Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ioan Kett - Groza și ale sale ”Vise nevisate”

Ioan Kett - Groza și ale sale ”Vise nevisate”
Comentează 1

Fără îndoială unul dintre punctele tari ale ediției din acest an a Zilelor Aradului este expoziția de pictură suprarealistă a octogenarului Ioan Kett - Groza, care ne pune pe gânduri cu 36 de tablouri, ”Vise nevisate” ce acționează apoi subliminal asupra minților noastre, obligându-ne la niște asocieri de idei pe care nu le-am fi crezut posibile.

Dar despre artistul Ioan Kett - Groza și picturile sale, expuse pe simezele Galeriei ALFA, a vorbit în cunoștință de cauză la vernisaj romancierul Gheorghe Schwartz.

”În primul rând vreau să vă spun că este o expoziție care ar face cinste oricărei galerii de artă din lume si sunt ferm convins de ceea ce spun acum. Despre Kett se spune că este urmașul în Arad al lui Sever Frențiu, dar lucrurile sunt mult mai deosebite. Nu vreau să fac acum o disertație despre surrealism, dar trebuie să spun, totuși, că este greșit ceea ce se spune în toată literatura de specialitate că surrealismul a pornit din dada. Nu este adevărat. Dada era un curent, printre multele curente care au fost la începutul secolului trecut, dar este cu totul altceva: dada distruge sensurile, surrealismul le păstrează! Și drumul lui Sever Frențiu și drumul lui Kett este complet diferit. Singurul lucru care nu îmi place în expoziția aceasta este că fiecare tablou are un titlu! Tutlul acela le îngrădește. Marele merit al surrealismului este că scoate din subconștient o serie de lucruri, pe care în stare normală nu le-am spune. Știți că fiecare dintre noi are tot felul de vise, și visate și nevisate, dintre care unele sunt visuri, adică speranțe de viitor, ce se pot spune și visuri, care sunt particulare, pe care nu le spune nimeni, nici măcar celei mai apropiate ființe. Ei, acele lucruri, absolut individuale, absolut personale, reies din tablourile pe care le vedeți. Statutul unui artist este foarte diferit, pentru că ține de foarte mult hazard. Kett este indiscutabil un foarte mare pictor și eu sunt foarte bucuros că sunt prieten cu el”, a concluzionat scriitorul Gheorghe Schwartz.

”Tot ceea ce vedeți aicea este o deschidere a frământărilor mele interioare, care nu sunt foarte explicite. Poate că titlul (tablourilor) să bulverseze puțin, dar vă propun să vă uitați prima dată la tablouri și, numai după ce stați câteva minute, să vă uitați și la titlu, ca să vedeți dacă rezonează cu ceea ce gândiți dumneavoastră despre acea lume. Este o lume în care eu m-am retras, de când am început să pictez în această manieră surrealistă, inclusiv în perioada lui Ceaușescu, când (surrealismul) îmi dădea posibilitatea să mai bag câte o șopârlă, pe care nu toată lumea o înțelegea și asta era o chestie care mă satisfăcea”, s-a confesat la rândul lui pictorul Ioan Kett - Groza.

O expoziție, deci, care nu trebuie ratată, mai ales că mare parte dintre lucrările expuse pot fi și achiziționate!

 

Vasile de Zărand

 

Galerie foto (111)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite