarte mult să o duc până la capăt este reabilitarea, modernizarea și extinderea Școlii Gimnaziale Hășmaș. În prezent, în comună avem o școală gimnazială în care funcționează și grădinița și clasele I-IV, cu un număr de aproximativ 140 de copii.  Mai avem și o grădiniță, de fapt singura grădiniță din afara localității Hășmaș, la Botfei. Atât Școala Gimnazială, cât și grădinița de la Hășmaș oferă copiilor condiții la standarde înalte. De menționat că și această investiție, în valoare de aproximativ 1,7 milioane de lei s-a făcut prin PNDL 2. În ceea ce privește grădinița de la Botfei a fost reabilitată prin Programul AFIR, prin intermediul GAL Socodor, valoare investiției fiind de aproximativ 40.000 de euro. Poate nu sunt grădinițe de la oraș la standardele pe care le avem acolo”, ne-a declarat primarul Cornel Popa. Acesta ne-a prezentat în continuare o altă investiție foarte importantă pentru comunitate. Și anume noul pod construit la intrarea în Botfei. „Lucrările au fost finanțate prin Compania Națională de Investiții, valoarea acestora ridicându-se la 1,3 milioane de lei. Am reușit să o facem în mai puțin de doi ani. De asemenea, am construit și o capelă mortuară la Hășmaș. Este făcută cu bani de la bugetul local și a costat 350.000 de lei. Este finalizată și urmează ca zilele următoare să facem recepția la a doua categorie de lucrări, respectiv realizarea drumului de acces, a parcărilor și a unei platforme betonate în fața capelei. După ce vom face recepția vom deschide și capela”, a mai spus edilul.  

Investiții în căminele culturale

Căminele culturale au beneficiat, de asemenea, de atenția administrației locale. „Pe plan cultural, ne-am ocupat din punct de vedere al infrastructurii de reabilitarea, modernizarea și dotarea căminelor culturale. Am reușit să modernizăm și să reabilităm căminele culturale de la Botfei, Urvișu de Beliu și din Clit. Trei cămine culturale în trei ani.

Am lucrat foarte mult pentru realizarea unor proiecte importante pentru noi. Unele dintre ele au fost aprobate și sunt în implementare, iar în cazul altora așteptăm rezultatul evaluărilor. Un program care este foarte benefic în acest moment pentru toate comunitățile din țară este Programul Național de Redresare și Reziliență. În această categorie avem în implementare în acest moment patru proiecte aprobate și care sunt în curs de execuție. În primul rând vorbim de reabilitarea energetică a Căminului Cultural din Hășmaș. Suntem în faza de licitație a lucrării cu o valoare de aproximativ 1,7 milioane de lei”, a continuat Cornel Popa.  

A venit și rândul sediului Primăriei să fie reabilitat

Un alt proiect este cel de reabilitare energetică moderată a sediului Primăriei. „Eu ca primar am lăsat sediul Primăriei mai la urmă, pentru că erau tot timpul alte priorități, dar prin PNRR vom schimba și fața sediului Primăriei. Proiectul este în faza de licitație, cu o valoare de aproximativ 800.000 de lei. De asemenea mai avem în lucru un proiect ce constă în reactualizarea și transpunerea în format GIS a Planului Urbanistic General al comunei, ceea ce înseamnă o investiție de aproximativ 400.000 de lei. În plus, avem în implementare și un proiect de dotare cu mobilier, material didactic și echipament informatic a Școlii Gimnaziale Hășmaș, prin PNRR – Componenta 15. Este o investiție de aproximativ 400.000 de lei. Am reușit prima etapă a achizițiilor, dotare cu echipamente informatice. Toate sălile de clasă au table digitale”, a mai spus primarul.

„Viitorul este peste noi”

Fie că este vorba despre stații de încărcare a autovehiculelor electrice, fie că este vorba despre digitalizarea serviciilor publice, de introducerea sistemului de plată Ghișeul.ro sau despre realizarea unui parc fotovoltaic, primarul Cornel Popa și administrația pe care o conduce dau dovadă că privesc spre viitor. 

„Prin Administrația Fondului de Mediu avem un proiect de realizarea a două stații de reîncărcare mașini electrice, una la Hășmaș și una la Botfei. Este un proiect în valoare de aproximativ 400.000 de lei. Am considerat că trebuie să ne pregătim pentru viitor și viitorul este peste noi. Oamenii încep să aibă mașini electrice și vin oameni în vizită la Hășmaș și cu mașini electrice. În acest moment suntem în etapa de realizare a proiectului tehnic.

Recent am finalizat printr-un proiect de aproximativ 45.0000 de euro, depus la AFIR, prin GAL Socodor, digitalizarea serviciilor publice la Primărie. Toți colegii mei au aparatură informatică de ultimă generație, dar și programe informatice care reduc timpii de așteptare. De asemenea, la nivelul comunei avem implementat sistemul de plată Ghișeul.ro, care e funcțional. Tot pentru timpi de așteptare foarte mici din partea cetățenilor la plata impozitelor avem posibilitatea plății cu cardul.

Avem în evaluare un proiect foarte important pentru noi, realizarea unui parc fotovoltaic de un hectar, pe pășunea localității Comănești. Încercăm să obținem independența energetică atât a instituțiilor publice, respectiv sediul Primăriei, cămine culturale, școli, Centru de zi Borfei, cât și a iluminatului public stradal. Proiectul este în evaluare și poate vom reuși”, a continuat edilul.

Cu gândul la sănătatea localnicilor

Un alt proiect aflat în evaluare constă realizarea unei platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd, dar și realizarea a încă 13 platforme individuale, pentru fermieri. Administrația locală încearcă astfel să oprească impactul pe care îl au nitriții asupra pânzei freatice și să se păstreze o calitate ridicată a apei.

„Mai avem pregătite proiecte și așteptăm să le depunem pe Programul transfrontalier România-Ungaria în noua sesiune care se va deschide în iunie. Dorim ca în localitatea Agrișu Mic să realizăm un centru medical într-o parte a clădirii școlii gimnaziale, închisă de ani buni. Deși avem dispensar la Hășmaș, ne dorim ca bolnavii să aibă un loc mai apropiat de ei unde să fie consultați. Centrul medical va avea patru cabinete, dintre care unul va fi destinat unei farmacii, iar celelalte trei vor fi pentru medicina de familie și cabinete specializate, cum ar fi un cabinet de refacere, cu aparatura necesară, având în vedere că din păcate populația comunei noastre este foarte îmbătrânită. Încercăm să aducem alinare și necazurilor acestor oameni bătrâni, cărora le este greu să se deplaseze până la un cabinet de refacere sau recuperare specializat la Ineu sau la Moneasa. Al doilea proiect pentru care avem deja pregătită documentația tehnică constă în realizarea unui muzeu al școlii și al satului la Botfei”, a ținut să precizeze primarul.

Contract de 7,5 milioane de lei semnat la Ministerul Dezvoltării

Recent, primarul Cornel Popa a fost la București unde a semnat la Ministerul Dezvoltării un contract de finanțare în valoare de 7,5 milioane de lei pentru extinderea rețelei de apă.

„Am lăsat la final cel mai important proiect al comunei Hășmaș care se va implementa în următoarea perioadă. Este vorba despre extindere alimentării cu apă în trei din cele șase sate ale comunei Hășmaș, Botfei, Agrișu Mic și Urvișu de Beliu. Zilele trecute am semnat la Ministerul Dezvoltării contractul de finanțare, alături de domnul ministru Veștea. Investiția are o valoare de 7,8 milioane de lei, din care 7,5 milioane reprezintă fonduri de la Ministerul Dezvoltării, iar aproape 400.000 de lei reprezintă cofinanțarea din bugetul local. Urmează să semnăm contractul pentru realizarea proiectului tehnic și a documentației pentru organizarea licitației. Dacă nu vom întâmpina nicio dificultate, am putea scoate la licitație lucrarea până prin mai-iunie, de investiție urmând să beneficieze aproximativ 800 de locuitori. Trebuie precizat că proiectul este conceput în așa fel încât să asigure inclusiv plata racordării oamenilor la rețele”, a încheiat Cornel Popa.

 

 

Galerie foto (49)

Articole asemanatoare